Български магически свят

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

  ❗ За „Мунгав“ ❗

  Разказвачът
  Разказвачът
  Администратор на форума
  Администратор на форума


  ❗ За „Мунгав“ ❗

  Писане by Разказвачът Нед Дек 25, 2022 10:50 pm


  В описанието по-горе има линкове, от които можете да получите по-добра представа за някои неща. Това са картинки, описания в други теми и др. Не сте длъжни да четете, целта е само да имате по-лесен достъп до информация.

   Ела Благоева, Катерина Пенева, Престислав Муртагски, Верена Ерми and Янтар Вълчев харесват този пост.

   Разказвачът
   Разказвачът
   Администратор на форума
   Администратор на форума


   Re: ❗ За „Мунгав“ ❗

   Писане by Разказвачът Пон Дек 26, 2022 7:36 pm



   Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра D6abb596efdc5c1a7a2c47578b03584fb0aa3d6c



   Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра Untitl25 ОТВЪН


   „Мунгав“ се намира в планинско-горист район край Велико Търново. Представлява средновековен каменен замък, изграден от две големи кули, свързани с петстотинметров каменен мост, с една много по-малка кула по средата на моста (Грифонарника). Около замъка и под моста има огромен ров, а водата в него е с червеникав оттенък, затова му казват Кървавия ров. Голяма част от замъка е под земята. Отвъд рова има голям двор, който е обграден от средновековна петметрова стена. Отвъд стената около замъка се простира Призрачният лес – мрачна широколистна гора, в която се крият много опасности. По време на учебната година учениците нямат право да напускат крепостните стени без разрешение от преподавател.

   Мъгълите не виждат нищо, когато погледнат към замъка, а защитни заклинания ги карат да се отдалечават от местността.

   Основният начин за придвижване до замъка и околностите е чрез летене. При постъпването си в училището всеки ученик получава грифон, за който е длъжен да се грижи по време на обучението си (а много хора запазват грифоните до края на живота си). Грифоните живеят в Грифонарника, който се намира на каменния мост между двете кули. Учениците могат да ги ползват, за да стигнат например до Куидичното игрище, оранжериите и др.

   Освен чрез летене, другият начин за придвижване до замъка е чрез лодка през рова, в който случай пътникът трябва да пее или поне да тананика някаква мелодия непрекъснато, за да не бъде нападнат от живеещите в рова келпита (водни демони, наподобяващи коне с рибешка опашка). Откъм външната страна на рова има пристанище, от което може да се вземе лодка. Пристанища има и в основата на Северната и Южната кула. На територията на „Мунгав“ действа магия против магипортиране.

   Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра A87790aa0ea873074ebf58b8138b4fe061df78cd

   Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра Untitl25 ОТВЪТРЕ


   И отвътре замъкът е в средновековен стил, подобно на „Хогуортс“. Има множество движещи се портрети и призраци.

   Основната част от „Мунгав“ се намира в Подземията. До тях се стига от едно стълбище, което се намира под Грифонарика. Има един коридор, от който се разклоняват всички останали. С времето учениците се научават кой портрет накъде води. Коридорите на подземието са „като мравуняк“ – не са прави, а се вият, включително нагоре и надолу в земята. Поради това не може да се говори за „подземни етажи“.

   Кулите имат седем етажа, до които се стига по дълги вити стълби.

   Ела Благоева, Престислав Муртагски, Верена Ерми and Янтар Вълчев харесват този пост.

   Разказвачът
   Разказвачът
   Администратор на форума
   Администратор на форума


   Re: ❗ За „Мунгав“ ❗

   Писане by Разказвачът Вто Дек 27, 2022 12:22 pm



   Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра Aa30cd434037ed2449b5ef852ecb4bfe77d242a2



   Image 1Image 2


   Училището е основано през 1333 г. от Параскева Черноглавата, наричана така, защото преди да основе училището, била монахиня в Килифаревския манастир. Прогонили я от там, тъй като я заподозрели (съвсем основателно) във вещерство. Дори след това обаче тя продължила да носи расото си. Животът й и смъртта й са забулени в мистерия. Само 12 години след създаването на училището била сполетяна от внезапна смърт. Според едни източници била убита от мантикор, докато се разхождала в Призрачния лес, а според други се разболява от непозната магическа болест.

