Български магически свят

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

  Магически създания и същества

  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 6:26 am


  Магически създания и същества
    
   
  По-долу ще видите списък с магически създания и същества, както и кратка информация за тях. Не са всички, които съществуват – има и други. По-голямата част са взети от книгата „Фантастични създания и къде да ги намерим“ (може да има дребни изменения). Друга част са измислени от администраторите за целите на историята в този форум. Идеята е всички да имаме яснота какво да пишем за основните и най-често срещани създания и същества.
   
  Подредбата е по азбучен ред. В следващия пост има съдържание за по-бърза навигация.
   
  За някои създания/същества има публикувани снимки в самите постове, а за други можете да проверите дали има линк в името на създанието/съществото.
    
  Някои терминологични уточнения:
   
  Видове магически създания и същества:
   
  Същества – които имат хуманоидни черти и разполагат с интелигентност, близка до човешката;
  Създания (животни, зверове) – всичко останало.
   
  Съществата и създанията могат да бъдат живи и неживи. Неживи са онези, които не се раждат и не могат да умрат (и двете условия трябва да са налице едновременно).
    
  Класификация на Министерството на магията, приложима само за създанията:
   
  ХХХХ – Известен убиец на магьосници/Невъзможно да се дресира или опитоми
  ХХХ – Опасно/изисква специални познания/квалифициран магьосник може да го контролира
  ХХ – Подготвен магьосник може да се справи
  Х – Безвредно/може да бъде опитомено
    
  За всяко създание или същество има и информация дали се среща по българските земи. Има се предвид в дивата природа.
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 6:27 am


  Съдържание

  А
  АкромантулаАугорей
   
  Б 
  БазилискБанникБанши, Бундимун, БогъртБлатник
   
  В
  ВампирВеликанВийлаВърколакВъртопчел 

  Г
  ГномГранат (бълвачозавър)ГриндилоуГръмолетГрифонГущер-разтегач
   
  Д
  ДодоДомашно духчеДомашен стърчозъбДомовойДушкоДименторДъгбог
   
  Е
  ЕднорогЕзеряниЕрклинг
   
  З
  ЗадгърбинЗверокоткаЗмиерогЗмей

  И
  Имп
   
  Й
  Йети
   
  К
  КапаКараконджулКаръшки щипкоКелпиКентавърКикимораКлисарче (джобърнол)КриворогКрилати коне ,Круп
    
  Л
  Леприкон, Лунатиче
   
  М
  Магияд, Мантикор, Морска хала, Мътник
   
  Н
  Низъл, Нънду
   
  О
  Огнен рак, Обоцкус, Огнен саламандър, Оками, Омайница
   
  П
  Пентапод (космат МакБуун), Пеплозмей, Пикси (Корнуелска фея), Погребин, Полупотайник, Полтъргайст, Призрак, Пухкавел
   
  Р
  Ракоядна видра, Рарог, Рунеспора
   
  С
  Сниджет, Смъртница (Хищен покров), Сналигастър, Сфинкс, Съчко
    
  Т
  Таласъм, Тибо, Трол

  Ф
  Фея, Феникс, Фуопър
   
  Х
  Харпия, Химера, Ходаг, Хипогриф
   
  Ч
  Червеношапковец
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 6:32 am


  А
   
  Акромантула 
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХХ
  Среща се по българските земи: не 
  Акромантулата е чудовищен паяк с осем очи, способен да говори. Повявява се в Борнео, където населява гъстите джунгли. Неговите отличителни белези включват късата черна козина, покриваща тялото му, краката му, които могат да достигнат дължина до четири метра и половина, щипците, произвеждащи характерен щракащ звук, когато акромантулата е развълнувана или ядосана, както и отровния секрет. Акромантулата е хищник и предпочита голямата плямка. Изплита куполообразни мрежи по земята. Женската е по-голява от мъжкия и може да снесе до 100 яйца наведнъж – крехки и бели, те са големи колкото плажни топки. Поколението се излюпва след 6 до 8 седмици. Яйцата на акромантула влизат в клас А – забранени за продажба стоки от Отдела за Регулация и контрол на магическите създания, имайки предвид суровите санкции за внос или продажба.
  Вярва се, че създанието е отгледано от магьосник, вероятно за да пази магьосническо съкровище, което е най-често случаят на създадените чрез магия чудовища. Изключвайки почти човешката интелигентност, акромантулата не може да бъде тренирана и е изключително опасна, както за магьосниците, така и за немагьосниците.
   
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Fdf10    

  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: да 
  Аугуреят произхожда от Британия и Ирландия, въпреки че понякога се среща и на други места в северна Европа. Слаба и траурно изглеждаща птица, на външен вид по-скоро като малък и недохранен лешояд със сиво-черно оперение. Много е плашлив, гнезди в трънливи храсти, храни се с големи насекоми и феи, лети само в силни дъждове или просто стои скрит в сълзовидното си гнездо.
  Аугуреят има характерен нисък и пронизителен писък, за който някога се вярвало, че предвещава смърт. Магьосниците избягвали гнездата им от страх да не чуят спиращия сърцето звук и за повече от един магьосник се вярва, че е получил сърдечен удар и починал, чувайки риданието на аугурей. Търпеливо изследване обаче най-накрая разкрило, че аугуреите просто пеят, когато наближава дъбд. От тогава се наслаждават на популярност като предсказатели на времето, въпреки че много хора намират продължителното им ридание за нетърпимо през зимните месеци. Перата им са безполезни за писане, тъй като отблъскват мастилото.
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 6:34 am


  Б
   
  Базилиск
  Вид: създание, живо
  Класификация ХХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Първият познат базилиск е създаден от Херпо Непочтения, гръцки тъмен магьосник и змиеуст, който след много експерименти установил, че от кокоше яйце, измътено от крастава жаба, се излюпва гигантска змия, притежаваща необикновени и опасни сили.
  Базилискът е ярко зелена змия, която може да достигне дължина над 15 метра. Мъжките имат червени пера на главата си. Имат изключително отровни зъби, но най-опасна е силата на големите му жълти очи. Всеки, погледнал директно в тях е застигнат от светкавична смърт. Ако хранителните запаси за достатъчни (базилискът яде всякавки бозайници и птици, както и повечето влечуги), змията може да достигне голяма възраст. Вярва се, че базилискът на Херпо Нечестивия е живял приблизително 900 години.
  Създаването на базилиски е обявено за незаконно през Средновековието, въпреки че е било лесно прикривано чрез просто премахване на кокошето яйце от изпод краставата жаба, когато отделът за Регулация и контрол на магическите съъздания се появял за проверка. Въпреки това, тъй като базилиските не могат да бъдат контролирани, освен от змиеустите, те са толкова опасни за повечето тъмни магьосници, колкото и за всички останали.
     
     
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Aa12
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: XX
  Среща се по българските земи: да
  Както подсказва името му, банникът е обитател на банята. Може да приеме външния вид на човек, който е близък на жертвата му, и да имитира гласа му. Най-разпространен е в публични бани, тъй като там хората често не подозират, че този, който е седнал в банята до тях – техен роднина или приятел, всъщност е банник. В баните, в които хората се къпят сами, банникът може да направи така, че от вратата да се чуе гласът на близък човек. Целта му е да научи най-големите тайни на своята жертва и да ги сподели на друг човек в банята (използвайки външния вид и/или гласа на онзи, на когото принадлежат тайните). Банниците пътуват в канализацията и изникват спонтанно на места, където живеят хора, които имат строго пазени тайни. Известен е например случаят с Аспарух Трендафилов – български министър на магията, чиито изборни измами са огласени от банник в публичната баня на Торбаланово през 1911 г. Банникът могат да бъдат разкрити, като три пъти бъдат произнесени думите „Кой иска да чуе една тайна?“ (много магьосници го правят по навик всеки път, когато влязат в банята). Тогава банникът се появява в истинския си вид: десетсантиметрово човече, наподобяващо гном, но с дълги нокти и искрящи жълти очи. Веднъж видян, банникът спира да съществува и не може повече да се появи в същата баня. Ако в дома има домовой, той също може по своя инициатива да прогони появил се банник. Нужно е да се отбележи, че банникът може да имитира гласове и да води разговор, защото чете мислите на жертвата си, но не и по идеален начин. Често хората го разкриват по някоя нехарактерна дума или израз, особено архаизми.
   
