by Косара Вълканова Сря Юли 12, 2023 8:56 am
Война. Това се случваше в момента. Беше напълно обикновен цивилен, въвлечен във война. Нямаше да оцелее този път. Късметът й не можеше да продължи вечно. Знаеше го, и мислено довършваше някаква молитва. Не знаеше никакви истински молитви, измисляше си я на момента. “Покровители на еклерите, калинките, запалените гащи и всичко друго свято, пазете ме от поредното наказание, защото, честно казано, нямам сили повече”. Дори не беше част от запаса, как се беше озовала точно в средата на бойното поле?!
Обувките около нея се увеличиха. Два чифта. Три? Ами да. Сигурно Фелес щеше да се появи до две минути. Не беше гледала останалите преподаватели в чепиците, но нейните подрънкващи от звънчета глезени би познала навсякъде. Само това й трябваше сега, да пише трийсет-сантиметрово есе относно това, че не трябва да се подпалват другарчетата. Някой щеше ли да повярва, че не беше тя виновна? При все колко пергаменти беше подпалила при грешното движение на пръчката първата година? В общата стая вече имаше “Косарин ъгъл”, почернял от всичките й инциденти. Някой даже беше решил да измагьоса лъскава, позлатена табелка, за да го опамети като в музей.
Въздъхна тежко (но напълно безшумно, през зъби) и стисна очи. Провизиите й свършваха. Всеки момент щяха да я открият. Това беше. Сбогом на свободата, този път щяха да я изключат, да й вземат пръчката и да я оставят да живее в мъгълския свят, нескопосано пресмятайки косинуси, докато роднините й я обвиняват до живот за пропуснатата възможност за магическо злато от някаква професия, по-свястна от това да пресмята косинуси. Летенето с грифони сигурно нямаше да й липсва особено много, но метлата…
- Ето този непогрешим, изпълнен с тактичност човек е Илиян, за когото питаше по-рано, Ара.
- Аааа.
Сивото й вещество започна да преизчислява.
- Можеш да излезеш спокойно от там, няма нищо плашещо тук.
Покривката на масата се беше надигнала докато се опитваше да си спомни от къде изобщо знае какво е косинус, и отдолу се показа обърканата физиономия на ветеранът от войната, награден с половин еклеров медал за успешно приключване на следобедна закуска веднъж в детската градина. Отне й два момента да стрелне всички новопоявили се с пресмятащ поглед, след което (с грацията на ранена трикрака кобила) се измъкна изпод бункера си.
- Вие… не сте преподаватели?
Някой се изсмя. Търпеливо изчака всички да се допрегръщат, доизръкостискат и тънъ, но това все още не беше достатъчно убедително. До преди две минути не познаваше и Вихрен, така че преспокойно всичко това можеше да е стратегия за заблуда на врага. Двойни агенти. Ами да, изглеждаха си като възрастни. Трябваше да обмисли стратегия. Може би и план за бягство. Нямаше да хванат Косара Вълканова жива! Нямаше да..
- Виж ти, чашата ми се е изпразнила сама, - подхвърли агентът, идентифициран като Илиян.
- Не бях аз, - инстинктивно писна Косара и се изпъна като струна, оглеждайки се за възможен изход, или дезориентиран първокурсник, към когото да прехвърли вниманието. Отчаяните моменти изискваха отчаяни мерки. Само ако можеше да…
- Сериозно, Ара, по-спокойно. Не хапем.
- Е, не хапем деца, - изсмя се някой и момичето взе да се опитва да мисли.
Не бяха облечени като преподаватели. И това не приличаше на преподавателска маса. Насъбралата се тълпа се беше разотишла. Не виждаше Мая никъде, нито другите двама с нея, и всичко сякаш беше… спокойно. Май войната беше свършила.
- Аа. - кимна косо и изглади до колкото може с ръце дрехите си, изтупвайки безброй еклерови трохички. - Аз просто, такова, имам малко лоши отношения с някои преподаватели. Първи курс беше… инцидентен. Та за всеки случай, нали, съм нащрек.
Както всеки добър войник би следвало да е.
Притеснението й веднага се смени с широка, по детски, усмивка, и протегна с колкото крайника разполагаше напред, за да се здрависа. Не знам кой би се здрависал с крака й, но и той се стрелна в някаква посока, за да не остави никого игнориран.
- Аз съм Косара, приятно ми е, - изчурулика все едно последните десет минути не се бяха случили (и все едно никой не би обърнал внимание на факта, че срещу него се е насочил крак с цел ръкостискане). - Може и да се познаваме, ама шаренопръската малко ми разбърка чарковете.
Все едно би познавала почти-завършващи-сякаш хора в първи курс. Оптимистично.