Български магически свят

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

  Покровители

  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Покровители

  Писане by Пейо Желев Чет Авг 03, 2023 1:10 am


  По-долу е поместен неофициален превод на материал, написан от Дж. К. Роулинг. Оригиналът е публикуван на английски език тук. Преводът е изцяло с информативна цел.
   
   
  Заклинанието за призоваване на покровител 


  Заклинанието за призоваване на покровител е най-известното (и пословично-трудно) защитно заклинание. Целта е да се призове сребристобял покровител или защитник, който приема формата на животно. Точната форма на покровителя става ясна едва след успешното изпълнение на заклинанието. Бидейки едно от най-мощните защитни заклинания, познати на магьосниците, заклинанието за призоваване на покровител се използва и като средство за изпращане на съобщения между магьосниците. Като чиста, защитна магическа концентрация на щастие и надежда (за призоваването му е необходимо човек да извика в съзнанието си един-единствен символичен спомен) той е единственото ефективно заклинание срещу диментори. Мнозинството вещици и магьосници не са способни да призовават покровител и успешното му призоваване обикновено се смята за белег на забележителни магически способности.
   
  Някои вещици и магьосници успяват да призоват нетелесен покровител, който прилича на купчина или вълна от сребриста пара или дим. В някои случаи вещиците или магьосниците могат умишлено да изберат да призоват нетелесен покровител, ако искат да прикрият формата, която той обикновено приема (например Ремус Лупин се страхува, че телесният му покровител издава твърде много). Нетелесният покровител не е истински покровител и макар да дава ограничена защита, той не може да осигури защитната сила на телесния покровител, който има формата и същността на животно.
   
  Заклинанието за призоваване на покровител е едно от най-древните заклинания и се среща в много свидетелства за ранната магия. Въпреки дълготрайното му свързване с борещите се за възвишени или благородни каузи (тези, които са способни да призоват телесни покровители, често са избирани на високи постове в Магисъбора и Министерството на магията), заклинанието за призоваване на покровител не е непознато и сред черните магьосници. Макар че е широко разпространено и обосновано убеждението, че магьосник, който не е с чисто сърце, не може да призове успешно покровител (най-известният пример за неуспешно действие на заклинанието е този на черния магьосник Рацидиан, изяден от червеи), малцина вещици и магьосници със съмнителен морал са успели да овладеят заклинанието (Долорес Ъмбридж например е способна да призове покровител котка, за да се предпази от дименторите). Възможно е истинската и твърда вяра в правилността на действията да носи необходимото щастие. Въпреки това повечето такива мъже и жени, притъпили сетивата си към въздействието на черните същества, които биха могли да превърнат в свой съюзник, смятат покровителя за ненужно заклинание в арсенала си.
   
  Досега не е открита надеждна система за предсказване на формата на покровителя, въпреки че големият изследовател на заклинания от XVIII в., професор Катул Спенгъл, излага някои принципи, които се приемат за верни.
  Покровителят, твърди Спенгъл, представлява онова, което е скрито, непознато, но необходимо в личността.
  Защото е очевидно  пише той в своя шедьовър Заклинания за защита и възпиране че човек, изправен пред нечовешко зло като диментора, трябва да използва ресурси, които може би никога не са му били нужни, а покровителят е събудената тайна същност, която дреме, докато не е необходима, но сега трябва да бъде извадена наяве...“.
  Тук  казва Спенгъл,  е обяснението за това, че покровителите заемат форми, които техните създатели не биха могли да очакват, към които никога не са изпитвали особена близост или (в редки случаи) дори не са разпознавали. Спенгъл се интересува от темата за онези необичайни вещици и магьосници, които призовават покровител във формата на любимото им животно.
  Дълбоко съм убеден, че подобен покровител е показател за обсебеност или ексцентричност. Това е магьосник, който вероятно не е в състояние да скрие същността си в обикновения живот, който вероятно парадира със склонности, които другите биха предпочели да скрият. Каквато и да е формата на техния покровител, добре би било да проявявате уважение и понякога предпазливост към вещица или магьосник, който е способен да призове покровител в желаната от него форма.
   
  Формата на покровителя може да се промени по време на живота на вещицата или магьосника. Известни са случаи, когато формата на покровителя се променя поради загуба, влюбване или дълбоки промени в характера на човека. Така например покровителят на Нимфадора Тонкс се променя от заек на вълк (не върколак), когато тя се влюбва в Ремус Лупин. Някои вещици и магьосници може да не са способни да призоват покровител, докато не претърпят някакъв вид психически шок.
   
  Обикновено, но не и задължително, покровителят приема формата на животно, което се среща в родната страна на призовалия го. Като се има предвид дългогодишната им близост с хората, може би не е изненадващо, че сред най-често срещаните покровители (макар че трябва да се има предвид, че който и да е телесен покровител е необичаен) са кучетата, котките и конете. Въпреки това всеки покровител е толкова уникален, колкото и призовалия го, и е известно, че дори еднояйчни близнаци имат коренно различни покровители.
   
  Покровител във форма на изчезнали животни са много редки, но не са непознати. Странно е, че въпреки дългата им връзка с магьосническия вид, покровителите сови са необичайни. Най-необичайни от всички възможни покровители са магическите създания като дракони, тестроли и феникси. Никога обаче не забравяйте, че сред най-известните покровители на всички времена е една най-обикновена мишка, принадлежала на легендарен млад магьосник на име Илий, който я използва, за да отблъсне с една ръка нападението на армия от диментори. Макар че един рядък и вълшебен покровител несъмнено отразява необикновена личност, от това не следва, че той е по-могъщ или че би имал по-голям успех в защитата на призовалия го.

  Арина Орлова, Вихрен Вокил, Ела Благоева, Ина Янакиева and Варна Дорадо харесват този пост.

  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Покровители

  Писане by Пейо Желев Чет Авг 03, 2023 1:21 am


  По-долу е изложена информация за някои от най-често срещаните покровители. Подредени са по азбучен ред.
   
    

  А-Д
   
     
  Абраксански крилат кон. Крилатите коне са с гигантски размер и изключително мощни. Доста са злояди (най-много обичат огнено уиски) и трудни за овладяване. Хората с покровител Абраксан са доминиращи, могъщи и силни лидери. Също като други покровители коне, те символизират истинската свобода.
   
