Български магически свят

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

  Магически пръчки

  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Магически пръчки

  Писане by Пейо Желев Пет Авг 04, 2023 5:00 am


  Магическите пръчки
     
   
  Всяка една пръчка е уникална и нейният характер ще зависи от конкретното дърво и магическо създание, от които извлича силата си. Нещо повече, всяка пръчка, от момента, в който намери своя идеален собственик, ще започне да се учи от и да учи своя човешки партньор.
   
  Само малка част от дърветата могат да произведат дърво с качество на пръчка (точно както малцинство от хора могат да произведат магия). Необходими са години опит, за да се каже кои имат дарбата, въпреки че работата се улеснява, ако се открият съчковци да гнездят в листата, тъй като те никога не обитават обикновени дървета.
   

  Дървесина
   
  Абанос. Това лъскаво черно дърво има впечатляващ вид и репутация, тъй като е много подходящо за всякакви видове бойна магия, както и за Трансфигурации. Абаносът е най-щастлив в ръцете на онези, които имат смелостта да бъдат себе си. Често неконформисти, силни индивидуалисти или намиращи комфорт в статуса на аутсайдер, пръчки от абанос са откривани сред редиците и на аврори, и на тъмни магьосници. Най-подходящ собственик за абаносовата пръчка е този, който държи много на своите убеждения, независимо от външен натиск и не се отклонява от целите си.
    
  Акация. Много необичайно дърво, за което е установено, че създава трудни пръчки, които често отказват да правят магия за когото и да било, освен за собственика си, както и че пазят най-добрите си заклинания  само за изключително надарените. Тъкмо тази чувствителност ги прави трудни и подходящи най-вече за вещици и магьосници, притежаващи особена изтънченост, тъй като на акацията не подхожда така нарчената „трещяша и воняща” магия. Попаднала на правилния магьосник, акацията не отстъпва по сила на другите дървесини, макар че често е недооценена заради особения си темперамент.
    
  Английски дъб. Пръчка за добри и лоши времена, това е приятел толкова верен, колкото магьосникът, който я заслужава. Пръчките от английски дъб искат силни партньори, които са смели и верни. По-малко позната е склонността на притежателите на такива пръчки да имат силна интуиция и често влечение към естествената магия на света със създанията и растенията, които са жизненоважни за магьосниците, както заради магията, така и заради удоволствието. Дъбът е наричан Крал на гората от зимното до лятното слънцестоене и дървесината му трябва да се добива само в този период (бодливата зеленика става Крал, когато дните отново започнат да стават по-къси и трябва да се добива тогава, когато годината е към своя заник. Вярва се, че корените на това разделение произлизат от суеверието „ Ако от дъб е неговата пръчка, а нейната от зеленика, то да се женят няма смисъл, не са си лика-прилика”) Вярва се, че пръчката на Мерлин е била от английски дъб (макар че гробът му никога не е открит и няма как да бъде доказано).
    
  Бодлива зеленика. Бодливата зеленика е един от редките видове дърво за производство на магически пръчки; традиционно се смята, че има защитни свойства и работи най-добре за тези, които се нуждаят от помощ да преодолеят наклонността си да се гневят и да действат прибързано. В същото време, пръчките от бодлива зеленика често избират собственици, които са замесени в някакви опасни и често пъти духовни начинания. Бодливата зеленика е една от тези дървесини, които показват най-голяма разлика в представянето си в зависимост от сърцевината и е всеизвестно, че е трудно да се комбинира с перо от феникс, тъй като непостоянството на дървото се конфронтира с отдадеността на перото. Когато обаче се случи двете да се комбинират успешно, нищо и никой не бива да застава на пътя им.
    
  Бор. Здравата борова пръчка винаги избира независим, силно индивидуален господар, който може да бъде възприеман като самотник, интригуващ и може би мистериозен. Боровите пръчки предпочитат да бъдат използвани креативно и, за разлика от много други, се адаптира безрезервно към нови методи и заклинани. Много майстори на пръчки твърдят, че боровите пръчки могат да открият собственици, на които е писано да са дълголетници и действително такива рядко умират млади. Боровата пръчка е сред тези, които реагират най-добре на безсловесни магии.
   
  Бряст. Неоснователното вярване, че само чистокръвни магьосници могат да правят магии с брястова пръчка без съмнение е измислено от някой притежател на такава, който е искал да докаже собственият си чистокръвен произход, тъй като историята помни много собственици на такива, които са били с мъгълски произход. Истината е, че брястовите пръчки предпочитат собственици с присъствие, магически умения и вродено достойнство. От всички дървесини за пръчки, брястът произвежда най-малко инциденти и глупави грешки и най-елегантните вълшебства и заклинания. От него се правят най-изтънчените пръчки, способни на напреднала магия в правилните ръце (което ги прави силно желани от последователите на философията за чистокръвието).
   
