Български магически свят

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

  Магическа история

  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Магическа история

  Писане by Пейо Желев Пон Авг 21, 2023 3:27 am


  Текстът по-долу не е действителна история, а фикция, създадена за целите на настоящия форум за ролева игра. Имайте предвид, че в този свят не е имало Волдемор, Хари Потър и други герои от книгите и филмите, поради което е измислена алтернативна история. 
    
     
  КРАТКА СВЕТОВНА ИСТОРИЯ
    
   
  Древност
   
  Подобно на самата човешка раса, магията се предполага, че възниква в Африка. В древността магьосниците и вещиците са познати на цялото общество и се радват на страхопочитание и уважение поради уникалните си способности. Древноегипетските магьосници поставят проклятия, за да предпазят гробниците си от грабители. Освен това използват амулети, за да се предпазят от проклятия в ежедневието си. Древногръцките магьосници изобретяват редица заклинания, включително заклинанието за призоваване на покровител. В Гърция е създаден първият базилиск и първият хоркрукс, и то от един и същи човек: Херпо Нечестивия.
  Магическата пръчка е изобретена в Европа около 500 г. пр. Хр. и бързо набира популярност. В Африка магьосниците и до днес не са склонни да използват магически пръчки, а правят магия само с движение на пръстите и ръцете си.
  Магическа история Eye-of10             Магическа история Herpo_10     
                                                                                   
     Египетски амулет (първото изображение) и Херпо Нечестивия (второто изображение).


  Средновековие
   
  В този период мъгълите започват да се отнасят с недоверие към вещиците и магьосниците, главно под влиянието на религията. Усещайки промяната, магьосниците се сплотяват и капсулират.
  Създават се магьоснически съвети, чиято власт в общи линии съвпада с територията на държавите на мъгълите. В тези съвети участват най-изтъкнатите магьосници и вещици (сред магьосниците също съществува силна полова дискриминация, но някои вещици по-рано успяват да пробият патриархалния модел). Начело на магьосническият съвет стои старейшина.
  Създават се и първите магьоснически училища – „Уагадау“ в Африка (901 г.), „Мохотокоро в Япония (912 г.), „Хогуортс“ в Англия (993 г.) , „Бобатон“ (1112 г.) във Франция, „Дурмщранг“ в Русия (1290 г.) и „Мунгав“ в България (1333 г.).
  През 1294 г. е проведен първият междуучилищен турнир – Тримагическия турнир, между „Хогуортс“, „Дурмщранг“ и „Бобатон“ (с победител „Хогуортс“), а през 1405 г. се провежда първият от 78 турнира между „Мунгав“ и „Дурщмранг“ (с победител „Мунгав“).
  През 1289 г. е учреден Всемирният събор – международна организация, призвана да поддържа връзките между магьосническите съвети по света.
  През ранното Средновековие започва да се формира противопоставяне между чистокръвни и нечистокръвни магьосници, като чистокръвните започват да трупат богатство.
  През XIV в. параноята на мъгълите прераства в откровена ненавист и в цяла Европа започва лов на вещици. Макар че се страхуват от магията, мъгълите не са много добри в разпознаването ѝ. Заловените магьосници най-често се измъкват с помощта на магия. Някои обаче са убивани изненадващо или са им отнемани пръчките, което им пречи да се защитят.
  Към края на Средновековието в магьосническия свят започва да нараства дискриминацията срещу магически същества като домашните елфи, великаните и таласъмите.
  Куидичът се утвърждава по целия свят още около XI-XII в. През 1473 г. е проведено първото Световно първенство по куидич, организирано от Всемирния събор (с победител Англия). През 1480 г. пък е проведено първото Европейско междуучилищно първенство (с победител „Дурмщранг“).
   
