Български магически свят

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
4 posters

  10. Преподавателите - накъде?

  Галя Колева
  Галя Колева
  Възрастен герой
  Възрастен герой


  Галеони : 10. Преподавателите - накъде? Coin10 50
  Ниво : 10. Преподавателите - накъде? Untitl37
  Статистики :
  10. Преподавателите - накъде? Streng10 Сила: 4
  10. Преподавателите - накъде? Shield10 Издръжливост: 4
  10. Преподавателите - накъде? Brain10 Интелигентност: 2
  10. Преподавателите - накъде? Runnin10 Ловкост: 4
  10. Преподавателите - накъде? Magic-10 Магия: 2
  10. Преподавателите - накъде? Clover10 Късмет: 4


  10. Преподавателите - накъде?

  Писане by Галя Колева Чет Авг 10, 2023 2:38 pm


  @Пейо Желев @Зоя Павлова @Небесна Звездинова @Алтамира Фелес ако изпускам някой тагнете го.  Организирането на това събитие изискваше доста маневри.

  Учителска среща в полунощ - без външни лица!

  Като начало допълнителните уроци.
  Оказа се, че не само Колимечков прояви задълбочен интерес към предмета й тази година. Не можеше да каже, че другите ученици показваха неговото задълбаване, но със всичко което се случваше имаха нужда от почивката, която разговор над чай за руни и математика им предоставяше.

  И Галя с удоволствие го предлагаше.

  Това, че тестваше и приспиващата руна над Мария, беше бонус.
  Подкрепен от това, че младата вийла намираше уроците й за ужасяващо скучни и на границата на безполезни. Вече успяваше да изменя леко матрицата така, че да прилага различни ефекти - лека полубудна дрямка, кимащо състояние, при което не можеше да следи провеждания разговор и дълбок сън. 
  Точно от последното се възползва тази вечер.
  В късния час, остави надзорничката си - дълбоко придремваща на фотьойла в офиса й, и се измъкна към уреченото място.
  Съобщението разпространи, чрез Янакиева - тихо момиче с добри оценки, но с новия режим имаше нужда от допълнителната помощ на учителите. Или поне така бе решила да играе ходовете си. Остави на Ина да прецени кои учители да повика, за жалост момичето имаше по-добър поглед над останалите, но Галя очакваше поне представителите на домовете.

  Дано успееха да се отърват от опашките си.


  10. Преподавателите - накъде? Untitl15
  Това РП пресъздава ключов момент от Главната сюжетна линия (ГСЛ) на форума. Повече информация относно ГСЛ можете да прочетете тук (клик).

  Яна Вълканова, Ела Благоева, Юлий Звездинов and Ина Янакиева харесват този пост.

  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: 10. Преподавателите - накъде?

  Писане by Пейо Желев Пон Авг 14, 2023 6:11 pm


  В мозъка на Пейо цареше пълна каша. Скорошните събития в „Мунгав“ го бяха извадили от зоната на комфорт, в която живееше през последното десетилетие. Вече я нямаше онази сигурност, че денят му ще протече по точно определен начин, без изненади и сътресения. Сега изненадите и сътресенията бяха задължителна част от ежедневието. Наложи се Пейо да промени изцяло начина, по който водеше уроците си, а това означавше да превърне сложната и изящна наука на Трансфигурацията в постоянно и ненужно размахване на магически пръчки. Трябваше да свикне и с присъствието на Габриела – вийлата, определена за негов съветник (всъщност за негова шефка), която го караше да се чувства неловко. Освен това съвестта му бе подложена на жестоко изпитание, тъй като не можеше да понася новия рестриктивен режим в училището и начина, по който вийлите гледаха на учениците – като на войници. Още от самото си постъпване в „Мунгав“ Пейо си беше обещал да не се мести в политиката на училището и да бъде възможно най-невидим. Това обаче означаваше, че сега трябваше да гледа безучастно как учениците биват подложени на нечовешки изпитания, унижение и обезличаване. Тъй като и той самият някога се бе намирал в сходна ситуация, когато бе затворен във вампирския лагер край Ловеч, случващото го измъчваше много упорито.
   