  Бук. Най-добрият избор за буковата пръчка би бил  ако е млад млад, мъдър за годините си магосник и ако е възрастен – богат на разбирания и опит. Буковите пръчки се представят слабо в ръцете на тесногръдите и нетолерантните. Такива магьосници и вещици, сдобили се с подобна пръчка без да са си паснали с нея (в същото време ламтейки за тази тъй желана, богата на цвят и високо ценена дървесина), често са се озовавали в домовете на обучени създатели, настоявайки да научат причината за липсата на сила у прекрасната им пръчка. Когато е добре съчетана с магьосника, пръчката е способна на изкуство и изтънченост рядко срещани при друга дървесина, от където идва и блестящата ѝ репутация.
   
  Бъз. Най-рядката дървесина за магически пръчки и известна с голямото нещастие, което носи, бъзовата пръчка се овладява по-трудно, от която и да е друга. Съдържа мощна магия, но изоставя с презрение всеки собственик, който не е достоен за нейната компания; само забележителен магьосник би могъл да задържи бъзовата пръчка за някакъв период от време. Старото суеверие “пръчка от бъз никога не носи успех” се основава на страха от пръчката, но всъщност суеверието е неоснователно и тези глупави майстори на магически пръчки, които отказват да работят с бъз, го правят по-скоро, защото се съмняват, че ще успеят да продадат стоките си, отколкото поради страх от самото дърво. Истината е, че само изключително необикновена личност ще предпочете бъзова пръчка, и когато се появи такъв рядък случай на сдружаване, може да се приеме, че със сигурност на въпросните вещица или вълшебник е предопределена необичайна съдба.
  Допълнителен факт, установен при дълги години на изучаване, е, че собствениците на бъзова пръчка почти винаги са силно привлечени от тези, които притежават пръчка от самодивско дърво.
   
  Върба. Върбата е необичайна дървесина за магически пръчки и идеалния собственик на такава е често (неоправдано) несигурен, колкото и добре да се опитва да го прикрие. Много уверени мaгьосници искaт дa пробвaт върбови пръчки, привлечени от крaсотaтa и способностите им за напреднали безсловесни магии. Пръчките често избирaт тези които имaт по-голям потенциал.
   
  Глог. Създателят на пръчки Грегорович е написал, че глогът създава странни, противоречиви пръчки, така изпълнени с парадокси, както  дървото, което им е дало живот, чиито листа и цветове лекуват и в същото време отсечените му клони миришат на смърт. Пръчките от глог са комплексни и интригуващи в природата си, също като собствениците, които им прилягат. Могат да са подходящи за лечебни магии, но също са добри в проклятията и по наблюдения се чувстват най-добре със собственици с противоречива природа или вещица или магьосник, преминаващи през труден период. Обаче глогът не е лесен за овладяване и аз лично бих дал пръчка от глог само на доказан талант или последиците могат да бъдат опасни. Глоговите пръчки имат забележителна особеност: зле направените с тях магии, могат да имат обратен ефект.
   
  Габър. Габърът избира за свой доживотен другар талантлива вещица или магьосник с единствена чиста страст, която някои биха нарекли обсесия (или визия), която почти винаги е осъзната. Габъровите пръчки се адаптират по-бързоот почти всички други към стила на собственика си и стават толкова индивидуални така бързо, че на други хора би било извънредно трудно да ги използват дори за най-обикновени заклинания. Също така габъровите пръчки възприемат кодекса на честта на своя собственик, какъвто и да е той, и биха отказала да изпълнят действия, били те за добро или за лошо, които не съответстват на принципите му. Особено добре настроена и чувствителна магическа пръчка.
   
  Дрян. Пръчките от дрян са чудати и пакостливи; имат палава природа и настояват за партньори, които могат да им предоставят вълнение и забава. Би било грешно обаче да се твърди в резултат на това, че дряновите пръчки са неспособни на сериозни магии, когато им се налага. Знае се, че изпълняват забележителни заклинания в трудни ситуации и когато са попаднали на достатъчно умен и изобретателен магьосник или вещица, могат да възпроизведат поразителни вълшебства. Любопитен недостатък на много пръчки от дрян е, че не могат да изпълняват невербални заклинания и често са доста шумни.
   
  Ела. Герболд Октавиус Оливандър е наричал пръчката от това дърво „Пръчката на Оцеляващия”, защото е продал такива пръчки на трима магьосници, които са преминали през смъртна опасност и са оцелели. Няма съмнение, че тази дървесина, идващо от едно от най-устойчивите дървета, създава пръчки, търсещи издържливост и силна воля у своите истински притежатели и че са слаби инструменти в ръцете на непостоянните и нерешителните. Пръчките от ела са особено подходящи за Трансфигурации и предпочитат собственици с фокусирано, решително и понякога дори заплашително поведение.
   
  Елша. Елшовата дървесина е непреклонна, но идеалният ѝ собственик не е упорит и инатлив, а услужлив, внимателен и често много приятен. Докато повечето дървесини търсят сходство в характера на онези, на които биха служили най-добре, елшата е необичайна в това, че изглежда търси природа, която е, ако не пълна противоположност на нейната, то поне от подчертано различен тип. Когато елшовата пръчка е избрала добре магьосника си, тя става великолепен, лоялен помощник. От всички типове дървесина, елшовата е най-подходяща за безсловесни заклинания, от където идва репутацията ѝ на избираща само най-способните вещици и магьосници.
   