   Името на училището идва от първите два грифона, теглещи впряга, довел Параскева до училището – Муна и Гавел.

   Image 1Image 2


   „Мунгав“ е от по-малко известните (в световен план) училища за магия и вълшебство. В локален план се конкурира с Дурмщранг – училище, което се намира в Западна Русия. Едно дете на 11 г., живеещо в България, може да получи покана едновременно от „Мунгав“ и от „Дурмщранг“. Работата е там, че „Дурмщранг“ не приема ученици с двама родители мъгъли, а „Мунгав“ приема всички.

   Двете училища се намират във вековна вражда. Към настоящия момент „Мунгав“ води „Дурмщранг“ с 231 срещу 233 победи на Европейското междучилищно първенство по куидич. През 1854 г. заради мач от финала на това първенство се стига до въоръжен конфликт между „Мунгав“ и „Дурмщранг“, като в продължение на една година се водят морски битки между двете училища в Черно море. За щастие, по това време е в ход и Кримската война, поради което мъгълите не разбират от къде точно идват гърмежите в Черно море. В крайна сметка се стига до примирие, като двете училища се споразумяват, че са постигнали равен резултат на финала.

   Image 1Image 2


   Гербът на училището изобразява два грифона (Муна и Гавел), държащи щит с буквата „М“. В буквата е вплетена магическа пръчка, от която се изстрелва лъч светлина, разделящ двете кули на замъка.

   Девизът на училището е „Ако искаш да вземаш, научи се да даваш“.

   Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра 66fb1cbad2b7a15a4fe8b73fc8fb2537f572a042

   Ела Благоева, Престислав Муртагски, Верена Ерми and Янтар Вълчев харесват този пост.

   Разказвачът
   Разказвачът
   Администратор на форума
   Администратор на форума


   Re: ❗ За „Мунгав“ ❗

   Писане by Разказвачът Вто Дек 27, 2022 12:54 pm



   Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра 2c23567f73a19a36e5f68a45efa42715aa8f3ddf



   Image 1Image 2


   Учениците постъпват в „Мунгав“ на 11-годишна възраст. Съобщението, че са магьосници и че са поканени да се обучават в училището, се получава по пощата, която се носи от говорещ феникс на име Вагнум („Мунгав“ наобратно). До този момент децата обикновено се обучават да смятат и да пишат у дома или в мъгълско училище.

   Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра 6fc0b152c6c2997c3575b0f01a7268250bb403ed

   Image 1Image 2


   Посрещането на първокурсниците в „Мунгав“ е вълнуващ и леко стресиращ процес. На 1 септември малко преди полунощ всички ученици трябва да се явят до извора „Багра“, който се намира в Призрачния лес точно до крепостните стени на „Мунгав“. Водят ги семействата им или някой от персонала, най-често домакинът на замъка – Рачо Рачев (например някои мъгълокръвни, чийто родители нямат възможност да ги доведат).

   Всички ученици, които не са първи курс, също са длъжни да се явят в полунощ за откриването на учебната година. Ако не са си взели грифоните за лятната ваканция, ги получават от поляната при извора „Багра“. След това отиват в Трапезната зала и чакат да се появят първокурсниците. За официалното откриване на учебната година всички се преместват в Тържествената зала.

   Училището осигурява определен брой грифони за откриването на учебната година. Първокурсниците трябва да предложат на грифон репичка, за да видят дали ще бъдат „приети“ от него. Ако грифонът изяде репичката, ученикът става негов собственик. Ако репичката не бъде приета, ученикът може да си пробва късмета с друг грифон. Ако свършат всички грифони, ученикът може да опита пак другата година (случа се рядко). Учениците са длъжни да се грижат за грифоните, включително могат да ги взимат през ваканциите.

   Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра B1ac68f2110e3b454461c6b864135ebee6813c08

   Image 1Image 2


   Точно в полунощ започва разпределението по домове. Всички ученици се качват на грифоните си и един по един пристъпват в т.н. Кръг на древните – пет камъка с издълбани прабългарски руни. Ако ученикът е разпределен в дом „Северен вятър“, отляво започва да духа студен вятър. Ако ученикът е разпределен в дом „Южен вятър“, отдясно започва да духа топъл вятър. А ако ученикът е разпределен в дом „Лъч“, бива осветен от лъч жълта светлина.

   Според легендата една пророчицата Панея (най-прочутата пророчица в българската история) предрекла, че Параскева ще основе училище там, където „северният и южният вятър се прегръщат, окъпани в лъч светлина“. От там дошли имената на домовете. Освен това следва да се има предвид, че средновековните българи са издигали в култ природните стихии, поради което е разбираемо, че домовете не издигат в култ личността, както например „Хогуортс“.

   Смята се, че учениците от „Южен вятър“ са изследователи; учениците от дом „Северен вятър“ – борци, а учениците от дом „Лъч“ – творци.

   Алтамира Фелес, Ела Благоева and Престислав Муртагски харесват този пост.

   Разказвачът
   Разказвачът
   Администратор на форума
   Администратор на форума


   Re: ❗ За „Мунгав“ ❗

   Писане by Разказвачът Вто Дек 27, 2022 1:42 pm



   Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра 3db015027e0a32d7b25c56d435f0e622b67c7dea



   Image 1Image 2


   Учениците се обучават от първи до седми курс (от 11 до 17 г.).

   Учебната година започва на 1 септември и завършва на 1 юни.

   През годината всички ученици живеят в замъка, като се прибират за коледните и великденските празници (ако желаят). Хранят се три пъти на ден в Трапезната зала. Спят в спални помещения, които са достъпни само от общата стая на дома. Спалните помещения се състоят от множество малки стаи, във всяка от които спят по петима ученици.

   През делничните дни учениците посещават уроци по различни предмети. Обикновено уроците са сутрин или следобед. Уроците са общи за всички домове.

   Image 1Image 2


   От първи до трети курс всички изучават едни и същи предмети: Вълшебство, Защита срещу черните изкуства, Трансфигурация, Отвари, Летене, Билкология, Грижа за магическите създания и История на магията, Мъгълознание, Пророкуване, Аритмантика и Древни руни.

   Учениците полагат изпити в края на всяка учебна година. В края на пети курс всички полгат изпит по международниа стандарт „С.О.В.А.“ („Специалист по Особена Вълшебническа Активност“), а в края на седми – „Т.Р.И.Т.О.Н.“ („Тежки Разнородни Изпити по Тясноспециализирано и Общомагическо Ниво“), по всички задължителни предмети и два, изучавани след трети курс.

   Скалата за оценяване е следната: Изключителен, Надхвърлящ очакванията, Приемлив, Слаб, Ужасен, Караконджул, като Караконджул е еквивалентът на Слаб 2 по шестобалната система, а изключителен е еквивалент на Отличен 6.

   Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра 0305e6f1f2d8426e2fcfdec7fc0e7f3d402cab8b

   В раздел „Уроци“ са поместени всички класни стаи, но това е само за улеснение – реално се намират на различни места из замъка.
   Не сте длъжни да пишете по уроци. Героят Ви автоматично минава в по-горен курс.

    Алтамира Фелес, Ела Благоева, Престислав Муртагски, Верена Ерми, Юлий Звездинов, Янтар Вълчев and Ясен Тошев харесват този пост.