  Албатрос. Счита се за един от най-редките покровители. Със своя 3 метров размах на крилете, албатросът е най-голямата летяща птица на земята. Символизира късмет, стабилност и надежност. Хората с такъв покровител са олицетворение на това какво е да си надежден и верен.
    
  Акула. Много хора смятат, че акулите са един от най-опасните хищници в океана. Много вероятно е и призоваващите този покровител да са неразбрани. В действителност те (също като акулите) са страхотни лидери, дори ако са малко заплашителни понякога. Те са социални и се адаптират лесно в разнообразни среди, а също така обичат да имат контрол над всяка ситуация.
   
  Бизон (необичаен покровител). Бизоните са големи бозайници със силна воля, които пътуват на стада. Може да изглеждат като тихи, мили животни, но лесно се разяряват, особено ако бъдат избутани твърде далеч или ако някой застраши стадото им. Символизират сила, лоялност и необуздана решителност.
    
  Блатен блатар. Блатните блатари са хищни птици и истински оцеляващи. Изключително интелигентни и остроумни, те са незабелязани ловци с разчупено мислене. Призоваващите такъв покровител знаят как креативно и служейки си с логика да се измъкнат от трудна ситуация.
   
  Бухал (необичаен покровител). Бухалите са един от най-големите видове сови и са склонни да бъдат много вокални, особено през зимните месеци, когато са и най-териториални. Призоваващите такъв покровител обичат да имат време за себе си и самотата ги зарежда с енергия.
   
  Брадата улулица (необичаен покровител). Брадата улулица е една от най-големите, не е агресивна, но майка улулица би защитавала ожесточено малките си. Вещиците и магьосниците с такъв покровител често са добри слушатели и се стремят да следват свой собствен ритъм в живота.
   
  Бързолет. Бързолетите са едни от най-бързите птици и прекарват по-голямата част от живота си в полет, като дори спят във въздуха. Тези покровители, също като призоваващите ги, са много мотивирани и работят здраво, за да постигнат целите си. Понякога могат да бъдат нетърпеливи, но само защото поставят високи летви за самите себе си.
   
  Бял лебед. Белите лебеди са едни от най-красивите и грациозни същества. Те са лоялни и защитават както малките си, така и партньорите си. Призоваващите такъв покровител обикновено притежават външна и вътрешна красота. Според легендите лебедите могат да се превръщат в красиви девици, така че често са свързвани и с трансформацията. Въпреки това красотата им не бива да ви заблуждава, защото са истински бойци, когато е необходимо.
   
  Бълвачозавър (много рядък покровител). Бълвачозавърът е магическо създание, което прилича на носорог. Докато мъжките обикновено не са много големи, женските могат да достигнат до пет пъти размера на среден хипопотам. Бълвачозаврите са много редки и обикновено с с кротък нрав, но не искате да ги провокирате и това важи и за вещиците и магьосниците, които призовават този покровител. Символизират сила и издръжливост.
   
  Видра. Поради афинитетаси към водата, видрите са символ на живота и пречистването. Също така са изключително игриви и любознателни и нямат резерви да следват любопитството си, тъй като са безстрашни. Без много врагове в дивата природа, тези малки палавници нямат много причини да се страхуват. Свързват се с приятелството, тъй като видрите често са забелязвани да се държат за ръце, докато спят.
   
  Водно конче. Водното конче е пропито с илюзорна магия. Уменията им да създава здрава, почти хипнотична външна обвивка за пред света, да вижда през собствените си и чужди илюзии, както и умствена яснота са присъщи черти на водните кончета. Те също са и посланици, носейки със себе си послания от миналото, от далечни места и от отвъдното. Водните кончета символизират какво означава да си хвъркат, разсъдлив и изпълнен с радост - във всяко значение на тези думи. Този покровител може да е малък, но духовитостта му е достатъчна да се пребори с весеки диментор.
   
  Врана. Враната е много популярна птица, за която не един вярва че е поличба за черните изкуства. Враната е изключително находчива, амбициозна и хитра. Aко си наумят нещо, някак винаги успяват да го постигнат. Също така, враните са безстрашни. Независимо какво същество им застане на пътя, ще направят всичко по силите си да го надвият. Те са много умни и се знае, че понякога ползват инструменти за да постигнат целите си. Враната е покровител, достоен за гордост.
   
  Врабче. Хората с покровител врабче обичайно са много социални. Врабчетата обичат да прекарват време в големи групи и да се чувстват полезни  на тези около тях. Те са брилянтни птици, които мислят бързо на крака и са невероятно издръжливи.
   
  Вълк. Вълците са мощни защитници, чиято сила идва от числеността им, тъй като винаги се движат на глутници. Хората с такъв покровител трябва да се доверяват на инстинктите си, защото те никога не лъжат.
   
  Гарван (необичаен покровител). Гарваните са мистериозни и необикновени и могат да имитират човешки звуци. Те са затворени и предпочитат да бъдат бдителни пазители. Хората с такъв покровител споделят неговия бърз ум и пламенна страст.
   
  Гепард (необичаен покровител). Ако гепард е покровителят твой, по-добре дименторът да не налита на бой! Тези големи котки могат да тичат със 100-120км/ч и да зашеметяват плячката си с един единствен удар! Гепардите, като цяло, живеят сами, но често се случва семейства да изкарват по няколко години заедно, докато малките се научат да ловуват сами. Бързи и свирепи, тези големи котки са чудеса на еволюцията. Символизира увереност и огнен нрав.
   
  Горска улулица (необичаен покровител). Тази често неразбрана птица отдавна е известна като поличба за смърт в различните култури по света. Вещиците и магьосниците са знаели, че това се дължи на появата им около дименторите. Натрапчивото чувство на страх и непреодолимото чувство на тъга, които често се усещат около тези същества, всъщност сигнализират за присъствието на диментор и нямат общо със самата улулица. Призоваващите този покровител често са мечтатели, бързи и съобразителни и пазители.
   
  Горска мишка. Покровителят горска мишка е доказателство, че смелостта и куража идват във всякакви размери. Призоваващите такъв покровител са брилянтни, добродушни и мъдри. Горските мишки са дребни създания, но ако са провокирани биха се отбранявали.
   
