Редно е да споменем, че ако не бяха глупавите скрупули и непрактичните убеждения на Калоян, много от по-нататъшните събития щяха да се развият по съвсем друг начин. Може би много от тях нямаше изобщо да се случат. Тогава историята щеше да поеме в съвсем друга посока и да ни лиши от една клета, предпазлива любовна история. Уви, историята обаче тръгна натам, накъдето тръгна и главната причина за това бе, че Калоян имаше скрупули. Когато се събуди на сутринта след злополучната случка с бълвачозавъра, той не направи онова, което всеки друг на негово място би направил, а именно - да избягва Яна до края на света, че и след това. Имаше скрупули. Вместо това изживя една кратка вътрешна битка със собственото си същество, след което седна на писалището, грабна хубавото, кичесто перо, което уж трябваше да върне на Яна, и започна да пише. Нескопосано, но пък искрено, от сърце.
Яна,
Добра работа свършихме снощи. Бих казал дори успешна. Браво, добре се справи.Аз самият щях да повърна по едно време.
Може би чу, че Люба спомена нещо, че съм те бил харесвал. Това, разбира се, изобщо не е вярно. Аз никак не те харесвам, все пак си ми просто приятелка.Най-добра приятелка.Харесвам те така, както харесвам кучето на село - приятно ми е да прекарваме време заедно и да вършим глупости, но нищо повече от това. Надявам се, да ме разбираш.
Твой приятел,
Калоян.
Разбира се, това писмо завърши като разкъсана и смачкана топка, която беше запокитена с неособена точност в другия край на спалното помещение. Самият той мислеше, че в текста нямаше нищо нередно и грешно, но за зла участ Исмаил беше забелязал колко усърдно драска по парчето пергамент и пожела да види написаното. След като го прочете, само се намръщи, сви устни и поклати глава така, както само по-гоелмите момчета могат да клатят глава, за да демонстрират на по-малките от тях колко точно нищо не разбират от живота. Това от своя страна жегна Калоян, защото като всеки по-малък човек беше убеден, че вече е разбрал всичко, което има да се разбира на тоя свят. Когато Исмаил си тръгна и писмото изчезна в най-тъмния и прашасал ъгъл на помещението, Ян въздъхна тежко и се сгромоляса обратно пред писалището.
Яна,
Да се срещнем на каменния мост, днес, веднага след обяда.
Ян.
Да, това звучеше добре - поне засега. А после? После щеше да му мисли. Калоян обичаше да вярва, че може да разсъждава доста бързо и адекватно, когато е поставен в нагорещена ситуация. Дали това наистина бе така - е, предполагам предстои да разберем.