   Магическа история Big_ar10                   Магическа история Vmixh511
                                                                                                                                           
    Изгаряне на вещици в мъгълска книга (първото изображение) и Уенделин Чудатата  вещица, оставила се да бъде хваната 47 пъти 
  от мъгълите, тъй като й харесвало гъделичкането на омагьосаните пламъци (второто изображение)

    
  Ренесанс
    
  С настъпването на Ренесанса и все по-голямото доверие на мъгълите към научните разсъждения пропастта между магьосническия и мъгълския свят става все по-голяма. Всяка от двете общности продължава да създава своя отделна цивилизация, включително социални структури, икономики, управление и т.н.
  В този период преследване на магьосниците от мъгълите достига най-високата си точка и това е много мрачно време за магьосническата общност.
  През XVII в. в цяла Европа избухват въстания на таласъми, чиято цел е независимост от магьосниците. Едно от най-мащабните е от 1621 г., когато Батур Твърдоглавия успява да спечели три големи битки срещу българския магьоснически съвет, преди въстанието да бъде потушено.
  През 1670 г. Всемирният събор е заменен от Международната конфедерация на магьосниците, на която е възложено да преговаря с мъгълите за подобряване на отношенията с магьосниците.
  През 1689 г. Международната конфедерация на магьосниците започва изготвянето на Международния статут за секретност, който призовава всички магьосници да се укрият изцяло от мъгълите. Прословутите Салемски процеси срещу вещиците през 1692 г. само задълбочават необходимостта от отделяне, като статутът е официално подписан през същата година.
  След като разделянето на двата свята влиза в сила, магьосниците създават свои собствени изолирани общности. Нуждата от по-високо ниво на организация води до формиране на министерства на магията на мястото на старите магьоснически съвети.
  Тъй като десетилетията минават без инциденти, за мъгълите магията се превръща в история от приказките и легендите, а малцината, които още се придържат към тези вярвания, са смятани за луди.
   

  Магическа история Ff76fw10           Магическа история Untitl13
    
     Селемските процеси (първото изображение) и
   подписването на Международния статут за секретност (второто изображение).

    
  След Международния статут за секретност
     
  Съгласно Международния статут за секретност всеки магьоснически съвет или министерство на магията отговаря, наред с други неща, за контрола на магическите създания, за ограничаване на публичните прояви на магия от непълнолетни и за гарантиране, че магическите игри и спортове ще протичат без риск от разкриване. Възниква нужда от силна централна власт, с която магьосниците до този момент не са свикнали.
  През XIX в. великаните се сблъскват с все по-ограниченото пространство за живот и започват да се бият помежду си и с магьосниците. Резултатът е тласването на вида им към изчезване (понастоящем в света има не повече от сто).
  В този период се засилва и противопоставянето между чистокръвни и нечистокръвни магьосници. През 1825 г. във Франция е основано Движението за чиста кръв – организация, която цели да издигне чистокръвните магьосници в управлението, социалния и културния живот, а нечистокръвните магьосници да бъдат използвани като работна сила. Движението бързо набира популярност и в края на XIX в. вече е разпространено в цяла Европа. Появяват се редица закони, които ограничават възможностите на нечистокръвните магьосници да заемат висши длъжности, да се сдружават, да живеят в близост до чистокръвни магьосници и други подобни.
  През 1899 г. черният магьосник Полевир (вж. изобразен на снимката по-долу), произхождащ от Франция, радикализира Движението за чиста кръв. Той прокарва идеята, че чистокръвните магьосници са единствените, които имат право да използват магия. Така нечистокръвните магьосници биват лишавани от магическите пръчки, гонени са от работните им места и домовете им. Стига до редица въоръжени сблъсъци между двете фракции, в които Полевир и сподвижниците му (пуристи) надделяват.
  През 1913 г. Полевир обръща Движението за чиста кръв срещу мъгълите, като проповядва, че магьосниците не трябва вече да се крият и им се полага да управляват света. Движението прави опити за дестабилизиране на мъгълските общности чрез предизвикването на Първата и Втората световна война.
  През 1945 г. Полевир се приготвя да нанесе удар върху всички магълски общности по света, когато неочаквано няколко от сподвижниците му, отвратени от насилието по времето на Втората световна война, се обръщат срещу него. Поливер е убит и движението му се разпада. Непосредствено след това Международната конфедерация на магьосниците приема Пакта за равенство, който забранява дискриминацията спрямо нечистокръвните магьосници и мъгълите.
  В този период сред вийлите, таласъмите, върколаците и вампирите, се зараждат силни движения за повече права и независимост. Конфликтите стават все по-чести и ожесточени, което принуждава да направят някои отстъпки. През 1970 г. в Рим е подписана Всеобщата конвенция за изравняване на правата на магическите същества, според която съществата с интелигентност, близка до човешката, вече няма да се класифицират като животни и ще имат същите права като магьосниците, но „с някои изключения, налагани от тяхната природа“. Това изключение, наричано от някои „Вратата на безправието“, позволява на министерствата по света да продължат да ограничават както си поискат магическите същества. И до днес напрежението не е спаднало.
   