  Кестен. Това е изключително любопитно, многоаспектно дърво, което варира в характера си, в зависимост от сърцевината на пръчката и взима голяма доза цвят от личността, която я притежава. Дървесината на кестена е привлечена от вещици и магьосници, които са надарени в опитомяването на магически същества, тези, които притежават изключителна дарба за Билкология и тези, които са естествено добри в летенето. В комбинация със змейска сърдечна нишка обаче, може да намери достоен притежател у онези, които обичат лукса и материалното и нямат скрупули по отношение на това как да се сдобият с тях. В разрез с това трима успешни председатели на Магисъбора са притежавали кестенова пръчка с косъм от еднорог – комбинация, която показва афинитет към всички аспекти на правдата.
   
  Кедър. Собствениците на пръчки от кедър се отличават със сила на характера и необичайна лоялност. Казва се, че не можеш да заблудиш собственик на кедър и е вярно, кедровата пръчка намира перфектния си дом там, където има прозорливост и предприемчивост. Не е мъдро да им се изпречваш на пътя, особено ако нанесена вреда на онези, за които ги е грижа. Вещицата или магьосникът, които добре са си паснали с кедър, имат потенциал да бъдат плащещи противници, което често шокира онези, които лекомислено са ги предизвикали.
   
  Клен. Избранниците на кленовата пръчка често са по природа пътешественици и изследователи; това не са „домашни” пръчки и търсят амбиция у своята вещица или магьосник, иначе магията им става тромава и недодялана. Нови предизвикателства и чести промени на обстановката карат тази пръчка наистина да сияе, полирайки се, докато се издига заедно с партньора си в умения и статус. Това е красива и желана дървесина и качественият материал, подходящ за пръчки от векове е сред най-скъпите. Притежанието на кленова пръчка от години е признак на висок статус, заради репутацията ѝ на пръчката на успелите.
   
  Кипарис. Кипарисовите пръчки се свързват с благородството. Великият средновековен майстор на магически пръчки,Герейнт Оливандър, пише, че винаги се радва да намери собственик за кипарисова пръчка, тъй като знаел, че среща вещица или вълшебник, който ще умре героично. За щастие, в тези не така кръвожадни времена, притежателите на кипарисова пръчка рядко са принудени да жертват живота си, въпреки че несъмнено много от тях биха го сторили, ако се наложи. Пръчките от кипарис намират своите сродни души сред смелите, дръзките и жертвоготовните – тези, които не боят да се изправят срещу сенките на собствената си природа, както и тази на другите.
   
  Круша. Тази дървесина със златист оттенък създава пръчки с блестящи магически сили, които дават най-доброто от себе си в ръцете на топлосъдечните, щедрите и мъдрите. Притежателите им обикновено са популярни и уважавани. Няма нито един случай, в който крушова пръчка да се комбинира с тъмен магьосник. Крушовите пръчки са сред най-издръжливите и често могат да изглеждат като нови, дори след дълги години употреба.
   
  Лаврово дърво. Говори се, че лавровите магически пръчки не могат да извършват нечестиви дела, макар че в търсенето на чест (което не е необичана цел за онези, които са най-подходящи за такива пръчки), лавровите пръчки изпълняват силни и понякога смъртоносни магии. Понякога ги наричат непостоянни, но това е незаслужено. Лавровата пръчка е неспособна на толерантност към мързелив притежател и от такъв най-лесно и по свое желание може да бъде отнета. Иначе се обвързва щастливо към истинския си собственик завинаги и определено има необичайното и интригуващо качество да произвежда спонтанен гръм, ако друг магьосник или вещица се опита да я открадне.
   
  Леска. Чувствителна пръчка, леската често отразява емоционалното състояние на собственика си и работи най-добре с такъв, който осъзнава и управлява чувствата си. Други хора трябва много да внимават при хващане на пръчка от леска, ако притежателят ѝ наскоро си е изпуснал нервите или е преживял сериозно разочарование, тъй като пръчката абсорбира енергията и може да я освободи неочаквано. Хубавото на тази пръчка, което компенсира това малко неудобство, е, че тя е способна на изключителна магия в ръцете на умелите и е толкова предана на своя собственик, че често “посърва” (може да се каже, че изключва цялата си магия и отказва да действа, което често налага изваждането на сърцевината й и поставянето й в друга дървесина, ако пръчката е все още нужна) в края на живота на своя господар (ако сърцевината е от косъм от еднорог, все пак, няма никаква надежда; пръчката почти със сигурност е “мъртва”). Пръчките от леска също така имат уникалната способност да засичат подпочвени води и излъчват сребристи, капковидни облачета дим, ако преминат над скрити извори и кладенци.
   