  Вид: създание, неживо
  Класификация: XXXX
  Среща се по българските земи: не
  Баншито са неживи създания, подобни на дименторите. Срещат се преди всичко в Ирландия, като  се появяват спонтанно на места, където има заровени останки от хора. Имат вид на жена с дълга до земята черна коса, лице на скелет и зелена кожа. Виковете им са фатални за всеки, който ги чуе. Защитата срещу баншито е чрез заглушаващо или разсмиващо заклинание. Не могат да говорят и да комуникират с хората.
   
  Бундимун
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: да
  Бундимуните са световно разпространени. Изкусни в пълзенето под дъски и зад первази, те опостушават къщите. Присъствието на бундимун обикновено е съпроводено с отвратителна смрад на загниващо, тъй като създанието изпуска секрет, който разлага основите на жилището, в което се намира.
  В покой бундимунът прилича на парче зеленикава гъба с очи, въпреки че когато е разтревожен, ще офейка с многобройните си вретеновидни крачета. Храни се с мръсотия. Почистващите заклинания ще спасят къщата от разлагането, предизвикано от бундимуни, но ако са успели да станат твърде големи, трябва да се свържете с отдел Регулация и контрол на магическите създания (служба „Напасти“), преди да се е срутила. Разреден секрет от бундимун се използва в определени магически почистващи течности.
   
  Богърт
  Вид: създание, неживо
  Класификация: XX
  Среща се по българските земи: да
  Богъртите са неживи създания, подобни на полтъргайстите. Създават се спонтанно в шкафове, кутии и други предмети. Когато човек се приближи до богърта, последният приема формата на най-големия страх на жертвата си. Смята се, че по този начин богъртът се зарежда и става по-силен. Защитата срещу богърт е заклинанието „Ридикулус“, което го превръща в нещо смешно и безобидно.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: XXXX
  Среща се по българските земи: да
  Блатниците са разпространени в блатата на Централна и Източна Европа. Ако човек се приближи до тяхното място в блатото, могат внезапно да изскочат от тинята и да го завлекат на дъното, за да го удавят. Те събират ценностите на удавниците: гривни, пръстени, пари и др., и ги складират на дъното на блатото. С натрупването на богатството стават все по-силни и агресивни. В едно блато може да има множество блатници, но всеки от тях брани собствена територия от около сто метра.
  Блатникът прилича на октопод с набръчкана сиво-зелена кожа и множество дълги пипала, дълги десет метра. С тези пипала той се увива около жертвата си и я издърпва надолу към дъното на блатото. Придвижва се във водата, като изстрелва мощна струя от големите си кръгла уста. Блатниците не са способни да живеят на сушата и умират след около десет секунди. Могат да бъдат забелязани от сушата по червената светлина, излъчвана от очите им. Някои магьосници умишлено ги търсят, за да се опитат да им вземат съкровището.
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 6:37 am


  В
   
  Вампир
  Вид: същество, живо
  Среща се по българските земи: да
  Произхождат и са особено типични за Източна Европа, но са разпространени по целия свят. Вампир се става чрез ухапване на човек от друг вампир. След ухапването започва процес на трансформация, който е много мъчителен и завършва със смъртта на човека. Около минута след това умрелият се събужда като вампир. Вампирите са бледи същества с по-остри кучешки зъби, които използват за да се хранят с кръв. Запазват външния си вид такъв, какъвто е бил към момента на смъртта им. Не стареят и не умират по естествен начин. Могат да бъдат убити единствено с кол в сърцето и чрез изгарянето им. Чесънът и светлината им действат отблъскващо, но не ги убиват. Запазват магическите си способности. Могат да се превръщат в прилепи по своя воля. Могат да преживяват и на животинска кръв и има специална отвара, която притъпява естествените им инстинкти, т.е. могат да бъдат напълно нормална част от обществото. Въпреки това в магьосническия свят вампирите са изолирана общност и са жертва на дълбоки предразсъдъци.
   
  Среща се по българските земи: да
  Вид: същество, живо
  Великаните са големи хуманоидни същества, които могат да достигнат височина от около двадесет и пет метра. Не са много интелигентни, но могат да комуникират както помежду си, така и с хората. Живеят в племена с особена социална структура, базирана на физическото превъзходство. Начело на племето е най-силният великан, който се нарича Гург. Великаните са рядко срещани в природата, тъй като размерите им и навикът им да воюват помежду сериозно застрашава тайната на магьосническия свят, поради което са били избивани и ограничавани от магьосниците.
   
  Вийла
  Вид: същество, живо
  Среща се по българските земи: да
  Характерни са най-вече за България и Сърбия. Вийлите са красиви жени със златистобели коси. Външно по нищо не се различават от човека. Когато се ядосат, лицата им се превръщат в островърхи птичи глави със свирепи човки, а от раменете им израстват дълги люспести криле. Имат собствена магия, като не е нужно да използват магическа пръчка и да произнасят заклинания. Някои деца се раждат вийли, без да е известно защо, т.е. родителите им не са вийли, а обикновени хора. От брак на вийлата с човек се ражда полувийла, която няма гореописаните способности, а само притежава златистобяла коса и необичайно голяма красота. Полувийлите могат да са както мъже, така и жени. Вийлите са характерни само за Балканите и особено за България; не е известно защо. Вийлите не са класифицирани от Министерството на магията, тъй като настояват да бъдат смятани за абсолютно равни на магьосниците.
   
  Вид: същество, живо
  Среща се по българските земи: да
  Разпространени са по целия свят, но се предполага, че произхождат от Северна Европа. Върколак се става чрез ухапване на човек от друг трансформиран върколак. Самото ухапване е болезнено, може да доведе и до смърт. Белегът от ухапването, предизвикал трансформацията, никога не се заличава. Трансформацията настъпва на първото и всяко следващо пълнолуние след ухапването. Вълчата форма е като обикновен вълк, но два метра висок, с по-дълги крака и муцуни, по-силен, пъргав и бърз. Козината е същата като естествения цвят на косата. Очите се запазват същите. По принцип върколакът не запазва съзнанието и мислите си, докато е във вълча форма. Тогава е агресивен и опасен за хора (не и животни). Ако преди пълнолунието човекът изпие отвара от вълче биле, може да запази съзнанието си и така да изкара безопасно трансформацията. След трансформацията се чувства изтощен и му им отнема време да възстановят силите си. Върколаците могат да бъдат убити чрез пронизването им със сребро (няма значение къде и колко голямо пронизване, най-често са куршуми).
   
  Въртопчел
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: не
  Въртопчелът е насекомо, произхождащо от Австралия. То е дълго около тринадесет милиметра и е ярко синьо, въпреки че скоростта му е такава, че е рядко забелязван от немагьосници и често незабелязван от магьосниците, преди да бъдат ужилени. Крилата на въртопчела са прикрепени към върха на главата му и се въртят толкова бързо, че той самият се завърта, докато лети. Тези, които са били ужилени от въртопчел, получават световъртеж при издигане. Поколения млади австралийски вещици и магьосници са се опитвали да уловят въртопчели и да ги накарат да ги жилят, за да се наслаждават на страничните ефекти, макар че многото ужилвания могат да предизвикат неконтролируемо въртене на жертвите за няколко дни и накрая ако има силна алергична реакция, тя може да доведе до перманентно такова състояние. Изсушени жила на въртопчели се използват в някои отвари и се вярва, че са съставка в популярния десерт Лимонадени пчелички.
    
