Малка чистокръвна фамилия която пътува много. Добре, щеше да бъде от такава, щом тя бе казала. И явно слуховете наистина си бяха верни, че не й разрешаваха да общува с хора, които не бяха чистокръвни. Още по-добре.
- Ако позволите... - говореше на майката, а не на Лилиян. - ... бих желал да поканя красивата госпожица на танц?
Възрастната жена го измери с поглед сякаш се чудеше дали той бе достоен за това. Огледа се наоколо сякаш за Лилиян имаше някаква опашка от кавалери, уви, той бе единственият. Беше се навел съвсем леко и подал ръка към ниското момиче, а другата се намираше зад гърба му. И то не само да поддържа и без това умиращия му кръст в тази поза.
"Приемай вече" , мислеше си раздразнено, но продължи да се усмихва чаровно.
- Да... не виждам защо не. - извади от някъде ветрило Марчето, вейна си и отстъпи настрани. - Лилиян... роклята, мила.
Какво пък й бе на роклята? Даргов не забеляза, но Лилиян съвсем леко приглади белият плат, докато той я отвеждаше към "дансинга". То това щеше да е най-умрелият дансинг, който бе виждал, но нямаше да бъде груб. За сега.
Подхвана малкото Лиле, като и на двамата им бе първоначално трудно да напаснат ръцете си. Той бе твърде висок, тя бе твърде ниска. И ако зависеше от него щеше да я пристисне пред себе си, да я вдигне във въздуха и да си я размята като парцалена кукла, но имаше твърде много любопитни очи. После щеше да я отведе от тук и да й държи малката устичка затворена, защото вече бе дочул какви ги върши и приказва наоколо. Малък смърф!
- Хареса ли ти писмото ми? - подразни я, като се движеше с музиката.
- Първото или второто? Второто не успях да го разчета... защо го написа върху вестник? - прошепна тя, а бузите й станаха червени. - Наистина ли... на мен искаше да пишеш?
- Както бях написал, ламата ми напомня за теб в главата. И го написах върху вестник защото не исках да хабя хартия.. ти какво, очакваше нещо с розички ли? - изпуфтя той . - Никога ли не си виждала лама?
- Не...?
- Не си ли ходила на зоопарк? - повдигна вежда Даргов.
- Какво е зоопарк?
- Едно нещастно място, където държат животни с цел протекция на вида и такива глупости. Има и лами... ще те заведа. - и таз добра, обеща й ,че ще я води на зоопарк. Което пък нямаше как да стане зимата, защото на животните им беше студено. До юни-юли щеше да си намери оправдание да избяга и да не я води никъде. С късмет тя нямаше и да помни.
- Очите върху мен, коте.
- Ще ме заболи вратът.
- Не е моя вина, че не си пораснала. Но не е културно да гледаш гърдите ми.
- ....
@Лилиян Кардамова