  Писмото, което получи от Галя, го притесни още повече. През последната година я беше опознал донякъде и знаеше, че не е от хората, които просто щяха да стоят и да си мълчат за каквото и да е. Досега само бе наблюдавала случващото се, анализирайки всеки един аспект на ситуацията, а сега се готвеше да действа. Колва обаче също имаше представа за основните черти от характера на Пейо. Мислеше си, че той щеше да се включи в тайната й среща ли? Не беше толкова наивна.
   
  В 11:40 ч. на уречения ден Пейо седеше в кабинета си и се взираше навън в мрачната нощ. Беше решил да не ходи на срещата. Не искаше да става съучастник в заговор срещу новата администрация. С това нямаше да порменят нищо, а само щяха да ги уволнят и да сложат на тяхно място най-големите цербери. Поне сега можеха да помагат с малки неща: да спасят някого от наказание, да убедят съветничките да са мако по-благосклонни или...
   
  В 11:55 ч. Пейо не издържа. Щеше да отиде, но не за да участва в заговора им, а за да ги спре. Не биваше да се подлагат на такава опасност.
   
  Бягството му от Габриела се оказа доста лесно. Приложи едно бързо заблуждаващо заклинание и тя се отдалечи от поста си пред кабинета му към другия край на коридора. Пейо затвори внимателно вратата и потегли в слабо осветения коридор, плътно загърнат в черната си мантия (колко подходящо за вампир, помисли си той – сигурно приличаше на гигантски прилеп).
    
  Когато пристъпи в учителската стая, всички впериха погледите си в него. Не ги поздрави, не каза нито дума. Премина с бързи крачки през тясното помещение и се позиционира на един стол в ъгъла. Стаята се осветяваше от една единствена свещ, чиято светлина не достигаше чак до Пейо, поради което не можеха да видят лицето му. То така или иначе си беше същото, каквото го бяха виждали винаги досега – абсолютно непроницаемо.
   
  Желев, ти ли си? – попита Павлова от един стол край масата. – Определено не очаквах точно ти да дойдеш.
   
  Той въздъхна, без да отговори. И той не беше очаквал.

  Алтамира Фелес, Ела Благоева, Юлий Звездинов, Ина Янакиева and Галя Колева харесват този пост.

  Небесна Звездинова
  Небесна Звездинова
  Преподавател по Билкология, ръководител на дом „Южен вятър”
  Преподавател по Билкология, ръководител на дом „Южен вятър”


  Галеони : 10. Преподавателите - накъде? Coin10 50
  Ниво : 10. Преподавателите - накъде? Untitl37
  Статистики :
  10. Преподавателите - накъде? Streng10 Сила: 8
  10. Преподавателите - накъде? Shield10 Издръжливост: 2
  10. Преподавателите - накъде? Brain10 Интелигентност: 2
  10. Преподавателите - накъде? Runnin10 Ловкост: 6
  10. Преподавателите - накъде? Magic-10 Магия: 4
  10. Преподавателите - накъде? Clover10 Късмет: 6

  Re: 10. Преподавателите - накъде?

  Писане by Небесна Звездинова Вто Авг 15, 2023 6:02 pm


  Бях много изненадана, когато Янакиева му бутна една бележка в ръката по време на час по Билкология. Първоначално помислих, че е нещо от Юлий, но след това видях че ме канят на учителска среща. Думите без външна намеса ме объркаха, защото не знаех какво имат предвид. Мозъкът ми отказваше да приеме, че това е някаква тайна среща без нашите вийли пазачки, защото бях нова тук и едва ли другите учители ми имаха някакво доверие. Тогава следващата ми идея беше, че това е капан, за да могат да ме натопят пред моите сестри. Но и в двата случая бях длъжна да проверя за какво точно иде реч. 
  Вече бях изпратила първия си доклад до Илияна, но истина беше, че още не знаех мотивите на Вийлите. Задругата беше много по тайна след последните месеци след смяната на Главната вийла. Бях чула само, че има недоволни клановете, като това беше един от моя. Нашата старейшина беше много мъдра стара жена и аз я уважавах. 