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Fsfdf10
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 6:40 am


  Г
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: да
  Гномът е често срещата градинска напаст, която може да бъде открита в Северна Европа и Северна Америка. Може да достигне височина до 30-35 сантиметра, с непропорционално голяма глава и здрави кокалести стъпала. Гномът може да бъде премахнат от градината, като се завърти в кръг, докато се замае и тогава да се изхвърли през оградата. В краен случай може да се използва псувльо, въпреки че в днешно време много магьосници намират този метод за контрол на гномовете за твърде жесток. Гномите са глупави и не са способни на комуникация с хората.
   
  Гранат (бълвачозавър)
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Гранатите са големи сиви африкански животни с чутовна сила. Тежащ до един тон, от далеч гранатът лесно може да се сбърка с носорог от немагове или незапознати магьосници. Създанието има много дебела кожа, която го предпазва от повечето магии и проклятия, голям остър рог над носа и дълга въжеобрадна опашка. Женските раждат само по едно малко. Гранатът не би атакувал, освен ако не е дълбоко засегнат и провокиран, но ако все пак реши да нападне, последствията винаги са катастрофални. Рогът му може да прониже всичко – от кожа до метал и съдържа смъртоносна течност, която предизвиква експлозия, където и да е инжектирана. Числеността на тези животни намалява непрекъснато, въпреки че никога не е била особено голяма, имайки предвид навика на мъжките да се нападат и взривяват взаимно през размножителния период. Африканските магьосници са изключително внимателни покрай тези създания. Техните рогове, опашки и експлодираща субстанция се използват в приготвянето на отвари, въпреки че са класифицирани като опасни и подлежат на строг контрол в клас Б – стоки разрешени за продажба.
   
  Гриндилоу
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: не
  Гриндилоу е рогат, бледозелен воден демон и може да се намери в езерата навсякъде във Великобритания и Ирландия. Храни се с малки риби и е агресивен както към магьосници, така и към немагове. Смята се обаче, че езеряните са го опитомили. Гриндилоуът има много дълги пръсти, които, въпреки че имат силен захват, лесно могат да бъдат счупени.
    
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър 10  
    
  Гръмолет
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Гръмолетът е голямо птицеподобно създание, характерно за Северна Америка и най-често откривано в Аризона. Родее се с феникса, може да предизвика бури, докато лети, и може да предусеща опасности. Главата му наподобява тази на хипогриф, има три чифта мощни криле и пера, които могат да променят цвета си, докато призовава бури. Преминават през златисти оттенъци, до електриково синьо, сиво или сребристо и дори до тъмносиньо. Тези пера се използват като сърцевини, създавайки трудно податливи, но мощни магически пръчки, подходящи за трансфигурационни магии. Поради способностите на създанието, от което идват, сърцевините също могат да предусетят опасност и такава пръчка често правят магии от самосебе си.
   
  Грифон
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХ
  Среща се по българските земи: да
  Грифоните са разпространени в Източна Европа (главно Гърция и България). Предните им крайници и глава са като на орел, а тялото и задните им крака са като на лъв. Перата им най-често са оранжеви с бяло по краищата, но може да са всякакви. Тези създания достигат височина около три метра и тегло до един тон. Обитават гористи местности, където се хранят с бозайници: елени, зайци, вълци и др. Тъй като се нуждаят от много място, пътуват постоянно в търсене на нова храна. Възможно е да прелетят до 200 километра за един ден. Силно социални са, като обикновено се движат на ята от тридесетина индивида. Малките се излюпват от яйца, които се снясят в общо гнезда. Грижите за подрастващите грифони се полагат от цялото ято. Достигат максималния си размер и започват да летят след около една година. В дивата природа грифоните са опасни създания, особено когато пазят малките си, но са опитомени от магьосниците и масово се използват за транспорт в България и Гърция. Тъй като в природата се нуждаят от много месо и се движат на големи групи, екипи от Министерството на магията непрекъснато проследяват движението им с магическа маркировка, за да предотвратяват нападения над мъгъли.
    
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър 11
   
  Гущер-разтегач
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: да
  Гущер-разтегач е сребристо-зеленикав гущер, достигащ до 25 сантиметра дължина и се среща навсякъде по света. Има способността да се свива и съответно никога не е виждан от немагове. Кожата на гущера-разтегач е високо ценена сред магьосниците. Използва се за направата на кесии или портмонета, като люспестия материал ще се свие при доближаването на непознат, точно както би направил самият гущер. Именно заради това кесиите от кожа на гущер-разтегач са изключително трудни за откриване от крадците.
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 6:43 am


  Д
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: не
  Додо произлиза от остров Мавриций. Те са нелетящи птици със закръглени телца, пухкави пера и забележителен начин за бягство, когато са в опасност. Додо може да изчезне в облак пера и да се появи отново на друго място.
  Интересно е, че немагьосниците, след като са били напълно осведомени за съществуването на птиците додо и мислели, че ги познават, така и не забелязали, че те могат да изчезват по собствено желание. Вместо това вярват, че ловът му е довел до изчезването на вида. Изглежда кара немагьосниците да се замислят за опасността от безразборното избиване на животинските видове, а Международната конфедерация на нагьосниците никога не е счела за необходимо, че немаговете трябва да бъдат информирани за съществуването на додото.
   
  Домашно духче
  Вид: същество, живо
  Среща се по българските земи: да
  Тези същества са високи около метър, с вретеновидни ръце и крака и огромни глави и очи. Имат заострени уши като на прилеп и високи, пискливи гласове. Срещат се навсякъде по света. В дивата природа обитават гори, като образуват групи от по тридесетина индивида. Хранят с насекоми и малки бозайници. От векове магьосниците ги използват за прислуга в домовете си чрез проклятие, което има сила и за следващите поколения. Духчетата са принудени да служат на едно магьосническо семейство, докато не бъдат освободени чрез подаряване на нова дреха (дотогава обикновено носят дрипи). Говорят на собствен език, но са способни да научат и човешкия. Интелигентни същества са. Имат собствена магия, затова не се нуждаят от магическа пръчка, нито е нужно да изричат заклинания. Живеят средно 200 години.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: да
  Стърчозъбът прилича на таласъм, но с много по-отпуснати черти. Устата му е голяма и от нея се подават разкривени зъби, откъдето идва името на създанието. Обикновено обитава тавани и плевни на магьосници, където се храни с паяци и нощни пеперуди. От време на време стене и хвърля предмети, но като цяло е глуповат и в най-лошия случай, ако някой попадне на него, само би изръмжал предупредително. В Отдел „Регулация и контрол на магическите създания“ съществува Работна група по стърчозъбите, която премахва досадните създания от жилищата, преминали в немагьоснически ръце. В магьосническите семейства обаче стърчозъбът е честа тема за разговор или дори домашен любимец.
   
  Вид: същество, неживо
  Среща се по българските земи: да
  Домовоите са духове, които се родеят с полтъргайстите. Могат да променят външността си, включително да станат невидими. Истинската им форма е на космати хуманоидни същества, наподобяващи маймуни. Високи са около половин метър, имат големи жълти очи и островръхи уши. Особено характерни са дългите им бради, които им придават вид на старци. Понякога приемат и формата на животни, най-често кучета и котки. Домовоите се появяват спонтанно в някои домове, в които е имало скорошно раждане на дете или скорошна смърт, т.е. силни емоции, предизвикани у членовете на семейството. Те остават в дома, докато там живеят поне двама души (иначе спират да съществуват). Във всеки дом може да има само един домовой.
  Домовоите са закрилници на дома и семейството. Обичат семейния уют и комфорт, а ако стопаните на дома са лоши – и те са лоши с тях. Когато предстои да се случи някоя беда в дома, домовоят е умърлушен, започва да вие или да създава суматоха около себе си. А ако се задава някое радостно събитие, се чуват мелодии, цъфтят цветята, той е усмихнат и жизнерадостен. В редки случаи домовоят може и да говори с хората. В дом, където има домовой, не се задържат богърти, банници и други подобни същества, тъй като домовият ги прогонва. Самият домовой не може да бъде премахнат по никакъв начин, освен с трайно напускане на дома от всички членове на семейството.
   