  Граниански крилат кон (много рядък покровител). Гранианите са крилати коне известни с невероятната си бързина. В скандинавската митология героят Сигурд е имал кон на име Грани, за когото се е казвало, че е по-бърз от вятъра. Магьосниците и вещиците с такъв покровител са упорити, независими и със състезателен дух.
    
  Гърмяща змия. Гърмящата змия е отровна и използва дрънкалката в края на опашката си, за да издава силни звуци, с които да уплаши враговете си. Тя лежи в тревите и дебне жертвите си, за да нападне в най-подходящия момент. Хората с покровител гърмяща змия могат да бъдат твърде уверени и да избухват, когато се почувстват несигурни, въпреки това защитават приятелите си и са на тяхна страна и те винаги знаят, че могат да разчитат на тях.
   
  Диво прасе. Точно както подсказва името им, дивите прасета са „диви“ бойци, които не се стремят да избягват конфронтации. Магьосниците и вещиците, които ги призовават често влагат цялата си страст в постигането на мечтите си. Те са силни, независими и могъщи.
    
  Див заек. Хората с покровител див заек често са неспокойни, но в същото време напълно убедени в това кои са. Възможно е околните да завиждат на мотивацията им и тяхната страст, чрез която постигат дори най-трудните цели. Този покровител би направил всичко, за да защити призоваващия го, дори ако това означава да се хвърли пред дименторите.
   
  Дива котка. Хората с дива котка за покровител често са пламенни, самоуверени личности, които са доста уважавани. Възможно е да са затворени и да предпочитат самотата, но ги е грижа за другите. Дивите котки са силно териториални и не биха се спряли пред нищо, за да защитят семейството и приятелите си.
   
  Домашна кукумявка. Мънички и все пак толкова наблюдателни, интровертните създания споделят тези характерни черти с магьосникът или вещицата, които ги призовават за покровител. Въпреки че се нямат против другите птици, те предпочитат да се движат по собствено темпо и не се нуждаят от чуждото одобрение. Хората с такъв покровител е много вероятно да вършат работата си най-добре сами. 
   
  Делфин. Интелигентност и социалност са сред най-видните черти на делфините. Известни и с игривостта и лоялността си, делфините живеят и се трудят в групи за да помагат на болните и ранените, както и да се пазят едни-други от хищници. Невероятният им интелект често се ползва за решаване на на сложни проблеми и подобни предизвикателства. Призоваващите такъв покровител са игриви и обичливи, но също свирепи защитници, когато е необходимо.

  Жираф (рядък покровител). Тези, които притежават за покровител жирафа - най-високото немагическо създание на планетата, ходят с високо вдигната глава, знаят какво искат от живота и смело се протягат към него.

  Змей (много рядък покровител). Едни от най-могъщите и страховити създания в магическия свят, драконите са амбициозни и доминиращи. Бързо поемат контрол над всяка ситуация с умението си да издишват огън и печелят уважението и страха на тези около тях. Не се страхуват да поемат рискове и предпочитат да живеят по своите собствени правила. Бързо се проявяват като лидери и никога не избягват предизвикателство. Змейовете са убедени във всичко, в което вярват и са готови да отстояват това, което мислят за правдиво. Който има змей като покровител със сигурност е храбър боец, и дано дименторите да са готови за сериозно предизвикателство!


  Арина Орлова, Ела Благоева, Ина Янакиева and Варна Дорадо харесват този пост.

  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Покровители

  Писане by Пейо Желев Чет Авг 03, 2023 1:35 am


  Е-К
   
     
  Еднорог (много рядък покровител). Еднорогът е едно от най-широко познатите и ефирни магически същества, както и един от най-редките покровители. Поради афинитета на еднорога към жените средновековните художници често го изобразяват с жени, което го превръща в нещо като религиозен символ на въплъщение сред немаговете. Призоваващите този покровител са с чисто сърце и е възможно да са мистериозни.
    
  Елен. Еленът е символ на силата и смелостта. Хората с такъв покровител често са склонни към героизъм и благородство. Обикновено са уверени в своите възможности и се гордеят с действията и вярванията си. Рогата на елените могат да пораснат отново, след като паднат. Поради тази характеристика това животно е почитано в много традиции като символ на регенерацията на живота.
    
  Жълтоуха змия. На теория тези змии са предимно безвредни, тъй като не са отровни. Понякога ги наричат ​​„водни змии“ и с право, защото са отлични плувци. Интересното е, че една от тактиките им е да се „правят на мъртви“, като се отпускат и отделят кръв от носа и устата си. Също така могат да разширят шията си, за да изглеждат като ужасяваща кобра. Магьосниците и вецищите с този покровител са много проницателни и гъвкави и не се притесняват лесно.
     
  Земеродно рибарче. Смелостта на земеродното рибарче във всеки аспект със сигурност не изключва впечатляващото му ярко оперение. Изпълнени с устрем, рибарчетата са готви на всичко, за да получат онова, което смятат за необходимо и да постигнат мечтите си, дори ако планът им не изглежда много добър в началото.
     
  Земеровка. Често ги запомнят поради факта, че се стряскат лесно и подскачат при силни шумове, но някои земеровки имат отровно ухапване. Като покровител, те са доказателство, че можеш да се справиш с големи неща, дори ако си малък. Плашат се лесно, но отстояват това, което е правилно и имат силно сърце и ум, също като вещиците и магьосниците, които ги призовават.
    
  Златка. Понякога наричани Американска златка, тези животинки са симпатични, но опасни, когато се чувстват застрашени. Любопитен факт за тях е, че могат да изминат до 10 километра на ден. Призоваващите такъв покровител често са смятани за екстровертни и игриви, но биха защитавали свирепо близките си.
     
  Импала. Импалата е известна със скоростта, ловкостта и грацията си. Като естествен бегач са изключително адаптивни към заобикалящата ги среда и представляват предизвикателство за всеки хищник. Когато се почувстват застрашени или имат нужда от забавление, те бягат и подскачат в главозамайваща зигзагообразна пътека, прескачайки с лекота всяко препятствие, което им се изпречи. 
     
  Катерица. Любопитни и миролюбиви в поведението си, червените катерици са свикнали да поддържат високо ниво на уединение, за да не бъдат наранени. Може да са тихи, но са злобни и не бива да им се изпречваш, когато защитават собствеността си или приятелите си. Призоваващите този покровител имат уникален и любопитен характер и ги е грижа за околните.
    