  Когато наближи вечерното време успях да пробутам чай на моята пазачка с леко приспивателно вътре и след това приложих магията за забравяне, за да не помни, че аз и го сервирах. Така когато наближи полунощ се измъкнат от стаята ми и се запромъквах към учителската стая. Бях много внимателна и в един от коридорите се натъкнах на вампира. Изчаках го да отмине, защото тези същества се славеха с острия си слух и не исках да ме усети. Още не бях сигурна дали това е капан или не. 
  Пред вратата на учителската стая се поколебах. Усетих, че пулса ми се ускорява, но нямах какво да губя. Аз бях дошла тук да разузная как да се справим със ситуацията. Отворих вратата и няколко погледа се забиха в мен.
  - Какво прави тя тук? 
  - Ооо, почакайте! Получих покана като вас - усмихнах се лъчезарно аз. - За какво сме се събрали тук, скъпи колеги?

  Ела Благоева, Илияна Георгиева and Ина Янакиева харесват този пост.

  Галя Колева
  Галя Колева
  Възрастен герой
  Възрастен герой


  Галеони : 10. Преподавателите - накъде? Coin10 50
  Ниво : 10. Преподавателите - накъде? Untitl37
  Статистики :
  10. Преподавателите - накъде? Streng10 Сила: 4
  10. Преподавателите - накъде? Shield10 Издръжливост: 4
  10. Преподавателите - накъде? Brain10 Интелигентност: 2
  10. Преподавателите - накъде? Runnin10 Ловкост: 4
  10. Преподавателите - накъде? Magic-10 Магия: 2
  10. Преподавателите - накъде? Clover10 Късмет: 4


  Re: 10. Преподавателите - накъде?

  Писане by Галя Колева Съб Авг 26, 2023 3:37 am


  С влизането на новата преподавателка по Билкология настана хаос.
  Очаквано летяха обвинения, предположения и уплашени погледи в стил - кой кого следи. А тези хора трябваше да насочват уплашените ученици. И да бъдат тяхна опора в несигурно време. Децата имаха нужда от тях. Нямаха други възрастни хора до себе си, като изключим вийлите. А тяхната "подкрепа" за сега водеше само към едно - бунтове.

  - Хич не ни дръж такъв тон! За какво сме се били събрали. Да се махаш!
  - Ескилов, не е нужно такова...
  - Какво таков? Прав е! С всичките тези вийли наоколо не може да се има доверие.
  - Можем просто да счупим преградата и да си ходим!
  - И да изоставим, децата?
  - Те родители нямат ли си? Защо не ги търсят?
  - Ами ако нещо..
  - Нещо. НИЩО няма да обсъждам като има...

  Единствената реакция на Галя беше леко скръцване със зъби. Страхливци. Хаосът нарастваше със всяка една реплика. Нямаха си никакво доверие. Доста от тях и бяха готови да спасят собствените си кожи първо. После евентуално позициите си като преподаватели. И чак тогава евентуално да се погрижат за поверените им ученици.
  Хвана метален свещник, който й беше под ръка и изтропа по масата.
  Нямаше намерение да се надвиква в хаоса.

  - Всички, подчертавам всички. Които се намираме тук тази вечер, сме избрани от самите ученици. - направи достатъчна пауза за да хване корен значението на казаното. Учениците ЩЕ се организират СЪС или БЕЗ Вас. - И те имат нужда от вас, защото останалите възрастни в живота им изглежда, поне в техните очи, са ги изоставили на произвола на съдбата.
  - ...

  Може би не очакваха от нея да се намеси. Все пак, като изключим Небесна, тя бе от най скоро в Мунгав. Пък и може би извън часовете това беше най-дългото нещо, което беше казвала на който и да е от тях.

  Ела Благоева, Юлий Звездинов and Максимилиян Шарков харесват този пост.

  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: 10. Преподавателите - накъде?