  Душко
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: да
  Душкото е много сладко създание. Пухкаво, черно и с издължена муцуна, това ровещо създание има слабост към всичко блестящо. Душковците са често използвани от таласъмите да копаят дълбоко в земята, търсейки съкровища. Въпреки че душкото е хрисим и дори любвеобилен, може да бъде разрушителен за притежанията и не бива да бъде държан в къща. Душковците обитават бърлоги до шест метра под повърхността на земята и раждат между 6 и 8 малки на котило.
    
     
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър A_a_110 
    
  Вид: създание, неживо
  Класификация: XXXX
  Среща се по българските земи: да
  Дименторите са неживи създания, които се създават спонтанно в мрачни и студени места. Различават се от призраците, полтъргайстите и др. по това, че имат материална форма. Представляват реещ се във въздуха черен плаж, под който се крие глава без очи, нос и уши; една вечно отворена уста и две кокалести ръце. Дименторите се хранят с щастието на хората, като доближават до тях устите си. Ако „отнемат“ прекалено много щастие от конкретен човек, могат да повредят психиката му и да го оставят завинаги неадекватен. Единственото спасение от диментор е заклинанието за призоваване на покровител („Експекто Патронум“). Приближаването на тези създания може да се усети по рязкото застудяване, което предизвикват.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: да
  Дъгбогът е създание, обитаващо блатата на Европа, Северна и Южна Америка. Той напомня дървесен дънер, докато е неподвижен, въпреки че при внимателно вглеждане ще забележите люспести лапички и много остри зъби. Придвижва се с пълзене през блатистите участъци, хранейки се главно с дребни бозайници и е отговорен за честите ухапвания по краката на отвеяни минувачи. Любимата храна на дъгбога обаче е мандрагората. Развъждащите растението знаят, че ако повдигнат листата на своите скъпоценни растения и намерят отдолу само кървава пихтия, през градината им със сигурност е минал дъгбог.
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 6:50 am


  Е
   
  Еднорог
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХ
  Среща се по българските земи: да
  Еднорозите са красиви създания, живеещи в горите на Северна Европа. Когато са напълно развити, те са чисто бели, с дълъг рог, въпреки че преди да съзреят са сребристи на цвят,  а малките се раждат със златна козина. Рогът, кръвта и космите на еднорога притежават силни магически свойства. Избягват контакти с хората, но е по-вероятно да позволят на вещици, отколкото на магьосници да го приближат. Могат да бягат изключително бързо и е трудно да бъдат уловени. Копитата им могат да нанесат сериозни наранявания.
   
    Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Unicor10
    
  Вид: същество, живо
  Среща се по българските земи: да
  Езеряните съществуват навсякъде по света, но са най-разпространени там, където водите са по-топли. Името им е подвеждащо, тъй като могат да бъдат открити не само в езера, но и в реки, морета и океани. На външен вид се различават почти колкото хората, като някои видове се характеризират с изключителна красота, а други – не. Най-старият вид езеряни, познати и на мъгълите, са сирените (Гърция). Езеряните имат собствен език и строго организирани общности, разнообразни по големина в зависимост от ареала, някои от които имат изградени подводни селища. Както и кентаврите, езеряните са изключително интелигентни, но не желаят да имат много общо с магьосниците. Всички видове езеряни са големи почитатели на музиката.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Ерклингът е елфоподобно създание, което произхожда от планината Шварцвалд в Германия. Той е по-голям от гном (средно 90 сантиметра). С изострените си черти на лицето и пискливия си кикот е особено очарователен за децата, които се опитва да отдалечи от родителите им и после да ги изяде. Строгият контрол от страна на немското Министерство на магията обаче е намалил значително нападенията от ерклинги през последните няколко столетия. Последното регистрирано тяхно нападение над шестгодишния Бруно Шмид, е завършило със смъртта на ерклинга, след като хер Шмид старши го цапардосал по главата със сгъваемото котле на баща си.
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 6:53 am


  З
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХ
  Среща се по българските земи: да
  Задгърбинът е нощен горско създание със сребриста козина и наподобяващо кльощава мечка, по думите на малкото очевидци, които са го видяли и са оцеляли, за да разкажат. Преследва всичко, което прилича на човек. Създаден е инцидентно от Финиъс Флетчър, който се е занимавал с незаконно пренасяне на магически създания и е кръстоска между таласъм и полупотайник. Както името му подсказва, той може да променя формата си, така че да се скрие зад всеки предмет, прикривайки се по този начин както от ловците, така и от жертвите си. Немаговете подозират за съществуването му, но не са способни да се справят с него. Единствено вещица или магьосник могат да оцелеят при нападение от задгърбин.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Зверокотките са коткоподобни създания, произхождащи от Съединените Американски Щати и по-конкретно от Апалачите. Приличат на планински лъвове по размер и вид, но с допълнителен чифт крака. Могат да вървят на задните си лапи, да надбягат стрели и чрез жълтите си очи могат да хипнотизират и прилагат легилимантика. Зверокотката е бърза, силна и почти невъзможна за убиване. Сълзите му имат силни дегенеративни качества и пиенето им води до рязка загуба на памет.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Змиерогът е магическа змия, обитаваща различни части от света, но е най-често срещана  и разнообразна в Северна Америка. Змиерогът се среща край водни басейни, които са естественото му местообитание. Има рога на главата си, от където произлиза и името му, а някои видове имат голям скъпоценен камък на челото си. Издават нисък, мелодичен звук, с който предупреждават за опасност. Парчета от рогата им могат да бъдат използвани като сърцевина за магически пръчки.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация на МнМ: ХХХХ
  Среща се по българските земи: да, но само Черноморския
  Вероятно най-известните от всички магически зверове, змейовете са и сред най-трудните за укриване. Женските обикновено са по-големи и по-агресивни отколкото мъжките, но независимо от това къв тях трябва да се доближават само висококвалифицирани и обучени магьосници. Змейската кожа, кръв, сърце и черен дроб имат силни магически свойства, но змейските яйца са определени като клас А – забранени за продажба стоки.
   
  Има единадесет основни вида змейове, въпреки че са известни някои кръстоски довели до редки хибриди. Чистите породи са, както следва:
   
  Клик за отделните видове змейове:

  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Ukrain10
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 7:12 am


  И
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: не
  Импът може да бъде открит само в Британия и Ирландия. Често го бъркат с пикси, защото са с почти еднакви размери (между 15-20 см), въпреки че импът не може да лети, а пиксито – да; освен това са различни и на цвят (имповете са тъмно кафяви или черни). Те обаче притежават същото дебелашко чувство за хумор. Предпочитаните от тях терени за обитаване са влажни и мочурливи и често биват откривани около речните брегове, където се забавляват като блъскат и препъват непредпазливите минувачи. Имповете се хранят с малки насекоми и имат размножителни навици, наподобяващи тези на феите, с разликата, че не се завиват в пашкули. Малките се излюпват напълно оформени, с височина около 2-3 сантиметра.
    
   
  Й
   
  Йети (Голямата Стъпка)
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Произхождащ от Тибет, йети се родее с трола, въпреки че никой не се е приближавал достатъчно близо, за да направи нужните тестове. С височина около четири метра и половина, той е покрит от глава до пети с чисто бяла козина и поглъща всичко, което се изпречи на пътя му. Страхува се от огъня и по-умел магьосник може да се справи с него.
   
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Yeti_f10
     
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 7:19 am


   К
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХX
  Среща се по българските земи: не
  Капата е японски воден демон, който живее в плитки езера и реки. Често е описвана като маймуна с рибешки люспи вместо козина и има вдлъбнатина на върха на главата си, в която носи вода. Капата се храни с човешка кръв, но е всеизвестно, че ако хвърлиш краставица с издълбано в нея името си във водоема, който обитава, тя няма да те нарани. Благородната ѝ особа не позволява да стори нещо лошо на човек, който я е нахранил. По подобна логика, единственият начин да надхитриш гладна капа е да ѝ се поклониш – тя ще отвърне със същото, изливайки водата от вдлъбнатината на главата си и губейки силата си.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: XX
  Среща се по българските земи: да
  Караконджулът е характерен за Източна Европа. Има вид на космат човек с абнормално голяма глава, рога, опашка, едно око и един крак. Тези създания живеят в дупки под земята и излизат навън само през последната седмица на декември. Тогава обикалят по улиците и се опитват да влязат в домовете на хората, за да отмъкнат храната им. След като попълнят запасите си за годината, караконджулите се връщат обратно под земята. Знае се малко за организацията на обществата им.
   
