"Целувам те. Добре е, че те няма.
Не бих посмяла, ако беше тук."
Камелия Кондова
Не бих посмяла, ако беше тук."
Камелия Кондова
Нямаше как да предположи, че ще стои тук и ще се бори с желанието да задъвче някой от ноктите си. Не днес, не в някой друг ден, ами изобщо.
Виждате ли, когато се нави преди няколко дни на акъла на Илияна да се позабавляват малко като в доброто старо време, нямаше как да предположи, че ще се напие малко повече, отколкото можеше да понесе. Нито, че ще се наложи да я прибира човек, който се оказа бивше завоевание на приятелката ѝ. Още по-малко пък, че ще се опита да го целуне, докато той се опитваше да отключи вратата на къщата ѝ, понеже осъзна, че тя няма да успее и навярно ще спи на прага. Да, веднага щом ключалката изщрака на отключено и бравата се премести пред този аргумент, тя се обърна към него, хвана лицето му в ръцете си и се повдигна на пръсти за да го целуне. Мразеше пияната Иглика и нейната смелост. Разбира се, Максимилиян я отблъсна, макар и не грубо... а тя? Изфъфли „Разбираемо”, след което му затръшна вратата под носа.
Та сега стоеше пред магазинът му и се бореше с желанието да задъвче някой от ноктите си.
Беше излязла малко по-рано от работа, за да го хване точно когато приключва и силно се надяваше, че няма да срещне никой друг. Това трябваше да е бърза и безболезнена работа, нали така? Казва „Извинявай”, набутва му книжния пакет желирани акули и след това се омита колкото я държат краката, за да си превърже наранената гордост у дома. Наранена от това, че трябва да поднася извинение на мъж. Голям шок си е, колкото и да не ви се вярва и ще помоля да проявите разбиране или поне да не се смеете твърде силно, защото най-малкото не е учтиво.
Докато се чудеше дали не е по-добра идея просто да му остави бонбоните заедно с бележка, звънчето на вратата издрънча, обявявайки началото на нейната екзекуция или поне такова беше усещането (не че някога я бяха екзекутирали, ако не броим как си „махна главата” онази вечер) и вече бе късно да избяга.
Погледите им се срещнаха, нещо, което би могло да е здрав разум или друга подобна легенда ѝ прошепна „Бягай!”, ръчкайки я в ребрата, но Иглика го игнорира и протегна книжното пакетче към мъжът, който я гледаше много объркано и малко уморено.
- Здрасти, Макс, донесох ти бонбони, извинявай за онази вечер, довиждане! – изстреля като картечница, тикна бонбоните в ръцете му и понечи наистина да избяга.
- Чакай... какво? – нормална реакция, мен ако питате.
- Задето се опитах да те целуна? Когато бях пияна на матрак? Извинявай – опита отново – Не исках. Не, това не е вярно. Не биваше. И съжалявам.
- Ако не се отместиш от пътя наистина ще съжаляваш, защото закъснявам за пастички с другарката ми и нямам време за вашите драми – рече един глас, който определено не принадлежеше на Макс.
И наистина, не ми било Макс, най ми било Нета, която не дочака отговор или извинение (макар че според нея заслужаваше такова), промуши се между тях, разделяйки ги като един Мойсей, за когото се отдръпват водите на Червено море, пък макар и такъв, дето бюджета не е стигнал за по-хубав... и си замина. Полязова остана да гледа след нея с леко отворена уста, след което се окопити и промърмори нещо от сорта на „Ами, като няма хляб...”
И тя трябваше вече да си е тръгнала, но ето че стоеше.