  Писане by Пейо Желев Пон Авг 28, 2023 11:02 pm


  Преподавателите се бяха разположили на столовете около масата. Всички бяха тук, с изключение на Капка Тричкова и Калоян Раев. Първата се справяше доста добре с новия режим – изпълняваше всичко, което й се кажеше, затова най-вероятно дори не й бяха пратили покана за тази среща (и той не би). Пейо обаче се учуди от отсъствието на Раев. Всеки път, когато се разминаваха по коридора, Калоян изглеждаше доста нещастен в компанията на своята вийла. Говореше се, тя не му позволява да си разказва вицовете и че му се кара като на малко дете, ако започне да се отклонява от темата по време на час. Пейо определено можеше да си представи Раев начело на бунт, насочен към възстановяване на правото му свободно да разказва вицовете си.
   
  Галя седеше централно на масата с каменно изражение. От двете й страни бяха Зоя и Алтамира, които изглеждаха като две партийни функционерки, готови да се хвърлят и в бушуващ огън. Двете не бяха доволни от новото ръководство на училището и това се знаеше от всички. Срещу тях на масата седеше Ескилов, който през пет секунди поглеждаше злобно към Колева, сякаш искаше да я изпепели с поглед. До него се подвизаваше Маврудиева, с лице, представляващо олицетворение на безразличието. Стою Белев се намираше през един стол, мълчалив и объркан. От другата страна на масата спокойно гледаше Звездинова – най-новата преподавателка в училището, с която Пейо бе говорил само веднъж и за която още не знаеше почти нищо.
   
  Ами ако някой от тях е с вийлите?“, помисли си Пейо. Знаеше, че дори Ескилов – един от най-сприхавите хора, които познаваше, не би сторил зло на останалите преподаватели. Тази Небесна обаче изглеждаше съмнително. Беше се появила през новата учебна година, което значеше, че е избрана от новото ръководство. Освен това се държеше на дистанция от другите преподаватели. Защо тогава учениците я бяха повикали тази вечер? Пейо си постави за задача да се увери, че Звездинова не е шпионин на новата директорка.
   
  След встъпителното слово на Колева Пейо реши да се обади, за да приключат с тази дискусия по-бързо и да си ходят по стаите. Ако го хванеха да се събират в полунощ, със сигурност щяха да ги обвнят в планиране на бунт, съответно да ги уволнят. Или да направят нещо друго с тях...
  Може ли да кажа нещо – кадифеният му глас разцепи въздуха, в който все още се усещаше насъбралото се напрежение. Всички се обърнаха към него, но не го виждаха добре в тъмнината.
  Може да си покажеш на лицето, а не да се криеш, Желев – изсъска Ескилов. 
  Пейо пристъпи с нежелание напред и свещта огря бледото му лице. Очите му светеха две малки кристалчета.
  Та, искам да кажа, че съм против тази среща. Това, което мисля, че се предлага тук, е бунт, а от това няма да излезе нищо добро. При първия сигнал за опозиция ще ни... уволнят – поколеба се, защото наистина не знаеше какво щяха да направят с тях. Този нов режим се отнасяше към хората с фанатизъм, какъвто Пейо отдавна не беше виждал. – Ще сложат на наше място вийли и положението ще стане двойно по-ужасно.
  И какво предлагаш? Да стоим тихо и да не правим нищо? – каза възмутено Зоя.
  Да – отговори той и просто млъкна. 
   
  В стаята настана пълна тишина. Пейо не искаше да спори. Беше казал всичко, което искаше, и след малко можеше да си ходи. Можеха да си правят малката завера без него.

  Ясна Соколова, Ела Благоева, Люба Бюлбулева, Бранимир Даргов and Алина Старков харесват този пост.

  Небесна Звездинова
  Небесна Звездинова
  Преподавател по Билкология, ръководител на дом „Южен вятър”
  Преподавател по Билкология, ръководител на дом „Южен вятър”


  Галеони : 10. Преподавателите - накъде? Coin10 50
  Ниво : 10. Преподавателите - накъде? Untitl37
  Статистики :
  10. Преподавателите - накъде? Streng10 Сила: 8
  10. Преподавателите - накъде? Shield10 Издръжливост: 2
  10. Преподавателите - накъде? Brain10 Интелигентност: 2
  10. Преподавателите - накъде? Runnin10 Ловкост: 6
  10. Преподавателите - накъде? Magic-10 Магия: 4
  10. Преподавателите - накъде? Clover10 Късмет: 6

  Re: 10. Преподавателите - накъде?