  Каръшки щипко
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: да
  Каръшкият щипко е сухоземно създание, срещащо се основно по скалистите крайбрежия на Европа. Въпреки голямата му прилика с омара, в никакъв случай не бива да се яде, тъй като месото му е неподходящо за консумиране от човека и би причинило силна треска и неприятен зеленикав обрив. Каръшкият щипко може да достигне дължина до 30 см., на цвят е светлосив с тъмнозелени петна. Храни се с дребни ракообразни и се опитва да напада и по-едра плячка. Ухапването на щипкото има необичайния страничен ефект да лиши жертвата от късмет за период до седмица след нараняването. Ако сте ухапан от каръшки щипко, трябва да отмените всички облози, басове и рисковани авантюри, тъй като със сигурност ще се обърнат срещу Вас.
   
   Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Aa13
     
    
  Келпи
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХX
  Среща се по българските земи: да
  Този воден демон може да приема различни форми, въпреки че най-често се появява като кон с грива от папур. Веднъж подлъгал някой непредпазлив на гърба си, келпито се гмурка право към дъното на езерото или реката, където изяжда ездача си, оставяйки вътрешностите му да изплуват на повърхността. Единственият начин за предпазване от келпито е да му бъде поставена юзда – или ръчно, или чрез заклинанието „Инкарса“. Тогава за около 15 минути келпито става напълно безопасно (може да бъде яздено и не може да те нападне). Най-голямото келпи в света се намира в езерото Лох Нес в Шотландия. Любимата му форма е тази на морски змей.
  В рова на замъка „Мунгав“ в България има голяма популация от келпита. Смята се, че първото келпи е донесено недобросъвестно там от представители на „Дурмщранг“, дошли да подпишат примирето след големия конфликт между двете училища през 1854 г., когато се стига до морски боеве в Черно море. Персоналът на „Мунгав“ прави опити да премахне келпитата, но така и не успява, тъй като до придвижването на разрешението от Министерството на магията минават две години и половина, в които келпитата са се размножили стотици пъти. С времето се установява, че мунгавските келпита реагират добре на музика, включително тананикане – успокоява ги и не нападат хората.
    

   Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Aa14
   
  Вид: същество, живо
  Среща се по българските земи: да
  Кентавърът има човешка глава, торс и ръце, съединени към тялото на кон, което може да бъде в различна разцветка. Те са интелигентни и способни на реч същества.
  Кентаврите са горски обитатели. Смята се, че произлизат от Гърция, но в днешно време имат много общества из цяла Европа. Магьосниците във всяка една от страните, в които пребивават кентаври, са оградили местности, където немаговете няма да ги притесняват. Същевременно обаче, те не се нуждаят от чак такава магическа защита, защото си имат свои начини за криене.
  Пътят на кентаврите е забулен в мистерия. Те говорят с недоверчивост както с маьосници, така и с немагове; изглежда не правят голяма разлика между тях. Живеят на стада от десет до петнадесет индивида. Добре запознати са с магическото лечение, стрелбата с лък, пророкуването и астрономията.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: XXXX
  Среща се по българските земи: да
  Кикиморите са създания с височина около тридесет сантиметра, които ходят на два кокошки крака. Имат ръце, наподобяващи човешките, дълъг клюн, два рога на челото и уши на коза. В дивата природа обитават предимно гористи местности. Образуват малки общности, състоящи се от десетина индивида. Кикиморите изграждат лагери със строга организация. Всички членове са длъжни да участват в събирането на храна и най-вече в поддържането на чистотата и реда. Активни са през нощта, когато ловят насекоми, метат лагера и чистят околностите от паднали клони и други подобни. Не са особено интелигентни и не могат да говорят. Ако сигурността или реда в лагера им бъде застрашен, кикиморите увеличават размерите си многократно, в резултат на което могат да достигнат до пет метра. Тогава стават изключително агресивни и острите им клюнове могат да нанесат големи вреди.
  Понякога кикиморите изоставят лагерите си. В науката няма единно мнение защо го правят, но някои учени смятат, че създанията просто се отегчават, защото нямат достатъчно работа. В хода на търсенето на нов дом кикиморите могат да попаднат в близост до хора. Привличат ги мръсни и разхвърляни домове. Заселват се в някое закътано място, например в мазето, и започват да излизат нощем, за да чистят и да подреждат. Ако забележат, че хората в дома също се стремят да поддържат чистота и ред, кикиморите са безопасни (не трябва да се припарва обаче в барлогата им). Ако обаче хората правят прекалено много мърсотия и неразбория, кикиморите могат да се опитат да ги изгонят от къщата. Първоначално просто ги побутват към вратата, но може да прибегнат и до агресия. Поради това в такива случаи Министерството на магията препоръчва напускане на дома и свързване със съответните служби.
   
  Клисарче (джобърнол)
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: да
  Клисарчето (местообитание – Северна Америка и Европа) е миниатюрна, синя или пъстра птичка, която се храни с малки насекоми. То не пее до сетния си миг, в който издава протяжен тънък писък, събрал в себе си всички звуци, които някога е чувало, но в обратен ред. Перата на клисарчето се използват в серуми на истината и отвари за памет.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХХ
  Среща се по българските земи: да
  Криворогът обитава планинските области на Европа. Огромен и сивкаво-розов с гърбица отзад, той има два много дълги и остри рога, стъпва на големи четирипръстни стъпала и по природа е изключително агресивен. Планинските тролове могат да бъдат забелязани понякога да яздят криворози, въпреки че вторите не изглежда да приемат великодушно идеята да бъдат дресирани и е много по-верятно да се види трол, покрит с белези от криворог. Стритият на прах рог от това създание се използва в много отвари, въпреки че е извънредно скъп, поради трудното му добиване. Кожата на рогоносеца е по-издръжлива дори от тази на змея и отблъсква повечето заклинания.
   
  Крилати коне
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХ
  Среща се по българските земи: да
  Крилатите коне са разпространени навсякъде по света. Съществуват много различни породи като: абраксани (извънредно силни и огромни паломино), аетонански (дорести коне, популярни в Англия и Ирландия), граниански (сиви на цвят и много бързи) и редките тестроли (черни, невидими и считани от много магьосници за лош късмет). Собственикът е длъжен да прилага хамелеонизираща магия върху такъв кон на равни периоди от време.
    