  Калинка. Калинката е малко насекомо, но мощен покровител. Може да се промъкне незабелязано край дименторите и да нападне, когато най-малко очакват. Хората с такъв покровител често са неразбрани или подценявани, но постоянно се доказват като силни, надеждни и сигурни.
    
  Капуцин. Който е способен да измагьоса тези оживени и енергични същества може би (а може би не) ще се наслади на това колко капуцините харесват комфорта. Само им дайте купа с пресни плодове, някой с когото да си играят, интересна околна среда и се радвайте на креативността и желанието им за приключение. Призоваващите такъв покровител ценят приятелството и лоялността. 
    
  Кафява мечка. Кафявите мечки имат един от най-големите мозъци  от всички съществуващи месоядни животни спрямо размера на тялото си и е доказано, че си служат с инструменти. Нямат много врагове поради огромния си размер и лесно се бият с вълци. Символизират кураж, сила и невероятно търпение.
       
  Козодой. Козодоите са средно големи птици, чието име идва от легендите, че са забелязвани по полето да пият мляко от козите. Активни са основно през нощта и имат оперение, което служи за перфектен камуфлаж за сливане с околната среда и им помага в лова. Вещиците и магьосниците с такъв покровител са интелигентни, остроумни и непоколебими.
     
  Кон Апалуза. Конете са изпълнени с жизненост и волята за живот и любов. Символизира свобода и страст за всичко, което животът може да предложи. Призоваващите кон Апалуза за покровител са горди и упорити, но отдадени на себе си и защитават хората, които обичат. 
      
  Кон Американски пейнт. Американските пейнт или пинто коне са петнисти, като няма два коня с еднаква шарка на козината. В някои фолклори се твърди, че петнистите коне ще донесат слава на онзи, който ги срещне по пътя си. Призоваващите такъв покровител са уверени и смели.
    
  Кос. Косът е покровител на онези, които се опитват да си помогнат сами. Косовете са мистериозни и интуитивн и се появяват тогава, когато са най-необходими. Пазят своите тайни и яростно биха защитавали тези на другите. Въпреки че може да не са най-свирепите защитници, те са едни от най-мистериозните и магически.
      
  Котка Манкс. Котката Манкс е уравновесен, странен и донякъде палав представител на семейство Котки. Известна е като бдителен пазител на територията си и може да бъде злобна, ако е провокирана, а също така атакува плячка, която е в пъти по-голяма от нея. Призоваващите този покровител са способни да запазят спокойствие дори в най-стресовите ситуации.
     
  Котка Нибелунг. Въпреки красивата си козина и цвят, сладката и любяща личност на котките Нибелунг е това, което ги прави наистина впечатляващи. Те са вечно лоялни към избраните от тях хора и биха ги защитили с цената на живота си.
      
  Котка Оцикет. Въпреки че прилича на диво животно, оцикетът е опитомена домашна котка с петна и райета по кожухчето. Този покровител е кълбо от енергия – активен, атлетичен, игрив  и със свободен дух – също като вещицата или магьосникът, които го призовават.
     
  Котка Рагдол. Котките Рагдол са повече кучета, отколкото котки, заради милата си и сладка природа и в допълнение следват собствениците навсякъде. Тези красиви и спокойни създания обичат мира и избягват конфликти на всяка цена, също като вещицата или магьосникът, на които са покровител.
    
  Котка Сфинкс. Котките Сфинкс са една от най-обичливите породи котки, също както призоваващите такъв покровител са изключително любвеобилни и приятелски настроени. Те са лоялни до гроб и биха защитили любимите си хора на всяка цена.
    
  Колибри. Не можеш да предусетиш идването им – буквално се появяват и изчезват за едно мигване. Призоваващите този покровител често са много проницателни. Дребния размер и красотата на тези птички също намеква за алюзивността на вещицата или магьосника за преследвачите, запленени от чара на колибрито.
     
  Косатка (необичаен покровител). Косатките, известни още като китове-убийци, са „защитниците на морето“ и са естествени лидери. Хората, които призовават такъв покровител, често отстояват това, в което вярват, и проявяват смелост пред лицето на страха. Разбираемо, косатките държат титлата на едни от най-добрите ловци в целия океан. Като цяло китовете имат сложни комуникационни умения и насочват както рибарите, така и рибите, където трябва да отидат.
     
  Кралска кобра. Кралската кобра е една от най-дългите отровни змии в света, способна да погълне плячка по-голяма от собствената си глава. Притежава остро зрение и сетива и рядко напада хора, освен ако не бъде провокирана, когато става много агресивна.
    
  Крокодил. Призоваващите покровител крокодил са настоятелни и самоуверени, но без да го показват. Крокодилите символизират търпение, първична енергия и традиция. Често са сдържани, но бързо могат да станат агресивни, ако преценят, че е необходимо.
     
  Куче Басет. Символизира доброта, защита и решителност. Магьосниците с хрътка басет за покровител са уникални и малко странни личности. Хрътките басет имат невероятно обоняние и са перфектни кучета за следене.
    
  Куче БлъдхаундИзвестни с фантастичното си обоняние, хрътките Блъдхаунд често се използват от органите на реда на мъгълите, за да помогнат за намирането на изгубени хора. Те не само са много интелигентни, но и техният темперамент ги прави истински любимци на семейството. Такъв покровител никога няма да разочарова и ще следва призовалия го докрай във всяка ситуация. Един магьоснически мит гласи, че покровители Блъдхаунд са предупреждавали своята вещица или магьосник за предстоящото пристигане на дименторите, което ги прави единствен по рода си покровител за призоваване.
    
  Куче БийгълИзвестни  с това, че когато проследяват не поглеждат назад, тези ловни кучета са изключително целенасочени. Бийгълите често се натъжават, ако нямат компания дълго време. Символизират съсредеточеност, природа и възможности.
    
  Куче БорзойСъщо познати като руски вълкодав, това са тихи и в същото време независими атлетични кучета. Те са нежни и внимателни кучета, които са също изключително чувствителни. Личното пространство е много важно за тях. Не са типично агресивни или демонстриращи доминация, но биха станали такива, ако се отнасят несправедливо с тях. Резервирани са край нови хора, но са изключително любвеобвилни с онези, сред които се чувстват комфортно.
      