  Писане by Небесна Звездинова Вто Авг 29, 2023 4:38 pm


  Стоях тихо в ъгъла и не казвах нищо, а само наблюдавах ситуацията. Учителите не бяха на едно мнение, нямаха ясна позиция и за мен тази среща ми се видя безмислена. Но се опитах да преценя, кой точно от преподаватели би застанал зад мен, ако реших да дигна бунт тук. Разбира се щях да го координирам с Илияна, защото щяхме да се нуждаем от външно подкрепление. Не си мислех, че няколко учители и необучени ученици ще можем да свалим целия режим в училището. Нуждаехме се от опитни аврори, трябваше да мога да преда повече информация навън, за да може Гергиева да направи нещо. 
  Кой би се присъединил към мен? Вампира не, той ясно изказа позицията си, че трябва да стоим мирно. Тихата Галя ми се видя доста смела в изказванията си и може би тя ще е потенциален партньор. Зоя - определено тя не би заела неутрална позиция. Алтамира не беше казала нищо също досега, но в погледа и гореше възмущение към новия ред. А другите ми изглеждаха като пълни страхливци и може би щяха да избягат при най малката опасност. Надявах се да греша. 


  Когато Желев спомена, че на мястото на преподаватели ще назначат вийли, погледа му се насочи директно към мен. Не ми вярват, което е разбираемо, а и аз съм частично вийла също и ги страх да не съм предател. Но все още Министерството на Магията има толкова влияние, че да може да назнава новите учители, но дали щеше да продължи дълго нямах никаква представа. 


  Спора продължи.
  - Желев не си прав. Не можем да останем неутрални.
  - Това се очакваше напълно от него - обвини го отново Ескилов. Явно имаше някаква вражда между тях.
  - Предлагам да видим какво ще се случи до Коледната ваканция и след това да решим какво ще правим. 
  - Не може да оставим децата да се мъчат дотогава.

  Ина Янакиева and Лилиян Кардамова харесват този пост.

  Алтамира Фелес
  Алтамира Фелес
  Преподавател по Пророкуване и ръководител на дом „Лъч”
  Преподавател по Пророкуване и ръководител на дом „Лъч”


  Галеони : 10. Преподавателите - накъде? Coin10 50
  Ниво : 10. Преподавателите - накъде? Untitl37
  Статистики :
  10. Преподавателите - накъде? Streng10 Сила: 4
  10. Преподавателите - накъде? Shield10 Издръжливост: 4
  10. Преподавателите - накъде? Brain10 Интелигентност: 4
  10. Преподавателите - накъде? Runnin10 Ловкост: 2
  10. Преподавателите - накъде? Magic-10 Магия: 4
  10. Преподавателите - накъде? Clover10 Късмет: 2

  Re: 10. Преподавателите - накъде?

  Писане by Алтамира Фелес Вто Сеп 12, 2023 3:07 pm


  - Мила Лидия, скъпа... моля те, имам разстроен стомах. Не ти препоръчвам да идваш с мен, там накъдето съм се запитила. – възрастната жена се обърна към сянката, която така неотлъчно я следваше. Вийлата се сепна и погнуса се изписа на лицето ѝ. Кимна и се обърна. След което излезе от кабинета на Алтамира и отиде да чете описателните ѝ доклади, които изискваха от нея. От своя страна Алта пък така се раздаваше, че изписваше по педесет страници на доклад. Това беше нейното отмъщение, задето я занимаваха с глупости. Описваше до най-малкото камъче и тревичка, до трептенето на дървените дъски по коридорите, по които преминаваше, до това колко пъти си е поела въздух, докато е вкарвала някое ученик в правия път (което бяха пълни измишльотини).