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър 343410
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: да
  Крупът произхожда от югоизточна Англия и изглежда точно като Джак Ръсел териер, с изключение на „У” образната си опашка. Крупът почти със сигурност е порода, създадена от магьосник, тъй като е верен помощник и жесток към немагьосниците. Велики лакомници са и ядат всичко – от гномове до стари автомобилни гуми. Документи за притежание на круп могат да бъдат получени от отдел Регулация и контрол на магическите създания, като се издържи прост тест. Кандидатът трябва да докаже, че е в състояние да контролира крупа в немагическа среда. В някои държави (не и България) собствениците на круп са задължени по закон да премахнат „У” образната опашка на любимеца с безболезна отрязваща магия, докато крупът е още на шест до осем седмици, за да не бъде забелязана от някой немагьосник.
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 7:24 am


  Л
   
  Вид: същество, живо
  Среща се по българските земи: не
  По-интелигентен от фея и не толкова злобен, колкото имповете, леприконът е винаги готов за пакости. Обитаващ само Ирландия, той достига височина до петнадесет сантиметра и е зелен на цвят. Познава се по грубите дрехи от листа. Единствено леприконите от групата на „малките хора” могат да говорят. Леприконът се ражда като напълно оформен зрял индивид и живее в гори или около горски терени, въпреки че обича да привлича вниманието на немагове, в резултат на което присъства почти толкова често в детските им приказки, колкото и феите. Леприконите създават много реалистична златоподобна субстанция, изпаряваща се след няколко часа. Хранят се с листа и въпреки славата си на шегаджии, досега не е известно да са нанасяли големи вреди на хората.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: да
  Лунатичето е изключително плахо създание, което излиза от дупката си само по пълнолуние. Тялото му е гладко и бледосиво, има кръгли изпъкнали очи на върха на главата си и четири вретеновидни крачета с огромни плоски стъпала. Лунатичетата изпълняват сложни танци на задните си крака по уединени места на лунна светлина. Вярва се, че това е като подготовка за размножаването (и често оставят след себе си странни геометрични мотиви в житните ниви, за огромно учудване на немаговете). Да наблюдаваш танца на лунатичетата на лунна светлина е пленително преживяване и често е от полза, ако се събере сребристия им тор преди изгрев слънце и се наторят магическите билки и цветните лехи. Така растението ще порасне много бързо и ще стане изключително силно. Лунатичетата се срещат навсякъде по света.
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 7:27 am


  М
    
  Магияд
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: да
  Магиядите са малки паразити, достигащи 1,3 мм височина, ракообразни и с големи зъби. Те са привлечени от магията и може да изобилстват по кожата и перата на създания като круповете и аугуреите. Също така влизат в домовете на магьосниците и атакуват различни магически предмети, като например пръчките, постеменно прогризвайки пътя си към вълшебното ядро, или се настаняват в непочистени котли, където се хранят с остатъка от еликсирите. Макар да са достатъчно лесни за унищожаване с някои от многото патентовани отвари на пазара, при тежки случаи на паразитози трябва да се обърнете към отдел Регулация и контрол на магическите създания, защото когато преядат с магически вещества, става твърде трудно да се преборите сами с тях.
    
     
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър 35454510 
   
  Мантикор
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХХ
  Среща се по българските земи: да
  Мантикорът е изключително опасно създание от Гърция, с човешка глава, тяло на лъв и опашка на скорпион. Опасно е колкото химерата и е също толкова рядко. Твърди се, че мантикорът пее тихичко, докато поглъща жертвата си. Кожата му отбива всички познати заклинания и магии, а жилото причинява моментална смърт.
    

  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Aaaaa10 
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: не
  Морските хали обитават Атлантическия и Тихия океан, както и Средиземно море. Въпреки внушителния си вид и гръмките свидетелства на немагове, за тях няма сведения някога да са нападали човешко същество. Змиеподобните им тела достигат тридесет метра и се подават над водата на гърбици.
   
  Мътник
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: да
  Мътникът е създание, живеещо по дърветата, на външен вид наподобяващо кръстоска между маймуна и жаба. Той произхожда от южните американски щати, въпреки това в момента е широко разпространен, тъй като е изнесен в страни от цял свят. Нашарената му в зелено кожа е гладка и без козина, има ципи както на ръцете, така и на краката си. Крайниците му са дълги и ловки, позволяващи му да се люлее между клоните на дърветата като орангутан. На главата си има чифт къси рога, а устата му пълна с остри като бръснач зъби и е разтегната в широка усмивка. В повечето случаи се храни с малки гущери и птици.
  Най-отличителната му черта е голямата брадавица в средата на челото, която става ярко червена и започва да мига, щом усети опасност. Някога американските магьосници държали в градините си мътници, за да могат да получат ранно предупреждение за приближаването на немагове. Международната Конфедерация на магьосниците обаче въвела глоби, които до голяма степен сложили край на тази практика. Причината била, че когато видят през нощта дърво, по което блещукат множество мътнишки брадавици като лампички, много немагове искат да попитат съседите си защо все още държат коледната си украса през юни.
   
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Aaa10
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 7:28 am


  Н
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: да
  Низълът е оригинално отглеждан в Британия, но днес е разпространен по целия свят. Той е малко, коткоподобно създание с пъстра, петниста козина, с несъразмерни уши и опашка, наподобяваща лъвската. Низълът е интелигентен, независим и понякога агресивен, въпреки че ако хареса някой магьосник или магьосница се превръща в отлично домашно животно. Той има рядката способност да засича недобронамерените или подозрителни хора и може да бъде надежден водач по пътя към вкъщи, ако собственикът му се загуби. Може да има до осем котенца в котило и да се кръстосва с домашни котки. Заради необичайния им външен вид, привличащ интереса на немаговете, собствениците им се нуждаят от специален лиценз за отглеждане, подобен на този за круповете и фуопърите.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Този източно африкански звяр е безспорно сред най-опасните на света. Огромен леопард, придвижващ се безшумно, въпреки размерите си и чийто дъх причинява зараза, достатъчно опасна, за да затрие цели села, и все още не е бил сломен от по-малко от сто магьосници, работещи заедно.
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 7:30 am


  О
   
  Огнен рак
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: не
  Въпреки името си, огненият рак напомня повече на голяма сухоземна костенурка с черупка, обсипана със скъпоценни камъни. В родината му Фиджи, част от брега е превърнат в резерват за опазването му не само от немагове, които могат да бъдат привлечени от ценната му черупка, но и от безскрупулни магьосници, използващи корубите като висококачествени котли. Въпреки това създанието има собствен защитен механизъм: изстрелва пламъци от задната си част, когато е атакуван. Огнените раци могат да бъдат отглеждани като домашни любимци, но за това е необходимо специално разрешение.
   
     
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Fire_c10 
   
  Вид: същество, живо
  Среща се по българските земи: не
  Обоцкусите са дребни същества със сива кожа и големи очи. Далечни братовчеди са на европейските таласъми и имат навик както да помагат на хората, така и да им въртят номера. Обоцкусите са изкусни ловци и използват стрели с отровни върхове. Известни са с това, че на тях е наречен един от домовете в „Илвърморни“ – американското училище за магия и вълшебство.
   
  Огнен саламандър
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: да
  Малък, обитаващ огнищата гущер, който се храни с пламъци. Лъскав и бял, саламандърът се оцветява в синьо или алено, в зависимост от температурата на огъня, в който се е появил. Саламандрите могат да оцелеят до шест часа извън огнището, стига да бъдат хранени с лютиви чушки. Те живеят, докато гори огънят, от който са се появили. Кръвта им има силни лечебни и възстановителни свойства.
   
  Оками
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Окамито се среща в Далечния Изток и Индия. Двукрако, летящо създание със змиевидно тяло, окамито може да надхвърли 450 сантиментра дължина. Може да променя размерите си, според пространството, в което се намира. Храни се предимно с плъхове и птици, но се знае, че е отнасяло и маймуни. Окамито е агресивно към всеки, който го доближи, основно за да защити яйцата си, чиито черупки са от най-чисто и меко сребро.
   