    Разказвачът
    Разказвачът
    Администратор на форума
    Администратор на форума


    Re: ❗ За „Мунгав“ ❗

    Писане by Разказвачът Чет Мар 30, 2023 1:58 pm



    Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра 37617b98296aa0bca4077b9896a73fa465e522b4

    Image 1Image 2


    От 1345 г. училището се управлява от Самодивската задруга – организация, която упражнява неформална власт върху вийлите по българските земи. В началото всички директори на училището и преподавателите са били вийли, но с годините строгото изискване е отпаднало. Въпреки това в персонала на училището винаги има определен брой вийли, които управляват и се грижат за реда, сигурността и чистотата в училището. Така не са нужни домашни духчета и префекти, както е в „Хогуортс“.

    Вийлите са красиви жени със златистобели коси. Външно по нищо не се различават от човека. Когато се ядосат, на лицата им се появяват свирепи птичи човки, а от раменете им израстват дълги люспести криле. Имат собствена магия, като не е нужно да използват магическа пръчка и да произнасят заклинания. Няма вийли мъже.

    Вийлите от персонала могат да бъдат видени да обикалят по коридорите, но по-често – да клюкарстват на групи по три-четири и да раздават заповеди. Повечето от тях са нетърпеливи, с голямо самочувствие и не харесват особено ученици.

    Вийлите се управляват от Главната вийла, в случая Анастасия Харкова, но се подчиняват пряко и на директора на училището.

    Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра Fd00d7c9dbc2797a3803ad23f06a505064dba807

    Image 1Image 2


    Всеки предмет има по един преподавател, наричан „професор“.

    Всеки дом има ръководител измежду преподавателите: „Северен вятър“ – Калоян Раев, „Южен вятър“ – Небесна Звездинова, и „Лъч“ – Алтамира Фелес.

    В училището има и длъжност домакин, заемана от Рачо Рачев. Той помага на вийлите, без да им е подчинен, като осъществява връзката между тях, учениците и преподавателите. Вийлите не са най-добрите в комуникацията, поради което Рачо се явява своеобразен балансьор между всички.

    Директор на училището към настоящия момент е Силвана Силванова, за която учениците знаят малко. Тя рядко се появява на публични места – почти през цялото време е в кабинета си.

    Има специална тема, в която ще откриете списък с всички общоизвестни персонажи и кратко описание на всеки от тях. Повечето от тези герои са неигрови, т.е. не се управляват от потребител.

     Ясна Соколова, Ела Благоева, Верена Ерми and Янтар Вълчев харесват този пост.

     Разказвачът
     Разказвачът
     Администратор на форума
     Администратор на форума


     Re: ❗ За „Мунгав“ ❗

     Писане by Разказвачът Чет Яну 04, 2024 5:38 pm



     Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра 1ead96f8d2e76dd4175a0e42627461234fbbc528



     Image 1Image 2


     В „Мунгав“ има Домови шампионат, който е на същия принцип като в „Хогуортс“ – раздават се точки за всяка положителна оценка (например 30 т. за Изключителен, 25 т. за Надхвърлящ очакванията и т.н.) или по друг повод, ако преподавател реши. Домовият шампионат се печели от този дом, който има най-много натрупани точки в края на годината.

     Ученикът, спечелил най-много точки за дома си в Домовия шампионат получава титла „Домови първенец“, златен медал, а името му се увековечава в Залата на славата на училището.

     Българският Хогуортс | Светът на Хари Потър | Ролева игра Ce9a446bc84ade8a48271c93ad26f636019560ec

     Image 1Image 2


     В „Мунгав“ се провежда и Куидичен шампионат. Играят се три мача, като всеки дом участва в два.

     Училището разполага със собствено Куидично игрище.

     В България куидичът е на почит и повечето учениците се интересуват живо от него.

     Image 1Image 2


     Още една сфера, в която учениците могат да премерят сили, е дуелирането. Обособена е специална Арена за дуелиране, където се провеждат както индивидуални, така и групови дуели.


     В РП може да пишете, че се печелят точки за нещо. Извън РП обаче шампионатът се печели на база новопридобитите статистики. Вижте повече информация тук.

       В момента е: Пет Май 24, 2024 12:23 pm

       Присъедини се към нашия Дискорд сървър!