  Лиственица. Здрава, с издръжлив и топъл цвят, лиственицата винаги е била считана за атрактивна и мощна дървесина за магически пръчки. епутацията й, че вдъхва смелост и увереност в собственика си, ѝ осигурява голямо търсене. Тази изключително желана пръчка трудно си намира собственик и в същото време прави повече номера, отколкото можете да си представите. Тези пръчки винаги имат скрити таланти, правят неочаквани изненади и често приличат на господаря си. Често се случва на вещица или магьосник, които притежават тази пръчка така и да не осъзнаят и доразвият пълния си капацитет от възможности, докато не се напаснат с нея, но след това да създадат изключителна връзка помужду си.
   
  Лоза. Пръчките от лоза са сред най-редките и собствениците им почти винаги са онези вещици или магьосници, които търсят по-висша цел, които имат виждания отвъд обикновените и които често изненадват онези, които смятат, че ги познават най-добре. озовите пръчки са силно привлечени от личности със скрити качества и се проявяват като по-чувствителни от всички други, когато става въпрос за мигновено разпознаване на своя бъдещ другар. Достоверни източници твърдят, че тези пръчки излъчват магически искри още при самото влизане на подходящия собственик в помещението.
   
  Орех. На изключително интелигентните вещици и магьосници първо трябва да се предложи да опитат с орехова пръчка, защото при 9 от 10 случая се оказва, че това е идеалният им другар. Орехови пръчки често са притежание на иноватори в магията и изобретатели; това е красива дървесина с необичайна гъвкавост и приспособимост. Да се има предвид, обаче – докато някои дървета трудно се подчиняват и могат да се съпротивляват срещу заклинания, които са чужди на природата им, ореховата пръчка, веднъж подчинена, ще изпълни всяка задача, която собственикът ѝ пожелае, стига той да притежава известна интелигентност. Това прави пръчката смъртоносно оръжие в ръцете на безскрупулни вещица или магьосник, тъй като пръчката и вълшебникът могат да си влияят един на друг по особено нездравословен начин.
   
  Офика (Самодивско дърво). Дървесината от офика винаги е била предпочитана за магически пръчки, понеже ѝ се носи слава, че е по-защитаваща от която и да е друга и всички видове защитни заклинания, които прави са изключително силни и трудни за разваляне. Твърди се, че няма тъмен магьосник, който някога да е притежавал пръчка от самодивско дърво. Офиката най-успешно намира мястото си при хора с ясно съзнание и чисто сърце, но тази репутация на добродетелни не трябва да заблуждава никого – тези магически пръчки са равностойни на всички други в дуели, а често и по-добри.
   
  Секвоя. Годната за изработка на магически пръчки дървесина от секвоя е в малки запаси и в същото време често търсена, поради вярването, че носи щастие на собственика си. Както обикновено в науката за магическите пръчки, масата от хора разбират нещата наобратно. Пръчките от секвоя не притежават късмет сами по себе си, но са силно привлечени от вещици и магьосници, които имат възхитителното качество никога да не падат по гръб, винаги да взимат правилното решение и да извлекат ползата от всяка катастрофа. Комбинацията на такъв магьосник или вещица с пръчка от секвоя винаги е интригуваща.
   
  Смърч. Неопитните майстори наричат смърча трудно дърво, но с това си твърдение те само показват собствената си некомпетентност. Вярно е, че е необходима изключителна сръчност за работа със смърча, създаващ пръчки, които не са съвместими с предпазливи и нервни магьосници и които стават опасни в несигурни пръсти. Смърчовата пръчка иска стабилна ръка, понеже често има собствени идеи за това каква магия трябва да се направи. Все пак, когато смърчовата пръчка намери собственика си – смел заклинател с добро чувство за хумор – става незаменим помощник, силно лоялен и способен да възпроизведе очарователни и драматични ефекти.
   
  Сребролистна липа. Тази необичайна и доста привлекателна дървесина е била много на мода през XIX век. Търсенето е надминавало снабдяването, поради което безскрупулни майстори боядисвали некачествена дървесина, в усилието си да заблудят купувачите, че закупуват Сребролистна липа. Причината тези пръчки да са толкова желани се корени не само в необичайно приятния им вид, но също и в това, че имат репутацията, че се справят най-добре в ръцете на Пророците и онези, които са силни Легилиманти, следователно това дава на притежателя на липовата пръчка значително положение.
   
  Трепетлика. Първокачествената трепетликова дървесина е бяла, леко грапава и високо ценена от производителите на магически пръчки, поради стиловото си наподобяване  на слоновата кост и обичайно забележителните постижения във Вълшебствата. Подходящият собственик на трепетликова пръчка често е ненадминат дуелист или му е писано да бъде такъв, тъй като трепетликовата пръчка е една от особено подходящите за бойни магии. На един позорен и таен клуб по дуелиране от ХVIII век, който се наричал Сребърните Копия, се носела репутация, че допускал само тези, които притежават трепетликови магически пръчки. Собствениците на такива са общо взето решителни, и по-склонни да бъдат привлечени от нови мисии и порядки. Това е пръчка за революционери.
   