  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Occamy10
     
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: да
  Омайницата често е бъркана с фея,  а те са съвсем отделен вид. Също като феята, тя е малка и с хуманоидна форма, но има гъста черна коса и по един допълнителен чифт ръце и крака. Крилете им са дебели, извити и лъскави, като на бръмбар. Срещат се из цяла Северна Европа и Америка, предпочитайки студен климат. Снасят повече от петстотин яйца наведнъж и ги заравят, а те се излюпват за две до три седмици. Омайниците имат по два реда остри, отровни зъби и ако бъдете ухапани трябва да вземете противоотрова. Омайниците са честа напаст по домовете на магьосниците. Отварата Омайноцид позволява да бъдат премахнати по безопасен начин, без да ухапят някого (парализира ги).
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 7:35 am


  П
   

  Пентапод (космат МакБуун)
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Пентаподът е изключително опасно всеядно създание, а хората са любимата му плячка. Ниско разположеното му тяло, заедно с петте изкривени към торса крака, е покрито с червено-кафява козина. Пентаподът обитава остров Дреър – най-северната точка на Шотландия. Това е причината островът да остава неизследван и днес. Според легендата, някога на острова са живеели две магьоснически фамилии – МакКривърт и МакБуун. След пиянска свада, ескалирала до дуел между патриарсите на двете семейства – Дугълт МакКливърт и Куинтус МакБуун, първият пада мъртъв. Според историята, последвало отмъщение. Група МакКливъртови заобиколила дома на МакБуун и трансформирала всеки член на семейството вътре в ужасяващо петкрако създание. МакКливърови обаче осъзнали твърде късно, че в тази форма противниците им били в пъти по-опасни, отколконо като човеци (семейство МакБуун били известни с неумението си да боравят с магия). МакБуун останали неподатливи и на всякакви опити да им бъде върнат човешки облик. Чудовищата избили всички, докато на острова не останало и едно човешко същество. Едва тогава осъзнали, че липсата на магьосници ги обрича да останат вечно в тази си форма. Дали това е истина, или измислица няма как да се разбере. Няма останали живи представители нито на семейство МакКливърт, нито на семейство МакБуун, за да разкажат историята на предците си. Пентаподите не могат да говорят и упорито не се поддават на опитите на Отдел Регулация и контрол над магическите създания да улови техен представител и да премахне евентуалните заклинания от него. Така че ако предположим, че прякорът им Космат МакБуун е истина, семейството е щастливо да води живота си като чудовища.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: да
  Пеплозмеят се създава, когато бъде оставен магически огън да гори за продължително време без надзор. Тънка, бледосива змия с горящи червени очи се появява от въглените на некотролируемия огън и се плъзва в сенките на помещението, оставяйки след себе си пепелява диря. Живее само час и през този период търси тъмно и изолирано място, където да снесе яйцата си, след което се превръща в прах. Яйцата на пеплозмея са ярко червени, излъчват интензивна топлина и могат да възпламенят помещение за минути, ако не бъдат намерени и замразени с подходяща магия. Веднъж замразени, тези яйца са изключително ценни за употреба в любовни отвари или могат да се консумират цели, като лек срещу треска. Световно разпространени са като вид.
   
  Пикси (Корнуелска фея)
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: да
  Пикситата се намират най-вече в Корнуол, Англия. Сини на цвят, до двадесет сантиметра на височина и много пакостливи, те обожават да спретват всякакъв род номера и шеги. Въпреки че нямат крила, те могат да летят и едно от любимите им занимания е да хващат непредпазливи хора за ушите и да ги закачат на върховете на високи дървета и сгради. Общуват чрез пронизително писукане, разбираемо само за тях. Пикситата се раждат оформени, като зрели индивиди.
   
  Погребин
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: да
  Погребинът е демон, разпространен в Източна Европа, който рядко надхвърлящ тридесет сантиметра височина, с космато тяло, но прекомерно голяма, гладка, сива глава. Когато е свит, той напомня лъскав овален камък. Хората го интригуват и той се забавлява да ги следи, скрит в сянката им, но бързо се свива на кълбо, когато човекът се обърне. Ако погребинът преследва човек в продължение на много часове, жертвата бива обладана от силно чувство за летаргия и отчаяние. В момента, в който тя спре да върви и падне на колене на земята, оплаквайки безсмислието на всичко, погребинът скача отгоре ѝ и се опитва да я изяде. Лесно бива отблъснат обаче с някоя проста магия или вцепеняващо заклинание. Ритниците също вършат работа.
    
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър A10
     
    
  Полупотайник
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Полупотайникът е рядко срещано създание, разпространено в Далечния Изток. Трудно е да се забележи заради способността му да става невидим, когато е застрашен.
  Полупотайникът е миролюбиво тревопасно създание, приличащо на външен вид на грациозна маймуна, с големи тъжни очи, най-често скрити от стръкчета косми. Цялото тяло е покрито с дълга, фина като коприна сребриста козина. Кожите от полупотайник са високо ценени, тъй като косъмчетата се използват за изтъкаване на мантии невидимки.
    

  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Aaaaaa10
    
  Полтъргайст
  Вид: същество, неживо
  Среща се по българските земи: да
  Полтъргайстите са неживи същества, подобни на призраците. Те се появяват спонтанно на места, където има събрани множество невръстни деца или силни емоции, породени от смърт на близък или приятел. Основната им цел е да всяват хаос и да се шегуват с околните. Повечето полтъргайсти нямат форма, а са просто енергия, но има и такива, които могат да приемат образ на човек или животно и дори могат да говорят. По-слабите полтъргайсти могат да бъдат премахнати чрез магия.
   
  Призрак
  Вид: същество, неживо
  Среща се по българските земи: да
  Призраците са неживи и нематериални същества, отпечатък от психиката на починал магьосник. Само онези, които се страхуват от смъртта или имат някаква много силна връзка с мястото, където са починали, стават призраци. В близост до призрака е по-хладно, а преминаването през него е като потапяне в ледена вода. Могат да летят и да говорят.
    
  Пухкавел
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: да
  Пухкавелът се среща по целия свят. Има съвсем кръгла форма и е покрит с гъста кремава козина. Той е кротко създание и харесва да бъде гушкан и подхвърлян. Лесен е за отглеждане и почувства ли се доволен, издава тихичък звук, наподобяващ бръмчене. От време на време от дълбините на козината му се стрелка неговият дълъг розов език и търси храна из помещението. Пухкавелът е всеяден и менюто му включва всичко – от хранителни остатъци, до паяци, но любимото му си остават сополите, които намира, дебнейки заспали магьосници. Заради всичко описано, пухкавелът е любимец на поколения магьоснически деца и до днес.
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 7:44 am


  Р
   
  Ракоядна видра
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: да
  Ракоядната видра е плъхоподобно създание, срещано по крайбрежните райони. На гърба си има израстък, подобен на морска анемония. Когато бъдат мариновани и изядени, тези израстъци спомагат за устойчивостта срещу проклятия и хора, които носят нещастия, въпреки че предозирането може да причини неприятни розови косми в ушите. Ракоядните видри се хранят с ракообразни и ходилата на всеки глупак, който стъпи върху тях.
   
     
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Murtla10 
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: X
  Среща се по българските земи: да
  Рарог са птици с пламтящи криле. Те се раждат от огньове, край които са заспали хора. Хранят се с насекоми и живеят около кратерите на вулкани. Смята се, че веднъж в живота си рарогът ще се притече на помощ на човека, от чийто сън се е родил.
   
  Рунеспора
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Рунеспората произлиза от малката африканска държава Буркина Фасо. Представлява триглава змия, достигаща дължина около два метра. Окраската й е ярко оранжева с черни ивици и заради лесната й забележимост Министерството на Магията в Буркина Фасо й е отделила специално трудно достъпни гори, където да живее необезпокоявана. Въпреки че самата рунеспора не е жестоко животно, тя често е любимец на тъмните магьосници, най-вече заради плашещия си външен вид. Дължим  знанията си за навиците на това създание именно на разговорите на змиеусти с него и техните записки. Именно от тези пергаменти научаваме, че всяка глава на рунеспората изпълнява различна функция. Лявата глава (според гледната точка на змиеуста пред създанието) крои планове. Тя решава действията и посоката на рунеспората. Средната глава мечтае (създанията могат да прекарат цели дни без да помръдват, през които блуждаят в различни видения). Дясната глава преценява ситуацията  и действията на останалите две с положително и досадно съскане. Нейните зъби са изключително отровни. Рунеспората рядко достига преклонна възраст заради склонността на главите да се нападат помежду си. Често може да се срещне представител с липсваща дясна глава, която другите две с общи усилия са отхапали. Рунеспората снася яйцата си през устата и е единственото магическо създание, размножаващо се по този начин. Тези яйца са високо ценени за направата на отвари и стимулират умствените способности. Черният пазар на рунеспорите и яйцата им процъфтява вече няколко столетия.
   