  В дъното на огромния ѝ кабинет се намираше малка баня с тоалетна, която Фелес беше направила, когато бе дошла в училището, преди всичко това да се случи. Още тогава се беше погрижила за един таен тунел, който да бъде нейният път към спасението. Беше получила видение, как се измъква по него и сянката ѝ потъва в нощта. Видението беше толкова ярко, колкото никога досега. Още помнеше колко много бързаше в своето видение и тягостно чувство, което я беше разтърсило.  И така, тайно от всички, успя да измагьоса скришен път от банята, зад огромното огледало, което стоеше на едната стена. Само трябваше да докосне повърхността му с върха на пръчката си и то потреваше като езеро, в което е падна капка вода.

  Затвори врата и се увери, че не чуваше никакви стъпки да шарат из кабинета ѝ. За всеки случай, трансфигурира едното цвете в пръцкаща възглавничка, която на всеки няколко секунди звучно се раздаваше из помещението. Та, ако все пак Лидия решеше да се върне, да чуе идващите звуци от тоалетната и да няма какпа съпнение какви ги вършеше Алтамира. Подсмихна се доволна на своята креативност и премина решително през огледалото. Крайно време беше да вземат нещата в свои ръце и да си върнат замъка. Фелес беше твърдо решена да се бие с всичко, което имаше, защото знаеше, че краят ѝ няма да бъде сега. Щеше да е няколко години по-късно, на един любим остров, с Космополитън в ръка.

  ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  - Желев... кхъм, кхъм... Пейо... точно ти ли ще сведеш глава? Не си ли я свеждал прекалено много пъти? Знам, че помниш...
  - Помня... – гласът му беше леден.
  - Тогава защо все още не си ни повел... защо все още си в сенките... надявайки се, че малкото което правиш е достатъчно. Че по-добре ние да сме тук и да си мълчим, за да не дойде някой по-лош. Този някой по-лош дойде, а мълчанието ни не струва пукната пара. Трябва да защитим децата, трябва да ги спасим... дори това е последното, което ще направим.

  Всички бяха утихнали, а Пейо държеше главата си наведена. Даде му време, а Алта седна отново на креслото и се опита да възстанови дишането си. Толкова думи наведнъж ѝ дойдоха в повече и имаше нужда от нещо за пиене. Извади малкото шишенче с любимото ѝ вино и отпи звучна глъдка.

  - Оу, извинете, някой иска ли? – беше искрено смутена, че забрави да предложи първо на останалите учители в стаята.

  Пейо Желев, Калоян Раев, Ина Янакиева, Лилиян Кардамова and Алина Старков харесват този пост.

  Галя Колева
  Галя Колева
  Възрастен герой
  Възрастен герой


  Галеони : 10. Преподавателите - накъде? Coin10 50
  Ниво : 10. Преподавателите - накъде? Untitl37
  Статистики :
  10. Преподавателите - накъде? Streng10 Сила: 4
  10. Преподавателите - накъде? Shield10 Издръжливост: 4
  10. Преподавателите - накъде? Brain10 Интелигентност: 2
  10. Преподавателите - накъде? Runnin10 Ловкост: 4
  10. Преподавателите - накъде? Magic-10 Магия: 2
  10. Преподавателите - накъде? Clover10 Късмет: 4


  Re: 10. Преподавателите - накъде?

  Писане by Галя Колева Вто Сеп 12, 2023 11:25 pm


  Не беше сигурна какво очакваше, но това определено не беше това. Зоя беше готова да вдигне бунт тук и сега. Желев да се върне в състояние на стазис и да очаква нещо друго да се случи. Какво и той не знаеше най-вероятно. Алтамира пък вярваше, че точно той би бил страхотен предводител, видение? Или пък общо минало? Нямаше значение. И двата варианта бяха глупави и недообмислени. И в двата оставяха децата на самооправя срещу вийлите. И срещу кой знае какво, което ги ръководеше.

  Не очакваше чак такава безгръбначност.
  Или малоумие.

  Бунт... или... Бездействие.

  Това ли им бяха единствените опции?