  Куче Грейхаунд. Грейхаундът е интелигентно и нежно създание. Със сигурност са бързи, когато е необходимо и устремени в преследването, но преди всичко са спокойни и любвеобилни и дружелюбни, с чувствителна природа. Хората, чиито покровител е грейхаунд често са обвинявани несправедливо в мързел или безразличие от онези, които не разбират спокойната им натура. Те обаче изобщо не са мързеливи, знаят точно какво искат и фокусират енергията си в целите си, но не преследват коя да е възможност. Това им позволява да живеят в мир с околните и да не позволяват на всяко малко нещо да ги разстрои.
    
  Куче Еленова хрътка. Както може да се досетите от името ѝ, еленовате хрътка е голяма хрътка, отглеждана в Шотландия, за да лови елени. Въпреки че първоначално са отглеждани за лов, еленовите хрътки са много приятелски-настроени и нежни души. Обичат да угаждат на призоваващите си и с удоволствие ще гонят диментори с неутолимата жажда, с която преследват плячката си.
    
  Куче Западнохайландски териер. Западнохайландските териери (на галено наричани Уестита) са изключително мили и гальовни и вещиците и магьосниците, които ги призовават за покровител също са много приятелски настроени и лоялни. Покровителите Уестита могат да надушат дименторите наблизо и биха предупредили за присъствието им, а също и ще се борят смело, за да защитят призовалия ги.
      
  Куче Ирландски вълкодав. Комбинация от сила, бързина, нежност и надеждност е дефиницията за масивния ирландски вълкодав. Хората, които призовават покровител се възприемат като внушителна сила, но в действителност са абсолютни сладурчета. Независимо от това, ирландският вълкодав може да бъде изключително агресивен, когато възникне необходимост, особено когато защитава близките си и няма съмнение, че лоялността е сред най-отличителните черти на характера му. 
    
  Куче Нюфаундленд. С успокояващо присъствие и мило поведение, Нюфаундлендите действително са най-добри приятели на хората. Призоваващите такъв покровител са едни от най-обичливите, внимателни и мили приятели, за които някой може да мечтае. Радват се на доверието на приятелите и близките си, защото са го спечелили.
     
  Куче Мастиф. Мастифите са огромни кучета с широки рамене, с които може да се мери само голямото им сърце. Вещиците и магьосниците с такъв покровител са изключително лоялни и би било трудно да се намери по-добър и готов да защитава приятел, и като покровител, и като призоваващ.
    
  Куче Ротвайлер. Вещиците и магьосниците с ротвайлер за покровител обичайно са нежни, спокойни и в същото време уверени личности. Те са силно привързани към малкото избрани от тях хора, но често се чувстват неразбрани, защото хората ги смятат за агресивни.
   
  Куче Санбернар. Хората ги наричат кучета-бавачки, заради сладката им и защитническа природа. Те никога не биха се държали агресивно и са най-лоялните приятели, за които човек може да си мечтае. Вещиците и магьосниците, които призовават такъв покровител са силни и издръжливи.
   
  Куче мелез. Точно както магосниците не е нужно да са чистокръвни, за да бъдат велики, кучетата не трябва да принадлежат към определена порода, за да бъдат верен приятел. Въпреки че родословното дърво на мелезите е мистерия, те често са интелигентни, енергични и с благ нрав. Магьосниците и вещиците с такъв покровител са различни и уникални. 
   
  Куче Фокс териер. Това е малко, но безстрашно куче, което обича да е навън и сред хора. Призоваващите този покровител са  смели и лоялни. Те работят добре в екипи, така че когато се обединяват с други покровители могат да станат непобедими.
    
  Куче Хъски. Хъскитата са бързи, енергични и атлетични, а също така и очарователно сладки. Призоваващите такъв покровител често са възприемани като обичливи и мили от онези, които ги поднават. Отвътре обаче са кълбо от енергия и нямат търпение да се докажат. На куидични проби често са хората, които казват „Сложете ме там, където имате нужда от мен! Ще се справя!“ Нищо не може да ги спре. Въпреки способностите си обаче, те не се „фръцкат“ и биха предпочели да се забавляват с приятелите си навън, отколкото да показват колекцията си от трофеи.
    
  Къртица. Хората с покровител къртица вероятно споделят амбицията и независимостта им и са ориентирани към постижения. Възможно е и да се затрудняват с вписването и да се притесняват какво мислят околните за тях. Ако някога сте имали къртица в градината си, знаете какъв хаос могат да предизвикат. Те предпочитат живот под земята в самота, това им харесва. По същия начин призоваващите такъв покровител се наслаждават на самотата си.

  Арина Орлова, Ела Благоева, Ина Янакиева and Варна Дорадо харесват този пост.

  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Покровители

  Писане by Пейо Желев Чет Авг 03, 2023 6:09 am


  Л-С
     
   
  Лешояд. Лешоядите може да изглеждат заплашителни и безсърдечни, но всъщност са много ефективни, безстрашни и интровертни създания. Хората с такъв покровител са склонни да отстояват това, в което вярват, дори когато никой друг не би го направил.
    
  Лястовица. Лястовицата се свързва с любов, щастие, защита и достатъчно любопитно - с лятото. Независимо от малките си размери, този покровител е изключително мощен и може да се справи с много диментори.
     
  Леопард. Тази голяма котка вероятно е причина за фразата смърт отвисоко” Леопардите се чувстват толкова у дома по дърветата, че не само нападат от високо, но и са известни с това, че завличат плячката си нагоре в клоните, за да не им я отмъкнат други хищници. Те са силни и грациозни с великолепни петнисти кожухчета.
     
  Лисица. Асоциирани с хитрост, лисиците имат място във фолклора на много древни култури. Често се смята, че лисиците са измамници, които водят нищо неподозиращите по пътя на смъртта. Призоваващите този патронус се смятат за хитри, коварни и пресметливи. Лисиците наистина въплъщават тези качества, но освен това те са мъдри, адаптивни и лоялни. Близките приятели и семейството знаят истинската им същност и никога не бива да поставят под съмнение лоялността им.
    
  Лъв. Лъвът често е възприеман като цар на животните. Лъвовете обикновено живеят в сплотени прайдове, които яростно защитават. Те се държат добре с малките и споделят храната си. Тези големи котки са свирепи воини, символизиращи храброст, както и сила и благородство. Призоваващите такъв покровител са смели, близки до вътрешния си кръг от хора и винаги готови да защитават по-слабите от тях. 
     