  Трънка. Трънката, която е доста необичайна дървесина за пръчки, има репутацията, при това напълно заслужено, на най-подходяща за бойци. Това не значи непременно, че собственикът ѝ практикува Черни Изкуства (макар че е неоспоримо, че тези, които го правят, биха оценили  изумителната ѝ сила). Пръчки от трънка се намират толкова често сред аврорите, колкото и сред затворници от Азкабан. Любопитно качество на храстът на трънката, който има зловещи бодли, е че ражда най-сладките си плодове след най-сковаващите студове и сякаш пръчките от тази дървесина трябва да преминат през опасности и мъки със собствениците си, за да се обвържат истински с тях. При това положение пръчката от трънка се превръща в най-лоялния и верен помощник, за който някой може да мечтае.
   
  Тис. Пръчките от тис са сред най-редките и техните идеални притежатели са също така необикновени и често прочути. Говори се за пръчките от тис, че даряват на собственика си силата над живота и смъртта, което разбира се може да се каже за всички пръчки, и все пак тисовите поддържат доста мрачна и плашеща репутация в сферата на дуелирането и проклятията. Въпреки това, не е вярно твърдението (често изказвано от незапознатите с изработката на магически пръчки), че тези, които използват пръчки от тис са по-податливи на черните изкуства от останалите. Вещицата или магьосникът най-подходящи за тисова пръчка могат също така да се окажат ревностни защитници на другите. Пръчки, изваяни от тези най-дълголетни дървета са откривани в ръцете на герои също толкова често, колкото в тези на злодеи. Там, където магьосник е погребан с пръчката си от тис, тя израства в дърво, пазещо гроба на мъртвия си притежател. Това, което е сигурно, е, че пръчките от тис никога не избират посредствен или плах собственик.
   
  Топола. „Ако търсите почтеност, първо проверете при тополите”. Пръчките от топола и собствениците им се припознават в тази максима. Това е пръчка, на която може да се разчита, с постоянна и голяма сила. Тя е най-щастлива, когато служи на човек с чист морал. Има една стара шега между майсторите на магически пръчки, че пръчката от топола никога не е избирала политик, но така тези майстори само показват незадоволителните си познания. Двама от най-добрите Министри на магията са известни притежатели на пръчки от топола.
   
  Черен орех. По-рядко срещана от тази от обикновен орех, пръчката от черен орех търси господар добри инстинкти и силна интуиция. Черният орех е много красива дървесина, но не е лесно да се овладее. Има един отявлен недостатък и той е, че реагира необичайно на вътрешни конфликти и драматично губи сила, ако собственикът ѝ практикува самозаблуда под каквато и да е форма. Ако вещицата или магьосникът са неспособни или нямат желание да бъдат честни със себе си или другите, пръчката често се проваля в адекватното си представяне и трябва да се напасне с нов собственик, за да си възвърне предишните сили. Съчетана с откровен и себеосъзнат собственик обаче, става една от най-лоялните и впечатляващи пръчки, с особен усет за  всички типове заклинания.
   
  Череша. Това рядко срещано дърво при изработката на магически пръчки създава такива със странни способности, ценени високо най-вече от учениците на Махоутокоро в Япония, където притежателите на пръчка от череша имат специален престиж. Западните купувачи на магически пръчки трябва да изтрият от съзнанието си всякакви заблуди, че розовите цветове на живото дърво означават фриволна или само красива пръчка, тъй като дървесината на черешата често създава пръчки, притежаващи истински смъртоносна сила, без значение от сърцевината, но ако е комбинирана със змейска сърдечна нишка, никога не бива да попада у магьосник, който не притежава изключитлен себеконтрол и сила на духа.
   
  Червен дъб. Често ще чуете глупавото твърдение, че червеният дъб е неоспорим признак за бурния нрав на собственика си. Всъщност, истинснски подходящ за тази пръчка е човек с необичайно бързи реакции, правейки я перфектна за дуелиране. По-слабо разпространена е от Английския дъб и идеалния ѝ притежател е внимателен, с бърз ум и адаптивен, често създател на отличителни заклинания, негова запазена марка и чудесен мъж или жена, с когото да застанеш рамо до рамо в битка. Пръчките от червен дъб са сред най-красивите.
   
  Ябълка. Пръчките от ябълково дърво не се произвеждат в големи количества. Те са мощни и най-добре пасват на собственик с възвишени амбиции и идеали, докато дървесината трудно се спогажда с Черни изкуства. Говори се, че притежатеите на ябълкова пръчка са многообични и дълголетници. Често чаровни хора откриват, че перфектната пръчка за тях е ябълковата. Необичайната способност да комуникират с други магически същества е често забелязана при собствениците на такива пръчки.
   
  Явор. Яворът създава приключенска пръчка, нетърпелива за нови преживявания и губеща блясъка си ако е ангажирана с прости дейности. Тези пръчки имат странното свойство да избухват в пламъци, ако бъдат оставени да се „отегчат” и много вещици и магьосници навлизащи в средната възраст са разочаровани, когато вярната им пръчка се възпламенява в ръката им, докато я карат за пореден път да им донесе пантофите. Както може да се заключи, идеалният собственик на яворовата пръчка е любопитен, жизнен и приключенски настроен и когато е паснала с такъв, демонстрира капацитет да се учи и адаптира, с което яворовата е заслужила полагащо ѝ се място между най-скъпите дървесини за пръчки в света.
   