  Магическа история Tapuaj10       Магическа история Scoure11

   Полевир (първото изображение) и репресия от страна на членовете на Движението за чиста кръв 
  спрямо мъгъли (второто изображение).

  Яна Вълканова, Маришка Боршош, Ина Янакиева, Ваян Лесногорски, Зинаида Кражова and Алина Старков харесват този пост.

  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магическа история

  Писане by Пейо Желев Пон Авг 21, 2023 5:48 pm


  КРАТКА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ
   

  Древност
    
  В този период по българските земи живеят траките. Те са известни с това, че имат силна връзка с природата. Откриват множество билки, изобретяват отвари и усъвършенстват елементалната магия (главно във връзка със земята). Траките са първите документирани зоомагове в историята.
   
   
   
  Магическа история 02031812
   
  Изображение на тракийски магьосници, приготвящи отвара
   
   
  Първа българска държава
   
  По време на Първото и Второто българско царство българските магьосници са дълбоко почитани и участват активно в обществения живот. Редица български владетели дори имат съветници и лечители, които са магьосници.
  Известна личност от този период е синът на цар Симеон I – Боян Вълколики (познат и като Боян Магесник – прякор, даден му от мъгълите), който се ражда магьосник. На единадесетгодишна възраст той е ухапан от върколак, успял да се изкачи до кулата му в двореца. Когато новината за трансформациите на Боян се разчува, царят отказва да го прогони от Преслав, както настоява уплашеният народ, но поема ангажимент лично да го оковава с вериги преди всяко пълнолуние и да не го избира за наследник на трона. По това време в българското магьосническо обществото се оформят две течения: на шумните геги (наричани така, защото тропат с магическите си жезли, когато искат да заглушат някой от противниковия лагер по време на изказване в магьосническия съвет), настояващи за повече привилегии и усилване на зависимостта на мъгълите от магьосниците, и на тихите геги, апелиращи за разбирателство и възможно най-малко намеса в работите на мъгълите. Шумните геги правят опит да убедят Боян Вълкоглав да издейства привилегии за магьосниците от царя, но той категорично отказва. През 929 г. Боян е избран за старейшина на магьосническия съвет. Ядосани, шумните геги организират заговор и успяват да изпратят химерав в дома му. При нападението умират над 500 души, включително Боян. Химерата е сразена от най-близкия сподвижник на Боян – Наум, яздещ крилат кон. Това е един от малкото случаи в историята, когато магьосник успява сам да убие химера. Наум Химероубиец, както е известен след това, оглавява магьосническия съвет и предприема мерки за наказване на заговорнициите срещу Боян. 
  В края на X в. се формира Самодивската задруга – организация, която упражнява власт върху общността на вийлите по българските земи. От самото начало тя отказва да се подчинява на Магьосническия съвет и настоява, че вийлите са тези, който трябва да управляват магьосниците. Първоначално вийлите живеят изолирано в горите, но с времето започват да се женят за магьосници, което води до смекчаване на позициите на Задругата. Независимо от това напрежението винаги е част от отношенията между двете групи.
   
  Магическа история Biscla11               Магическа история Beller13
   
   Боян Вълколики  (първото изображение) и 
  Наум Химероубиец (второто изображение) в изобразителното изкуство на мъгълите
   