  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Runesp10
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 7:46 am


  С
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХХ
  Среща се по българските земи: да
  Златният сниджет е изключително рядко срещан и защитен вид птица. Той е съвсем объл, с дълъг и тънък клюн и блещукащи рубиненочервени очи. Златният сниджет е забележително бърз летец и има способността да сменя посоката си на полет с невиждана ловкост и скорост, което се дължи на облите стави на крилата му. Перата и очите му са толкова ценни, че се е стигнало до почти цялостното изтребване на вида от магьосниците. Опасността обаче е осъзната навреме и вида е станал защитен със закон. Най-драстичната мярка е птичката да се замени със златен снич в игрите по куидич. По целия свят има резервати за сниджети.
   
  Смъртница (Хищен покров)
  Вид: създание, неживо
  Класификация: ХХХХ
  Среща се по българските земи: да
  За щастие смъртницата е изключително рядко срещано създание. Напомня черно покривало, малко по-дебело от сантиметър и нощем пълзи по земята (по-обемно е, ако току-що е убило и погълнало жертва). Най-ранното описание на смъртница е написано от магьосника Флавиус Белби, явно голям късметлия, за да оцелее след нейно нападение през 1782 г., докато прекарвал отпуската си в Папуа – Нова Гвинея. Той открива, че заклинанието за покровител е единствената позната магия, която може да отблъсне смъртницата. Понеже създанието напада главно спящи, жертвите рядко имат възможност да използват тази (или която и да е друга) магия срещу него. След като плячката е успешно удушена, смъртницата смила храната на място, после изчезва от къщата, по-дебела от преди, без да оставя следа от себе си или от жертвата.
   
  Сналигастър
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Сналигастърът е създание, набоподобяващо кръстоска между змей и птица и е далечен братовчед на окамито. Не може да издиша огън като змейовете, но използва острите си зъби, за да разкъсва плячката си. Естествено любопитен е и има непробиваема кожа. Сърдечна нишка от сналигастър се използва като сърцевина за създаване на магически пръчки, главно в САЩ.
   
  Сфинкс
  Вид: същество, живо
  Среща се по българските земи: не
  Сфинксът има глава на човек и тяло на лъв. Тези същества са много интелигентни и са способни на човешка реч. Не се срещат в природата, а се създават чрез магия, за да охраняват определени ценности. Не всички сфинксове задават гатанки, тъй като магьосниците не искат да има дори и минимална възможност охраняваните им ценности да попаднат в чужди ръце. Сфинксовете са много силни същества, които са готови на всичко, за да опазят съкровището си, включително да убият.
   
     
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Sphinx10
    
  Съчко
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: да
  Съчкото е пазител на дърветата и е разпространен главно в Западна Европа, Южна Германия и централните Скандинавски гори. Изключително трудно е да бъде забелязан, тъй като е много малък (максималната височина, която може да достигне е 20 сантиметра) и изглежда сякаш е направен от кора и клонки с две малки кафяви очи.
  Съчкото се храни с насекоми и е миролюбиво и много плахо създание, но ако дървото, в което живее е наранено, той е готов да се изправи срещу дървосекачите или майсторите на магически пръчки. Защитавайки дома си, съчкото може да ослепи човек със своите дълги и остри пръсти. Ако обещаете на съчкото дървото да бъде оставено на мира, той ще ви позволи да вземете част от него за изработване на магическа пръчка. Друг метод за омилостивяването на съчкото са яйцата от фея, с които те обожават да се хранят. Това дава известно време, за да се вземе от дървото листо или клон.
   

  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Bowtru10 
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 7:51 am


  Т
   
  Вид: същество, живо
  Среща се по българските земи: да
  Таласъмите са дребни хуманоидни същества, с дълги пръсти, крака и уши, заострени зъби и чисто черни очи без ирис и зеница. Изключително интелигентни са и притежават собствена магия (не е нужно дори да произнасят заклинания и да използват пръчка). Имат собствен език (гобълдигук). Сравнително добре интегрирани са в магьосническия свят, като обикновено се занимават с обработка на метали, производство на оръжия, банкиране и др.
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХХХ
  Среща се по българските земи: не
  Тибото е пепелява брадата свиня, характерна за Конго и Заир. Притежава умението да става невидима, което я прави трудна за улавяне или избягване, както и много опасна. Кожата ѝ е високо ценена от магьосниците за направата на щитове и облекла.
    
  Трол
  Вид: същество, живо
  Среща се по българските земи: да
  Тролът е страховито същество, надхвърлящо три метра и половина на височина и един тон тегло. Известен е с изключителната си сила, която е равна само на глупостта му, често е агресивен и непредвидим. Произхожда от Скандинавия, въпреки че в днешни дни може да бъде намерен и във Великобритания, Ирландия и други места от Северна Европа. Троловете обикновено разговарят със сумтене, което както изглежда, оформя суров примитивен език, но е известно, че могат да разбират човешки и дори да произнасят някои по-лесни думи. По-интелигентни индивиди се тренират за пазачи. Има три вида тролове: планински, горски и речен, от които планинския е най-голям и злонрав; плешив е и е бледо сив. Горският има бледо зелена кожа, а някои видове имат рехава провиснала козина – зелена или кафява на цвят. Речният трол притежава два къси рога и може да е силно окосмен. Кожата му е лилава и често може да бъде видян да дебне под мостове. Троловете ядат сурово месо и не са придирчиви към плячката си, която варира от диви животни до хора.
   
   Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър Mounta10
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически създания и същества

  Писане by Пейо Желев Сря Авг 16, 2023 7:53 am


  Ф
   
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: да
  Феята е малко и красиво, глуповато създание. Често използвана или призовавана от магьосници ца украса, феята населява основно гористи местности и поляни. На височина е между три и тринадесет сантиметра и има отчасти човешко тяло, глава и крайници, но притежава големи насекомовидни крила, които могат да бъдат прозрачни или ярко оцветени, в зависимост от вида. Феята има слаби магически сили, които може да използва, за да възпира хищници като аугурея. По природа е свадлива, но в прекомерните си стремежи да бъде избирана за украса по всеки повод, става послушна. Въпреки човешкия си външен вид, феята не може да говори. Произвежда високи жужащи звуци, за да комуникира със събратята си. Феята снася до 50 яйца наведнъж от долната страна на листата, от които се излюпват ярко оцветени ларви. След 6-10 дни се превръщат в какавиди, от които месец по-късно се развиват напълно оформени крилати индивиди. Някои феи излъчват светлина и се използват за осветление и домашен любимец.
   
  Феникс
  Вид: създание, живо
  Класификация: Х
  Среща се по българските земи: да
  Фениксът е великолепна птица с размерите на лебед, с ярко червено оперение, с дълга златна опашка, клюн и нокти. Гнезди по високите върхове на планините и живее в Египет, Индия и Китай. Фениксът няма определена продължителност на живота, тъй като се преражда, изгаряйки в пламъци, когато умира и се въздига отново от пепелта като пиленце. Той е благородно създание, което никога не убива или напада и се храни само с билки. Подобно на додото, може да изчезва и да се появява от нищото. Песента му е магическа: известно е, че дава кураж на тези с чисти сърца и всява страх в сърцата на нечистите. Сълзите му притежават лечебни свойства.
   
     
  Магическите създания и същества | Светът на Хари Потър 37c3fb10 
  Вид: създание, живо
  Класификация: ХХ
  Среща се по българските земи: да
  Фуопърът е африканска птица с изключително ярка перушина. Тя може да бъде оранжева, розова, лимонено зелена или жълта. Дълго фуопърите са били източник на модерни пера и освен това снасят искрящи като брилянт яйца. Въпреки че е приятна, песента на тези птици може да доведе човек до лудост, затова се продава със заглушаващо заклинание, което трябва да се подновява всеки месец. Собствениците на фуопъри трябва да имат лицензи, защото към тези птици трябва да се отнасят с отговорност и внимание.

   В момента е: Пет Май 24, 2024 2:03 pm

   Присъедини се към нашия Дискорд сървър!