  Ясен. Ясеновата пръчка е вярна на истинския си господар и не бива да се предава или подарява от него, тъй като ще изгуби силата и уменията си. Тази ѝ наклонност е още по-крайна, ако сърцевината ѝ е косъм от еднорог. Старите суеверия във връзка с пръчките рядко устояват на задълбочена проверка, но е установено, че стихчето за офика, кестен, ясен и леска (офиката клюкари, кестена жужи, ясена е упорит, леската мрънчи) съдържа малко златно зрънце истина. Собствениците на ясенова пръчка не се отклоняват лесно от вярванията и целите си. Въпреки това нахаканите или твърде уверени вещици и магьосници, които настояват да опитат тази престижна дървесина, ще бъдат разочаровани от ефектите ѝ. Идеалният ѝ собственик може да е упорит и със сигурност ще е храбър, но никога груб и арогантен.
  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически пръчки

  Писане by Пейо Желев Пет Авг 04, 2023 5:12 am


  Сърцевина
   
   
  Сърцевината на магическата пръчка е магическата субстанция поместена в нея и най-често е извлечена от магическо създание. Въпреки че има голяма вариация в сърцевините на пръчките, различните майстори на магически пръчки предпочитат да използват определени материали.
   
  Типа на сърцевината повлиява характера на пръчката, произведена с нея. Например Гарик Оливандър не е използвал косъм от Вийла в направата им, тъй като създавала твърде „темпераментни” магически пръчки.
   
  Когато пръчките са „близнаци” – споделят същия материал от същото магическо създание – те се наричат сестри и имат повече сила, когато се използват заедно. Когато обаче се използват една срещу друга, свързващите се магии предизвикват Приори Инкантатем (нападната пръчка е принудена да манифестира последните три магии, които са правени с нея).
   
  Косъм от еднорог. Косъмът от еднорог дава най-консистентната магия и рядко е предмет на нестабилност и блокажи. Пръчките с косъм от еднорог най-трудно се обръщат към Черните Изкуства. Те са най-верните от всички и често остават силно привързани към първия си собственик, независимо дали той или тя е завършен магьосник или вещица. Маловажни недостатъци на пръчките с косъм от еднорог са, че не правят най-силните пръчки (макар че дървесината може да компенсира) и че са склонни към меланхолия, ако към тях се отнасят зле, което означава, че косъмът може да „умре” и да има нужда от подмяна.
   
  Змейска сърдечна нишка. По правило, змейските сърдечни нишки произвеждат най-силните пръчки и такива, които са способни на най-пищните магии. Драконовите пръчки са склонни да се учат по-бързо от другите типове. Въпреки че могат да променят верността си, ако бъдат спечелени и отнети от предишния си господар, те винаги се свързват силно с настоящия си притежател. Най-лесно се обръщат към Черните Изкуства, но не биха го направили по собствена воля. Също са склонни към инциденти, бидейки най-темпераментните от трите основни сърцевини (косъм от еднорог, змейска сърдечна нишка и перо от феникс).
   
  Перо от феникс. Това е най-рядката сърцевина. Фениксовите пера са способни на най-голям обхват от магии, но им отнема повече време да разкрият потенциала си. Най-инициативни са, понякога действайки по своя воля и доста вещици и магьосници не харесват това. Фениксовите пера са най-придирчиви към потенциалните си притежатели, тъй като съществото, от което идват е сред най-независимите и самостоятелните в света. Тези пръчки най-трудно се овладяват и нагаждат и верността им се печели трудно.
     
  Стебло от дитания. Природата на тази сърцевина е комплексна, тъй като тя е отлична както за проклятия, така и за лечебни магии. Има огнен нрав и предпочита собственици, които са оптимистично настроени и с буден ум, но също здраво стъпили на земята и грижовни. Ако сърцевината се подразни от нерешителността на собственика си, може да изпусне масло и да се самозапали (с което няма да нарани пръчката, но ще стресне магьосника или вещицата с които е свързана). Справя се добре със Защита срещу Черните Изкуства, Билкология и Отвари. Препоръчително е при слънчево време да се държи в специален кобур, тъй като е възможно да се възпламени.
   
  Косъм от келпи. Косъмът от грива на келпи произвежда едни от най-силните пръчки, но също са най-склонни да се обърнат към Черните изкуства, поради природата на съществото, от което са взети. Характера на пръчката много зависи от този на келпито, от което идва сърцевината ѝ и най-вече от това дали е дадена доброволно, или взета насила. Идеални са за трансфигурационни магии. Трудно се кобинира с дървесина с огнен или експлозивен характер.
    