  От нула на сто. Без никакво стабилизиране на позиции, никакво реално ориентиране в ситуацията. Щом всичко това продължаваше да се случва някой дърпаше много по-сериозни конци от тези на Мунгав! Какво очакваха тези хора? Бунт, дори и успешен, просто щеше да превърне училището в прицел, а и това тук бяха ученици. Възрожденското дело щеше само и единствено да ги освободи... да отидат в по-лоша ситуация. Все пак. Дори да разпръснеха сегашните надзиратели.. щеше ли да приключи до там?
  Трябваше да има още нещо зад тях - беше странно организирано и намирисваше на по-сериозен заговор.
  Ами ако всичко това беше разсейване?

  - Не, благодаря, Фелес - Отговори почти машинално, но възможните ходове се въртяха вече в главата й. Надали щеше да постигне много с тези хора. Но ако можеше да достигне със съобщение до външния свят? Обърна се към всички - Наистина ли смятате, че това са единствените опции? Открит бунт или бездействие?

  Юлий Звездинов and Ина Янакиева харесват този пост.

  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: 10. Преподавателите - накъде?

  Писане by Пейо Желев Нед Сеп 17, 2023 12:19 am


  Пейо чувстваше, че всичко го наблюдават. Искаше му се да потъне отново в тъмния ъгъл или още по-добре – да се прибере в стаята си. Не биваше да идва въобще на тази среща. Очевидно бунтовническите настроения щяха да надделеят над здравия разум. Ако останалите искаха да рискуват мястото си в училището и да поставят учениците в още по-лошо положение от сегашното, изборът си беше техен. Пейо обаче нямаше да остави емоциите да диктуват решенията му. Да, не му харесваше случващото се в училището, но опитът му казваше (все пак беше по-стар от всички в тази стая), че в такива ситуации не бива да се вземат прибързани решения.  
   
  Чуйте ме – той използва паузата след последното изказване на Галя, за да се опита за последен път да ги убеди. Пейо не обичаше да спори и такава настойчивост бе крайно нетипична за него. – Няма опция, при която наши действия, каквито и да било, да останат скрити. Рано или късно ще надушат, че се опитваме да подкопаем дейността на новото ръководство, особено ако всеки от нас започне да го прави.
  Желев, не е нужно всеки от нас да го прави. Сега можем да измислим какво да направим и как да го направим – обади се Колева. Очите й отразяваха пламъците на горящата в средата на масата свещ.
   
  Пейо стана изведнъж. Беше казал всичко, което искаше да каже. Надяваше се поне някой в стаята да го е чул и да се е замислил. Сега искаше възможно най-скоро да се прибере в стаята си и да забрави, че е идвал на тази среща. Запромъква се към вратата, а черната му мантия се развя.
   
  – Пейо, тръгваш ли си?! – Алтамира изглеждаше шокирана.
  – С всяка секунда, която прекарваме тук заедно, поемаме голям риск. И… той се замисли дали да продължи изречението. Не искаше да се включва отново в дискусията, но нещо вътре в него напираше, – искам да Ви напомня, че не знаем с какво си имаме работа. Самодивската задруга от десетилетия не се е месила в работата на „Мунгав“. Защо сега? Какво мислят в Министерството по този въпрос? Какво всъщност цели Силванова? Задайте си тези въпроси и ще осъзнаете, че не знаем почти нищо.
    
  Беше казал прекалено много. Обърна се с гръб и постави ръката си върху дръжката на вратата.
   
  – Желев е страхливец, но е прав – каза Ескилов и се намести нервно в стола си. – Мога да се свържа тайно с един приятел в Министерството и да проверя какво мислят по този въпрос.
  С периферията на зрението си Пейо забеляза Галя, която го наблюдаваше съсредоточено. Може би и тя го мислеше за страхливец. Може би го обвиняваше, че не е застанал на нейна страна и че не вижда разума в думите й. Но той не се интересуваше от мнението на който и да е в тази стая. Беше убеден, че е взел правилното решение.
   
  Въздъхна, след което натисна дръжката и изчезна в мрачния коридор.

  Ясна Соколова, Ина Янакиева, Лилиян Кардамова and Алина Старков харесват този пост.


   В момента е: Нед Май 19, 2024 7:29 am

   Присъедини се към нашия Дискорд сървър!