by Ела Благоева Вто Май 02, 2023 10:12 pm
На фестивала беше пълен хаос. Всеки вървеше в различна посока и Ела вече беше загубила бройката на хората, в които се блъсна. Оглеждаше се наляво и надясно в опит да види възможно най-много от фестивала. Колко жалко, че си беше забравила галеоните! Тези мяу мелби изглеждаха толкова вкусно.
Преди да се усети, някой я хвана за ръката и я задърпа по една от многобройните алеи на фестивала. Беше жена с черна къдрава коса, шарена рокля и дънково яке. С едната си ръка дърпаше второкурсничката, а с другата - едно малко момиченце на около 5 годинки.
- Повече Н И К О Г А няма да ви водя на никакъв фестивал, независимо колко... - обясняваше тя.
Ела беше в такава еуфория от всичко наоколо, че изобщо не забеляза как жената я заведе до един от атракционите на фестивала, затършува из чантата си и извади един билет, който подаде на кентавъра до нея. После се обърна към малката Благоева и я попита:
- Е? Ти няма ли да се качиш със сестра си?
- Сестра ми? - Ела я погледна недоумяващо, но все още с лека усмивка. - Аз нямам сестра.
Чак сега жената осъзна какво се беше случило. Беше припознала в Ела друго дете и го беше довлякла тук, а истинското момиче беше останало само някъде на фестивала. Без да губи време, жената хвана 5-годишната си дъщеря и тръгна възможно най-бързо през тълпата по обратния път.
"Така или иначе съм вече тук" - помисли си Ела и подаде билета си на кентавъра. Чак сега забеляза, че на въртележката бяха наредени не обикновени кончета, а дървени еднорози.
- Не са ли просто уникални!? Толкова обичам еднорозите! Те са изключително мили и сладки създания! Не е възможно някой да не обича еднорози, не мислите ли?
- Предполагам, си права. - засмя се Соня - кентавърът, който отговаряше за въртележката.
Соня имаше права черна коса, вързана на дълга плитка и блестящи черни очи. Гледаше съсредоточено, но сякаш очите ѝ се усмихваха.
- Аз съм Соня. - представи се тя.
- Аз съм Ела. - каза момиченцето, чиято усмивка беше дори по-сияйна от фенерите на фестивала.
- Влизай бързо, за да си запазиш място, преди всичко да се е заело!
Ела се затича между кончетата и бързо възседна едно от тях. Няколко секунди по-късно цялата платформа започна да се върти, а с нея един по един еднорозите започнаха да оживяват и да мятат гриви и опашки. Около въртележката кръжаха феи, които светеха със собствена синкава светлина и създаваха неповторима приказна обстановка.
- Здравей! Аз съм Тея. Приятно ми е да се запознаем. - каза непознат глас, който звучеше на Ела толкова далечен и същевременно на една ръка разстояние. Момичето се заоглежда, но никой наоколо не изглеждаше като да говори на нея. - Аз съм точно под теб. Да, знам. Еднорог съм. Сигурно не си свикнала.
Ела гледаше с широко отворени очи. Направо не можеше да повярва. Магическа въртележка - добре, движещи се еднорози - добре, но говорещи еднорози!? Това беше черешката на тортата!
- Аз съм Ела! Ти си истински еднорог! Говорещ!? Не мога да повярвам!
- Е, не чак истински... Все пак съм дървен...
- Да, но въпреки това си еднорог, който говори! Това до голяма степен те прави истински, а аз О Б О Ж А В А М еднорозите! - последните думи момичето ги каза толкова силно, че сигурно цялата въртележка я чу, а двете деца, седнали пред нея, обърнаха глави.
Ама чакай малко... Тези двамата Ела ги познаваше. С момичето бяха в един курс в "Мунгав". Тя се казваше Тамара и имаше буйна рижа коса. Веднъж такава бъркотия бяха забъркали по Билкология... Момчето от друга страна вече беше четвърти курс и се казваше Калоян. Двамата с Ела бяха попаднали заедно под земята след земетресението в "Мунгав". Бяха си разменили едва няколко думи, но Благоева го помнеше по изражение.