  Рог от змиерог. Пръчките с рог от рогат змей обикновено са доста силни, но категорично отказват да бъдат използвани за Черни изкуства и като цяло заклинания, които биха наранили другите (освен при самозащита). Привързват се силно към собственика си и ако бъдат докоснати без негово позволение, могат да произведат електричество. Чудесни са за лекуване, но могат да изпитват затруднения с офанзивни и дефанзивни заклинания. Идеални са за Пророкуване, Трансфигурация и Вълшебства.
    
  Косъм от тестрол. Пръчките с косъм от тестрол произвеждат силна магия, но се възприемат като нестабилни, ако не и трудни за използване. Ако намери идеалният си собственик обаче, това е една от най-верните и чувствителни пръчки. Възможно е да се използва за поправяне на повредени магически пръчки, в зависимост от дървесината, с която е комбинирана. Възможно е също да се появят шарки или символи по протежението на пръчката, когато се обвърже с господаря си, но те са видими само за него и за онези, които са виждали някой да умира. Справя се много добре с Вълшебства, Защита срещу Черните Изкуства и Трансфигурация, но може да бъде доста темпераментна.
   
  Перо от гръмолет. Перото от гръмолет създава силни пръчки, които са трудни за овладяване и много добри в Трансфигурационните магии. Идеалните им собственици са тихи, но когато решат да говорят, всички ги слушат. Възможно е да имат афинитет към невербални заклинания, в зависимост от дървесината, с която са комбинирани. Пръчките с перо от гръмолет, също като създанието, от което е взета сърцевината, могат да предусетят опасност и понякога правят проклятия от самосебе си. Силни са още в Аритмантика, Пророкуване и Вълшебства.
   
  Косъм от трол. Без значение от какъв вид трол е косъмът, идеалният собственик на такава пръчка би бил смел, общителен и със силен магически потенциал. Космите от трол наистина произвеждат силна магия, но им е нужен магьосник със сила на ума, за да я направи продуктивна и положителна. Видовете тролове, от които е взета сърцевината, имат значение за типовете магия, в които е най-силна пръчката. Планински тролове – магии свързани с опитомяване на магически създания, Речни тролове – Древни Руни и магии на водна основа, Горски тролове – магии, свързани с растенията и Билкологията.
   
  Косъм от вийла. Пръчките с косъм от вийла са темпераментни, също като вийлите, от които идват и често са смятани за твърде непостоянни от майсторите на магически пръчки. Въпреки това някои магьосници, особено онези, в чиито вени тече кръв от вийла, се наслаждават на силата, която такива пръчки дават за природни магии, Пророкуване и Вълшебства.
   
  Косъм от зверокотка. Тези пръчки се овладяват трудно и също като зверокотките са бързи и силни. Имат афинитет към защитни и лечебни магии. Възможно е пръчката да „свири”, ако собственикът е подложен на голямо умствено или физическо натоварване. Справят се добре с Древни Руни, Трансфигурация и Аритмантика.
     

  Ина Янакиева харесва този пост.

  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Магически пръчки

  Писане by Пейо Желев Пет Авг 04, 2023 5:39 am


  Дължина и гъвкавост
   
  Повечето пръчки варират в дължина между 22-31 см. Майсторите често напасват дължината на пръчката според височината на вещицата или магьосникът, които ще я използват. Пръчките с дължина над средната са склонни да бъдат привлечени от хора с физически особености или по-голям характер, както и от онези с драматични магии, които имат нужда от повече пространство за изява, докато необичайно късите пръчки най-често избират хора, на чийто характер липсва нещо и имат по-елегантен и изискан стил в правенето на заклинания.
   
  Гъвкавостта или твърдостта на пръчката показват степента на адаптивност и желание за промяна, притежавани от пръчката и собственикът. Все пак този фактор не трябва да се разглежда отделно от дървото, сърцевината и дължината на пръчката, нито от житейския опит на собственика и стила на магия, всички от които ще се комбинират, за да направят въпросната пръчка уникална.
    
  Гъвкава. Пръчка с такава гъвкавост не би създавала проблеми на собственика си, освен ако не реши, че е скучен или я ограничава по някакъв начин. Изключително добра е за трансфигурации, лечебни магии и проклятия. Собственик на такава пръчка обикновено е харесван в резултат на това, че е дипломатичен и способен да види всички страни на ситуацията. Могат да бъдат нерешителни, но имат някои принципи, които не биха престъпили.
   
  Много гъвкава. Пръчка с такава гъвкавост би се чувствала добре в ръцете на всеки, но плюсът ѝ е, че е ненадмината в почти всички видове магии. Собствениците на такива пръчки имат много разнообразни характери, но споделят високо ниво на адаптивност към всяка ситуация и често се харесват на околните.
    
  Неогъваема. Пръчка с такъв тип гъвкавост се нуждае от малко време, за да се отдаде на собственика си, но веднъж щом го направи е много лоялна, а ако попадне в ръцете на нов човек, той ще срещне затруднения с подчинението ѝ, освен ако не е изключително доминиращ и силен. Много е добра за лечебни магии, както и онези, които се обвързват с правенето на отвари и дори готварство. Собствениците на такава пръчка обикновено са много скромни, нежни и с топли сърца, но и трябва да бъдат внимателни да не пострадат в желанието си да угодят на всички.
   