   
  Втора българска държава
   
  По време на второто българско царство, както в останалата част от света, и в България се повишава недоверието към магьосниците. Голям принос за това има християнството, което определя магьосниците аз еретици.
  В края на XIII в. за втори път ескалира напрежението между двете течения в българското магьосническо общество: на шумните и на тихите геги. Конкретният повод е решението на цар Константин Тих – Асен да обяви за еретик и да прогони дългогодишния си съветник – магьосника Моско. Шумните геги настояват за отмъщение и дори за смяната на царя, а тихите геги апелират за мирно разрешаване на конфликта. Най-виден представител на шумните геги по това време е великата вещица Нерида от известния чистокръвен род Вълчанови. Тя решава да вземе нещата в свои ръце, като прилага заклинанието „Империус“ на един обикновен селянин – Ивайло, след което го подтиква да организира въстание срещу царя. Константин Тих – Асен е убит на бойното поле. Плановете на Нерида обаче са разкрити и тихите геги успяват да запазят властта в ръцете на мъгълите. Когато магьосническия съвет прави опит да накаже Нерида, тя бяга в Русия и там основава Института за магия и вълшебство „Дурмщранг“.
  По време на Второто българско царство живее известният магьосник Желян Бдински. В началото на XII в. той предприема т.н. Спасителен поход из България, като целта му е да избави деца с магическа кръв от репресия. В този период мъгълското християнство започва все по-ожесточено да отрича магията, а това кара много родители да се отнасят с ненавист към онези деца, които демонстрират някакви магически способности. Желян ходи из градовете, събира страдащи деца и ги прибира в бездънната си торба, откъдето получава и името си – Торбалан. След време той решава заедно с всички деца да се засели край морето близо до днешен Бургас между две селца: тролско и таласъмско. В следващите години трите общности започват да се сближават и да си оказват помощ. Така постепенно се стига до създаването на единственото (и до днес) магьосническо селище в България: Торбаланово, наречено на смелия си основател.
  През 1333 г. Параскева Черноглавата основава училище за магия и вълшебство „Мунгав“ край Търновград. Магьосническият съвет с готовност подкрепя инициативата й, тъй като желае да попречи на „Дурмщранг“ да привлича български магьосници в Русия. Дванадесет години по-късно – през 1345 г., Параскева е сполетяна от внезапна смърт, а с решение на магьосническия съвет управлението на „Мунгав“ е поверено на Самодивската задруга.
   
  Магическа история Quarte10         Магическа история Screen10         Магическа история G0wzao10         
   
   Конфронтация между представител на късите и дългите геги (първото изображение), 
  Торбалан (второто изображение) и Параскева Черноглавата (третото изображение)
   
    
  Османско владичество
     
  В този период българските магьосници са подложени на гонения, макар че в по-изолираните общности (главно в планински райони) някои мъгъли продължават да съжителстват с тях.
  През XVII в. живее известната българска вещица Ягалия (Баба Яга). Описана е като грозновата (всички автори не пропускат да отбележат огромната брадавица на носа й), но изключително умна жена. Тя помага по всевъзможни начини на мъгълите в малкото родопско село, където е родена: приготвя лечебни отвари, гони кикимори и богърти от домовете им и други подобни. С времето хора от цялата страна започват да се стичат в дома й, за да търсят помощта й. Това привлича вниманието на Православната църква и през 1601 г. Ягалия е обявена за вещица. Разпространени са всевъзможни слухове, включително, че отвлича деца и ги яде, както и че се къпе в човешка кръв. Народът бързо се настройва срещу нея и дори прави опит да я изгори на клада. Тя обаче не се отказва от призванието си, а започва да ходи по улиците и къщите на хората със своята мантия невидимка и да помага с каквото може отдалеч или през нощта, докато всички спят. През 1692 г., когато е на преклонна възраст, Баба Яга сама посещава заседание на Международната конфедерация на магьосниците и настоява да не се приема проекта за Международен статут за секретност. Според нея магьосниците и мъгълите трябва да продължат да живеят заедно, както са живели хилядолетия наред, не да се делят. През 1699 г. е заловена от българското министерство на магията (основано през 1693 г.) за множество нарушения на Статута. На съдебния процес се признава за виновна и произнася прочутите думи: „Дайте ме на мъгълите, предпочитам да умра при свои“. Умира от инфаркт още същия ден.
  В този период таласъмската общност в България се разраства значително. Край с. Шишково, Троянско, се създава прочутата Работилница на Гордник, произвеждаща бижута: огърлици, гривни и т.н. През 1621 г. Министерството на магията затваря работилницата, след като Гордник и работниците му са обвинени в притежание и употреба на магически пръчки. Сред таласъмите се надига огромно недоволство и те организират едно от най-големите въстания в историята. В него се включват таласъми от Сърбия, Гърция, Румъния и др. Магьосниците губят три големи битки при Ловеч, Плевен и София, в които таласъмите са предвождани от Батур Твърдоглавия. Последният е наречен така от магьосниците заради непреклонния си боен дух и защото дори по време на преговорите за примирие не престава да настоява магьосниците да дадат земя за собствена държава на таласъмите. За да се справят със заплахата, през 1622 г. магьосниците прибягват до хитрост: изпращат пратеник до таласъмите, заразен със змейска шарка. Болестта плъзва по войската и след няколко дни повече от половината загиват.
  През 1627 г. по времето на министъра на магията Палагия Стругарева е създаден затворът Моргьол в Драгоманското блато. Той се намира под водата и се охранява от блатници.