  Малък ястреб. Малките ястреби са много бдителни и устремени птици, които няма да спрат, докато не постигнат поставената си цел – подобно на вещиците и магьосниците, които призовават този покровител. Ловната тактика на малкия ястреб разчита на елемента на изненадата. Те се спускат от въздуха, за да хванат нищо неподозиращата плячка в ноктите си.
   
  Мишелов. Терминът „мишелов“ се отнася за много видове грабливи птици, но често се използва за тези, които се хранят с мърша. Мишеловите са яростни и опортюнистични, често извличат ползите от работата, свършена от други преди тях. Те са безпардонни и се обединяват със съмишленици, за да си помагат взаимно в постигането на целите си. Вещиците и магьосниците, които призовават такъв покровител, са съсредоточени, честни, донякъде интровертни, но имат отлични комуникативни умения.
   
  Невестулка. Макар и да не могат да се похвалят с внушителни размери, невестулките компенсират с бърз ум и интелигентност. Тактиката им за защита е успешно да надхитрят опонентите си. Призоваващите такъв покровител  са спонтанни, игриви и интуитивни, но могат да бъдат и доста хаотични.
   
  Норка. Норките са космати малки създания, донякъде напдобяващи порове. Могат да бъдат както изобретателни, мъдри и остроумни, така и хитри и палави. Въпреки това вещиците и магьосниците, които призовават такъв покровител, по-скоро търсят безопасна среда и сигурност.
    
  Носорог. Носорозите са масивни тревопасни животни, най-големите бозайници след слоновете. Белите, черните и суматранските носорози са двуроги, а индийският и яванският носорог са еднороги. Въпреки че е предимно пасивно същество, носорогът може да стане изключително агресивен, когато е застрашен, като атакува хищниците си сам или в стадо. Този покровител и призоваващия го са опасни бойци.
     
  Огнен саламандър (много рядък покровител). Царственият и уникален огнен саламандър е роден, за да устои на най-трудните изпитания, които животът му поднася. Призоваването на този покровител означава, че вещицата или магьосникът процъфтяват дори в стресови ситуации и се наслаждават на преодоляването на препятствия и трудности. Това създание се ражда от огнени пламъци и оцелява толкова дълго, колкото пламъците му, въпреки че може да оцелее до 6 часа извън тях при добра грижа. Те не само имат необикновено начало, но и кръвта им има лечебни и регенеративни способности.
   
  Оками (много рядък покровител). Освен необичайната кръстоска между птица и змия, една от най-отличителните черти на Окамито е способността да намалява и увеличава размерите си в зависимост от наличното пространство. Поради тази причина се вярва, че хората с такъв покровител са гъвкави и склонни на компромиси, като гъвкавост може да се прояви под различни форми, не само тялото, но и в ума, сърцето и душата.
    
  Орел. Орлите са едни от най-големите хищни птици в света, имат големи клюнове, мускулести крака и мощни нокти. В допълнение имат изключително големи зеници, което ще рече, че притежават отлично зрение. Символизират свобода, дързост, господство и сила. Вещиците и магьосниците с такъв покровител намират комфорт в познатото и често са домошари.
   
  Орел рибар. Орлите рибари са очарователни птици, които имат невероятно зрение и могат да забележат риба под водата, докато летят в небето. Те хващат плячката си с един замах, като се потапят напълно под вълните. Орелът рибар е единствен по рода си и същото важи за призоваващия го като покровител. Те са спонтанни, отворени за нови приключения и изпитват удоволствие от научаването на нови неща за всичко и всички.
   
  Орангутан. Нежни и самотници, орангутаните са известни с уменията си за разсъждаване и ловкостта, с която се ориентират в гората. Те знаят как да използват заобикалящата ги среда в своя полза и могат да превръщат обикновени предмети в инструменти, както и да споделят научено поведение с малките си. Призоваващите такъв покровител обичайно са разумни хора с глава на раменете.
    
  Орикс. Ориксът е един от най-големите представители на семейството на антилопите. Това е животно, което има завладяващо присъстви и е достойно за уважение. Хората с подобен покровител, често споделят неговата устойчивост и смелост. Ориксите имат уникална отбранителна техника, при която обграждат малките си, за да ги предпазят от хищници.
   
  Паун (необичаен покровител). Няма как да бъде пропуснато яркото и ослепително оперение на паунът. Перата им привличат потенциални партньорки, но също плашат врагове. Пауните са естествени перковци и е много вероятно призоваващите ги като покровител да споделят гордостта им, лесно да се изнервят, но и да бъдат разумни, когато е необходимо.
    
  Питон (необичаен покровител). Много народи се възхищават на тези огромни неотровни зверове и ги уважават. Въпреки че питоните са едни от най-големите сред видовете змии, те са много срамежливи и нежни. Призоваващите такъв покровител също са силни, но могат да бъдат кротки, когато не са в бойна готовност.'
   
  Плъх. Малко хора са очаровани като открият, че покровителят им е плъх. Въпреки, че се възприемат като напаст, плъховете са много интелигентни, находчиви и ориентирани към постигане на цели. Могат да бъдат упорити и изключително трудолюбиви, също като вещицата и магьосникът, които ги призовават.
   
  Полска мишка. Полските мишки са с малък размер и трябва да разчитат на бързината и съобразителността си, за да оцелеят. Сетивата им са силно  изострени, за да откриват лесно хищниците си, които са в изобилие. Полските мишки са невероятно адаптивни, способни да живеят навсякъде, където могат да намерят подслон и храна. Призоваващите такъв покровител често са мили и грижовни, както и добри слушатели. 
    
  Полевка. Полевките са изключително бързи за толкова малки животни, а също и невероятни плувци. Този покровител и неговия призоваващ имат множество интереси и хобита, тъй като обичат да са заети с нещо. Едно от любимите им занимания често е да се грижат за другите.
    
  Полярна мечка (необичаен покровител). Полярните мечки са характерни за Арктическия регион и са един от най-големите видове мечки. Когато е гладна, полярната мечка може да бъде непредсказуема и опасна. Много хора ги свързват с магията и с това да бъдеш добър стратег. Призоваващите такъв покровител са свирепи и опасни в битка, но имат мека страна за любимите си хора.
   