  Непредсказуема. Пръчка с такава гъвкавост може да не бъде много лоялна към собственика си и да смени лоялността си мигновено. Изключително подходяща за вълшебства. Собствениците на пръчка с такава гъвкавост могат да бъдат много социални и да обичат да се забавляват, както и да правят пакости. Обикновено са много находчиви и предпочитат да не си изграждат мнение за нещо, преди да са събрали цялата информация, която им е необходима.
   
  Изключително непредсказуема. Пръчка с такава гъвкавост може да изненада собственика си, бидейки или изненадващо лоялна, или изненадващо нелоялна и е известно, че действията ѝ могат да бъдат неочаквани. Изключително подходяща за вълшебства. Собствениците на такава пръчка обикновено са от типа хора, които срещат трудности в това да излязат от черупката си, но веднъж щом се разкрият, привличат другите с очарованито си и чувсвото си за хумор. Те също така лесно се напасват при неочаквани промени, но е възможно да се затруднят при вземането на важни решения.
   
  Лесно податлива. Пръчка с такъв тип гъвкавост може да има нужда от много повече време, отколкото една неогъваема пръчка, за да свикне със собственика си, но също става много лоялна веднъж щом това се случи. За разлика от неогъваемите пръчки обаче, те не биха се затруднили с изпълняването на магии за нов собственик, докато той не им докаже, че го заслужава. Лесно податливите пръчки се представят доста добре в почти всеки тип магия, освен в проклятията и уроките. Собствениците на такава пръчка са много търпеливи и мили, но търпението  и добрината им имат своите граници. Не биха се опарили, за да угодят на всички други, но не е невъзможно.
   
  Податлива. Пръчка с такъв тип гъвкавост ще се опре много малко или изобщо на почти всеки тип собственик, освен ако не го сметне за скучен или ограничаващ я. Много е добра за направата на трансфигурации, лечебни магии и проклятия. Собствениците на такава пръчка често се харесват на останалите, което ги прави добри дипломати и с лекота виждат всички ъгли на всяка една ситуация. Понякога може да изглеждат малко нерешителни, но определено имат принципи, в които силно вярват.
   
  Неподатлива. Пръчка с такава податливост се напасва към предпочитанията на оригиналния си собственик и не се отклонява от тях, дори в ръцете на нов притежател – той просто трябва да свикне с нея. Изключително добра е за дуелиране и лечебни магии. Собтвениците на такава пръчка обикновено са самоуверени и твърдо убедени в нещата и хората, в които вярват. Често са интелигентни, понякога цинични и с ясно изградени принципи. Убедени са в правотата си, независимо от гледните точки на другите и възможността да са в грешка.
   
  Своенравна. Пръчка с такъв тип гъвкавост е много трудна за работа и лоялността ѝ не се печели лесно. Непреклонните пръчки са идеални за сложни и много трудни магии, така че младите магьосници биха срещнали големи трудности да правят прости магии, каквито трябва да правят в началото на образованието си. Собствениците на такава пръчка е добре да са заредени с много талант, упоритост и да не се предават. Те обичат да достигат до крайности, животът в очите им е или черен, или бял, без средно положение. Поради тази причина е възможно хората да ги намират за трудни и смущаващи.
   
  Неотстъпчива. Пръчка с такъв тип гъвкавост може да не изглежда много лоялна, защото доста добре се напасва към нови собственици, но всъщност трябва да се знае, че тя винаги ще има специална връзка с оригиналният си, пръв собственик. С времето, пръчката ще създава все повече проблеми за всеки, който не е нейният пръв собственик, докато накрая просто не спре да работи. Много е подходяща за магии, които са полезни. Собствениците на такава пръчка са много оптимистични, но преди всичко имат огромно и дори прекалено развито въображение и често мислят „извън кутията“.
    
  Праволинейна. Пръчка с такъв тип гъвкавост ще бъде изключително лоялна само на един-единствен собственик, обикновено към такъв с непоклатими морални ценности. Пръчката обикновено специализира само в един тип магия и то именно този, който най-много се отдава на собственикът ѝ. Собствениците ѝ общо взето са хора, на които може да се разчита и са приятелски настроени. Възможно е да имат трудности да разбират онези виждания, които се различават от техните собствени, но обикновено успяват да изразят любезно несъгласие.
   
  Отдадена. Пръчка с такъв тип гъвкавост често отдава пълната си лоялност на човек, който е преживял голяма лична трагедия. Този тип пръчки са много подходящи за практични магии и обикновено не се справят добре с глупави или фриволни заклинания. Собствениците на такава пръчка обикновено имат трудности в това да се доверят на другите, но не са нелюбезни. В общи линии предпочитат да бъдат сами и да правят онова, което искат, без значение какво казват околните.

  Ина Янакиева харесва този пост.


   В момента е: Пет Май 24, 2024 2:22 pm

   Присъедини се към нашия Дискорд сървър!