  Магическа история Babaya10         Магическа история Untitl19
   
       Баба Яга (първото изображение) и Батур Твърдоглавия (второто изображение) 
   
    
  Трета българска държава
   
  Новата история на България е белязана от вътрешни борби и скандали в Министерството на магията. Само за десет години (1850-1860 г.) се сменят 22 министъра на магията. Централната власт отслабва и става неспособна да се бори с нарастващата престъпност и корупция. Така в края на XIX в. българските земи стават свърталище на черни магьосници с основен център на дейността – остров Катран в Черно море.
  През 1911 г. е издаден първият брой на българският ежедневник „Хала вест“. И до днес вестникът е най-четеният по българските земи.
  След вековни борби за надмощие през 1912 г. между Министерството на магията и Самодивската задруга е подписано споразумение, с което Задругата признава официалната власт на Министерството, а Министерството се задължава да се допитва до Задругата за всички въпроси, касаещи вийлите. Смята се, че целта на вийлите е да си осигурят защита, усещайки вълната от дискриминация срещу магически същества в Европа.
  В началото на XIX в. живее Струмен Карагьозов, по-известен като Змейо. Той е огнен ементалист, тоест способен е да създава и да контролира огън без пръчка и заклинания. Любимият му номер е да бълва кълбета от устата си, откъдето идва и прякорът му. Струмен ненавижда чистокръвните магьосници, тъй като израства в цирк, управляван и посещаван от чистокръвни семейства. След като бяга от цирка, той изгражда мрежа от тъмни магове, с която започва да осъществява терор спрямо богатите чистокръвни семейства (най-често подпалва къщите им). През 1924 г. известният френски магьосник Полевир – водачът на Движението за чиста кръв, посещава България, за да ликвидира организацията на Змейо.
  Между 1925 и 1945 г. министър на магията в България е Самара Шерякова – протеже на Полевир, и нечистокръвните магьосници и мъгълите са подложени на същите изпитания, както в други части на Европа. След падението на Полевир България е принудена да плаща огромни обезщетения на жертвите на репресивния режим, което почти докарва Министерството до фалит.
  През 50-те години на XX в. вампирите в България се увеличават многократно, което предизвиква широко недоволство сред магьосниците. По инициатива на Малин Желев – ръководител на Отдел „Контрол на магическите същества и зверовете“ в Министерството на магията, са приети редица закони, които предвиждат регистър на ухапванията; територии, утвърдени от Министерството територии за заселване; отговорници, които да „следят“ дейността на всеки вампир и др. Общността на вампирите реагира негативно на всичко това, като извършват няколко показани убийства.
  В края на 60-те години под натиска на международната общност в България е направена законодателна реформа за гарантиране на правата на вампирите, върколаците, таласъмите и другите същества. На вампирите и върколаците се позволява да живеят заедно с магьосниците, но само ако пият редовно съответните отвари. Тези отвари обаче са толкова скъпи, че повечето не могат да си ги позволят. Поради неефективността на тази реформа напрежението с върколаците и вампирите продължава да расте.
  През 2000 г. част от върколаците и вампирите по българските земи учредяват нелегална организация, наречена „Алианс“. Целта й е да се бори за правата на вампирите и върколаците с всякакви възможни средства, включително революция. Организацията има двама лидери: един вампир и един върколак.
  В най-ново време българските земи продължават да са магнит за черни магьосници, включително бягащи от други държави. Говори се, че тези сили са проникнали контролират и най-високите етажи в Министерството на магията. Често споменавано в тази връзка е името на черния клан Шаркови, замогнал покрай контрабандата на черни предмети.
   
  Магическа история Eot97v10        Магическа история Df112010
   
    Струмен Карагьозов – Змейо (първото изображение) и 
  конференцията, на която е подписано споразумението между Министерството на магията и вийлите през 1912 г. (второто изображение)  

  Яна Вълканова, Ина Янакиева, Зинаида Кражова and Алина Старков харесват този пост.


   В момента е: Пет Май 24, 2024 1:44 pm

   Присъедини се към нашия Дискорд сървър!