  Прилеп (необичаен покровител). Този покровител символизира прераждане, честност и емпатия. Въпреки че обичайно прилепите са символ на страх, магьосниците, които извикват такъв покровител много добре разбират, че за да израснеш като личност, трябва да се изправиш лице в лице със страховете си.
   
  Руска синя котка. Руските сини котки са изящни, царствени същества, свързани с мира, светлината, хармонията и живота. Хората с руска синя котка за покровител често са много интелигентни и наясно с емоциите си. Те обичат да се грижат за другите и намират радост в простотата.
     
  Рис (необичаен покровител). Рисовете са големи, пухкави диви котки, които са естествени нощни хищници. Хората с такъв покровител са уникални личности и другите ги обичат заради това. Наслаждават се на самотата си, но също както рисовете се движат в малки групи, имат близък кръг приятели, които ценят.
    
  Саламандър. Това е вид земноводно, което обикновено се характеризира с външен вид, подобен на гущер. Уникални сред гръбначните животни, те са способни да регенерират загубени крайници, както и други повредени части от тялото си. Кожата на някои видове съдържа мощната отрова тетродотоксин и тези саламандри са склонни да се движат бавно и имат ярко предупредително оцветяване, което индикира тяхната токсичност. Този покровител представлява човек, който е способен да се адаптира към всяка среда и е отворен за промяна, също такъв, който е способен да преодолее големи загуби и предизвикателства, но може да бъде много опасен, ако бъде притесняван.
    
  Сибирска котка. Покровителите сибирски котки и техните призоваващи са безстрашни, независими и готови да защитават. За щастие са и интуитивни, което ще рече, че знаят точният момент, в който да нападнат по време на битка, въпреки че често са тихи и кротки.
   
  Сива катерица. Сивата катерица е едно от най-работливите същества, също като хората, които призовават такъв покровител. Сивите катерици се подготвят за най-лошото, така че трудностите не са им непознати и се справят с тях с лекота. Символизира игривост, енергия и находчивост.
     
  Слон (необичаен покровител). Слоновете са известни със своята интелигентност, сложна социална структура, методи на комуникация и яростна защита на малките си. Вещиците и магьосниците, които призовават такъв покровител, имат отлични комуникационни умения и остават верни на любимите си хора за цял живот. 
    
  Снежна сова (необичаен покровител). Традиционно се смята, че снежната сова притежава силна магия и има поглед към бъдещето. Снежните сови, подобно на други разновидности на совите, символизират мъдрост, но бялата птица също означава, че може да настъпи преход. Може би този преход е от тъга към щастие, когато покровителят е призован.
   
  Снежен заек. Тъй като са изключителни бързи, снежните зайци обикновено използват разсейване като техника за избягване на хищници. Възможно е да прибягнат до същата тактика с дименторите, стрелкайки се шеметно между тях и атакувайки в подходящ момент. Призоваващите такъв покровител са адаптивни и се учат от грешките си.
     
  Сокол. Соколите имат набито око и са сред най-бързите създания на планетата. Вещицата или магьосникът с покровител сокол, може да са били проблемна душа, която е решила да захвърли старите си, зли навици, за да полети по трудния, прав път. Природата им ги тегли към тъмнината, но те са избрали да живеят за светлината. Соколът също е символ на свободата.
    
  Сврака. Познати със своите песни и сигнали, свраките са сред най-интелигентните създания в света. Освен това са любопитни и могат да предусетят опасност. Общото между свраките и вещицата или магоьосникът, на които са покровител, е че са домошари и предпочитат комфорта и познатото. Интересен факт за свраките е, че ако попаднат на свой мъртъв събратим, използват виковете си, за да му организират „погребение”.
   
  Сърна (необичаен покровител). Покровител сърна символизира безпрекословна любов и защита. Вещиците и магьосниците с такъв покровител са нежни, грижовни не биха се спряли пред нико, за да защитят близките си. Интуицията и чувствителността на сърната са изключително силно-развити, което ѝ позволява да преодолява житейските предизвикателства с невероятна грация и елегантност.
    
  Сьомга. Вещиците и магьосниците с покровител сьомга са амбициозни, мъдри и издръжливи. Имат добри инстинкти и трябва да им се доверяват. Сьомгата се противопоставя на законите на природата, когато плува срещу течението и се изкачва по водопади без никакви крайници. Те са решителни и винаги ще свършат работата, особено когато става въпрос за диментор.

  Ина Янакиева and Варна Дорадо харесват този пост.

  Пейо Желев
  Пейо Желев
  Преподавател по Трансфигурация
  Преподавател по Трансфигурация


  Re: Покровители

  Писане by Пейо Желев Чет Авг 03, 2023 6:14 am


  Т-Я
   
   
  Таралеж. Сладки и обичливи отвън и отвътре, тези, които имат таралеж за покровител процъфтяват, когато дават и получават любов и е възможно да се нуждаят от нея повече, отколкото околните осъзнават. Въпреки че са открити в своя симпатичен и любвеобилен характер, таралежите също така са известни с това, че са неспокойни и твърде внимателни. Често се притесняват за своята безопасност и тази на близките си. Околните трябва да са внимателни и прецизни в отношението си към таралежите, защото когато се защитават и са наранени, те биват запомняни не със сладостта си, а с острите си бодли.
   
  Тестрол (много рядък покровител). Тестролът е изключително рядък покровител. Тъй като само онези, които са станали свидетел на смърт могат да ги видят, те често са свързвани със загуба на живота. Тестролите обаче са много лоялни и мили създания, които летят изключително бързо и имат чудесно чувство за ориентация. Вещиците и магьосниците, които ги призовават са нежни, добри и силни.
   
  Тигров триглавец (много рядък покровител). Тигровият триглавец е триглава змия, която може да достигне до 7 фута дължина и най-често се свързва с тъмна магия. Говори се, че този покровител е призоваван само от дълбокомислещи и комплексни вещици и магьосници.
   
  Тигър (необичаен покровител). Тигрите са едни от най-известните членове на семейство Котки. Те са смели, грациозни и яростни воини, които не бива да бъдат подценявани. Изключителни плувци и лесно се справят с жертвите си като ги преборват. Хората с такъв покровител определено са уникални характери и единствени по рода си.
       
