Пушенето бе лош навик, за който всички казваха, че е добре да се избягва (и най-често го казваха с цигара в ръка), но Игнат хич не го биваше да слуша още откакто беше дете. На вечерите, които даваха родителите му, докато бяха заедно и в последствие баща му и неговата... нова жена, присъстващите често пушеха дебели миризливи пури и той си спомни как си представяше, че някой ден ще прави същото. Пурите не се оказаха точно по неговия вкус обаче и вместо тях пушеше насипен тютюн, който сам си свиваше на цигари. Онези в кутиите му бяха твърде остри, пък и винаги изгаряха твърде бързо. Не го правеше често, но понякога имаше нужда да се измъкне от общата стая и да отиде някъде на открито да си подиша въздух и да си вдиша дим.
Тази вечер се качи на върха на северната кула с идеята да прекара малко време сам, далеч от глъчката на съучениците си и красиви момичета, които му размътваха мозъка. Катерейки се по стълбичката нагоре се зачуди какво ще прави ако там вече има хора, примерно някоя влюбена двойка. „А, натискайте си се, спокойно, аз само ще пушна тая цигарка и отивам да си лягам. Не, няма да ми пречите”. Не е като да не му се беше случвало. Обикновено след подобно изказване двойката бързаше да се изнесе и го оставяше сам и доволен от успеха, който е пожънал с нещо толкова елементарно. Този път двойка нямаше, нищо, че човекът, който бе отишъл преди него приличаше на двама, качени един върху друг...
За Бранимир говоря, ако не сте се досетили вече. Той се обърна, захапал цигарата си и готов да се сопне на този, който му разваляше спокойствието, но после видя кой е и се подсмихна.
- Ще причиня ли неудобство? – попита Игнат, сякаш бе герой в някоя пиеса на Шекспир.
- Дребно неудобство – другото момче се престори, че сваля шапка от главата си.
- Брат.
- Брат.
Виждате ли, двамата бяха нещо като приятели, доколкото две момчета, известни с това колко са кисели могат да бъдат приятели. Така де, може би до някаква степен това им подсилваше приятелството, не знам, не разбирам нищичко. Киселяк + Киселяк = ВНП или нещо в тоя дух.
- Качи се да пушим значи? – Бранимир демонстративно го огледа от глава до пети. Бе кратък оглед.
- Нещо такова – върна му оглеждането и вратът му изпука, когато го изви нагоре – Ще слезеш ли да ми дадеш огънче?