продължава от тук
Веднъж озовали се навън, леденият въздух обля Вини от главата до петите като течността от чашата на жена, която особено много си вбесил. По всичко изглеждаше, че скоро щеше да завали сняг, тъй като нощното небе едвам се виждаше иззад мътносивата перелина, която го беше покрила. Винсент не беше сигурен на кое ще има възможността да се наслади първо - на снеговалежа или на почвата, когато тялото му се свлечеше безжизнено на земята. Ако си изиграеше картите правилно, обаче...
- На колко години си, момче?!
В гласа на шефчето се долавяше нещо повече от прост, подигравателен интерес, но Вини нямаше време да обърне внимание. За момент си помисли как изобщо бе стигнал до етапа в живота си, където беше възможно точно ГОБЛИН да казва на НЕГО, че е нисък и грозен.
- Какво става тук? - ответникът понечи да се засмее или пък да му изръмжи нещо, но Салоу бързичко се поправи: - Някакъв шанс да стана част от него?
На ТОВА му се викаше странна, но определено доста сериозна амбиция. Или пък... момчето просто си падаше по екшъна. Точно в момента имаше достатъчно неща да потиска, за да иска да си търси разсейка. Зад него се чу джвакането на нечии обувки, когато притежателят им пристъпи от крак на крак. Единствено по звука не можеше да определи дали Дария беше притеснена, ядосана или просто озадачена от развоя на събитията.
- Не знаеш нищо значи. Не приказвай глупости. - отсече гоблинът и скръсти ръце. Скръсти ръце. А не му свети маслото на място. По неведоми пътища Божии, Винсент току-що се бе отървал от секирата - факт, който би зарадвал по-голямата част от населението. Както уточнихме обаче, Вини не се числеше към по-голямата част от населението и именно затова желанието му да си я върне изобщо не бе намаляло.
- Искам да участвам. Имам какво да предложа в замяна... Информация.
Отвърна му жестокото ехо на саркастичен смях.
- Мислиш, че можеш да ми кажеш нещо ново за МОЯТА операция с МОИТЕ хора в МОЯ град?!
- Не са твои... Не всичките.
СЕГА вече вниманието бе насочено в правилната посока.
- Какво искаш да кажеш, хлапе?
- Винсент.
Онзи изсумтя и промърмори тихо:
- Нимод. Говори...
- Онзи, на когото викате Чука.
- Е?
- Познавам го... Случвало ми се е да го следя.
Едната рунтава вежда отсреща подскочи в изненада.
- Защо?
- Платиха ми. Не съм питал друго... - на секундата изстреля Винсент, почти гордо. - Не е само с вас.
- Ти дори не знаеш кои сме "нас"!
- Знам, че участва в десет набеза през последния месец. Знам също, че единият от тях е бил срещу ВАС, спомена ми го така помежду другото малкото ти приятелче от следобеда.
Мълчание. Салоу го прие с наслада, наясно, че е тръгнал в правилната посока към добро забутване в нещо, с което не би трябвало да си има никаква работа.
- Е?
- Слушай...
- Двадесет и три. Повечето от тях - на улицата... И една идея по-различни способности от повечето хора на каквато и да било възраст. - без грам свенливост издекламира момчето, прокарвайки пръсти през не особено късите си черни коси. - Не съм по преченето.
И ЕТО ГО! Спасението на изтерзаната му от глупава сантименталност душа. Едно-единствено отривисто кимване, размяна на още няколко думи и красноречиви уговорки и сетне с няколко тихи "пук"-вания, Винсент и Дария останаха сами на улицата. И така... Винсент Салоу за пореден път намери начин да направи живота си опасен за здравето и абсолютно незаконнен. Така беше по-добре. Прекалено много мислене водеше до лоши неща.