  Тръбозъб. Тръбозъбът е бозайник с мънистени очи и дълга муцуна, произхождащ от Африка. Свирепо и упорито, това създание лови мравки войници под прикритието на мрака без капка страх. Този целеустремен и решителен малък звяр е безстрашен и не би отстъпил пред заплахата на дименторите.
   
  Тонкинска котка. Тонкинеза е порода домашна котка, получена чрез кръстоска между сиамска и бирманска котка. Често се казва, че поведението им е повече кучешко и те са любопитни, игриви и гальовни. Вещицата или магьосникът, които призовават такъв покровител също са любопитни и приключенски настроени.
    
  Тюлен (необичаен покровител). Тюлените изглеждат очарователно, но са агресивни бойци, когато е необходимо. Хората, на които е покровител най-често са много уверени и не се интересуват от мнението на околните. Поради тази причина другите са привлечени от тях и игривия им енергичен характер.
    
  Усойница. Обикновената европейска усойница е змия, която може да се срещне из цяла Европа. Усойниците обикновено не са агресивни и са склонни да нападат само когато се чувстват застрашени. Символизират упоритост, хитрост и свободен дух. Магьосниците с такъв покровител знаят какво искат и как да го постигнат, работят усилено и често надхвърлят очакванията на другите.
   
  Фазан (необичаен покровител). Фазаните са царствени птици с големи сърца, които понякога се борят с гордостта си и това ги поставя в трудни ситуации, също като магьосниците и вещиците, на които са покровители. За съжаление, тъй като са много доверчиви, понякога други хора се възползват от тях. Но в битка с диментор можете да сте сигурни, че никога не биха отстъпили, каквото и да се случва.
    
  Феникс (много рядък покровител). Фениксът е изключително рядък покровител. Символ е на прераждането, защото умира в пламъци и се преражда от пепелта. Лоялен е цял живот към собственика си и не би потърсил друг, а сълзите му имат лечебни свойства. Хората с такъв покровител не се страхуват от смъррта и я посрещат като стар приятел, особено ако с това ще спасят живота на някой друг.
    
  Хермелин. Хермелинът е вид невестулка. Той е особено проклети, тъй като не само крадат гнездата на плячката си, но и ги застилат с козината и перушината ѝ, за да им пази топло. Покровителят хермелин и вещицата или магьосникът, които го призовават въплъщават издръжливост, адаптивност и хитрост.
   
  Хиена. Често им се приписва лоша репутация, но хиените са хитри ловци и мършояди, които знаят какво трябва да направят, за да оцелеят в животинското царство. Те живеят и ловуват на групи и са изключително социални животни. Често комуникират с другите от глутницата си чрез издаване на разнообразни звуци, включително „смеха“, с който са известни. Хиените са лоялни, креативни и свирепи.
   
  Хипогриф (много рядък покровител). Хипогрифите са горди и опасни създания. Те са кръстоска между грифон и кон. Хората с покровител хипогриф имат поведение, което внушава уважение. Те са известни с това, че яростно защитават тези, към които са лоялни и се нахвърлят на онези, които не печелят уважението им. В същото време са способни да обикнат бившите си врагове – след кървава битка.
     
  Чапла. Чаплите са познати с невероятната си целеустременост и интелигентност, те живеят в три от елементите – вода, земя и въздух, което показва, че създанието оценява разнообразието. Призоваващите такъв покровител имат необикновен ум и работят върху започнатото, докато не го завършат.
     
  Черна мечка (необичаен покровител). Страховития вид на черната мечка често е достатъчен да изплаши дори най-смелите изследователи, та какво остава за дименторите? Често смятана за смъртоносен хищник, черната мечка пирува с горски плодове, треви и корени, в допълнение с риба и мърша. Така виждат околните и магьосниците с този покровител – яростен противник, който ще защити себе си и близките си, но с мека страна, скрита добре от света. Черните мечки са известни със своята адаптивност и това често се вижда в това колко находчиви могат да бъдат призоваващите този покровител.
   
  Черен пор. Черният пор е животно от семейство Порови, което парализира жертвата си, пробивайки мозъка ѝ с острите си зъби и я складира жива за по-късна консумация. Вещицата или магьосникът, призоваващи този покровител вероятно имат високо мнение за себе си и са доста уверени. Наслаждават се на спонтанната страна на живота и винаги търсят нови приключения.
   
  Черна мамба. Черната мамба има впечатляваща репутация, широко възприемана като най-смъртоносната и опасна змия на света. Като най-бързата земна змия, може да изпревари повечето хора. Въпреки това невероятната ѝ бързина е не толкова за преследване, колкото за избягване на опасности. Изненадващо, черната мамба избягва конфронтации заради нервната си природа, въпреки това ако е застрашена, става опасен противник.
      
  Черен лебед. Първоначално когато са открити, са смятани за по-редки от еднорозите. Символизират лоялност, моногамна любов и грижа за любимите хора. Черните лебеди символизират също лечебната сила на любовта и романтиката
   
  Червеношийка. Червеношийката е перфектен покровител за битка срещу диментори, тъй като символизира топлиината и растежа след дълга зима, освен това е страхотен боец и би защитавала вещицата или магьосникът си така, както собственото си гнездо. Хората, които призовават такъв покровител обикновено са приветливи, мили и весели личности.
    
  Чухал (необичаен покровител). Чухалите са уникални и призоваващите ги за покровител обикновено са единствени и неповторими. Те са интровертни и обичат да прекарват време със себе си. За разлика от други животни, чухалите се „смаляват”, когато са застрашени, за да избегнат конфронтация. Въпреки това са екипирани с остри нокти и човки, така че са добре подготвени за всяка битка.
   
  Язовец. С язовец за покровител сте в сигурни ръце, тъй като тези създания често побеждават противници, които са значително по-големи от тях. Този покровител символизира амбиция и решителност. Язовците са здраво стъпили на земята и защитават свирепо близките си.
   
  Ястреб. Хората с патронус Ястреб са устремени и амбициозни. Може би сте чували израза „ястребов поглед“ и тази фраза звучи вярно, тъй като ястребите се считат за внимателни и бдителни грабливи птици. Те са не само решителни, но и интелигентни и мъдри.

  Ина Янакиева and Варна Дорадо харесват този пост.


   В момента е: Пет Май 24, 2024 1:57 pm

   Присъедини се към нашия Дискорд сървър!