Български магически свят

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

  Магически конгрес за управление и сигурност на Америка (МАКУСА)

  Разказвачът
  Разказвачът
  Администратор на форума
  Администратор на форума


  Магически конгрес за управление и сигурност на Америка (МАКУСА)

  Писане by Разказвачът Нед Мар 05, 2023 10:09 pm


  Ако не сте регистрирани, добре дошли! Това е форум за ролева игра (по-често наричана "роулплей", накратко "РП"). Роулплеят е тип игра, в която участниците, чрез своите герои, заедно създават истории. В случая ролевата игра се развива изцяло писмено: описват се героите и техните действия. Героите на всички са поставени в обща среда, в случая "българска" версия на света на Хари Потър. 
  По-долу е поместен неофициален превод на материал, написан от Дж. К. Роулинг. Оригиналът е публикуван на английски език тук. Преводът е изцяло с информативна цел. 
   
  Магически конгрес за управление и сигурност на Америка (МАКУСА)

  Магически конгрес за управление и сигурност на Америка (МАКУСА) | Хари Потъ DK2IkY-UEAAT6_f

  Основаване 
  Магическият конгрес за управление и сигурност на Америка, познат на американските вещици и магьосници с абревиатурата МАКУСА (често произнасяна като „Ма-ку-за“), е създаден през 1693 г. след въвеждането на Международния статут за секретност. Тогава магьосниците по целия свят достигат критична точка, подозирайки, че биха могли да водят по-свободен и щастлив живот, ако изградят скрита общност, осигуряваща собствена подкрепа и имаща собствени структури. Това усещане е особено силно в Америка поради неотдавнашните Салемски процеси срещу вещици.
  МАКУСА е създадена по модела на Магьосническия съвет във Великобритания, който предшества Министерството на магията. Представители на магическите общности от цяла Северна Америка са избрани в МАКУСА, за да създават закони, които едновременно да контролират и защитават американските магьосници.
  Основната цел на МАКУСА е да отърве континента от Преследвачите – покварени магьосници, които ловуват магически създания за лична изгода. Второто голямо предизвикателство пред МАКУСА в областта на опазването на реда е броят на магьосническите престъпници, избягали в Америка от Европа и други части на света именно поради липсата на организирани органи за опазване на реда, каквито съществуват в собствените им страни.
  Първият президент на МАКУСА е Джосая Джаксън, магьосник с военен дух, който е избран на този пост от своите колеги, тъй като е смятан за достатъчно безпощаден, за да се справи с трудностите на епохата след Салемските процеси срещу вещиците.
  През първите години МАКУСА няма постоянно място за събиране. Срещите се провеждат на различни места, за да се избегне откриването от немагове. 
   
  Опазване на реда
  Непосредственият приоритет на президента Джаксън е да набере и обучи аврори. Имената на първите десетина доброволци, които се обучават за аврори, имат специално място в магьосническата история на Съединените щати. Те са толкова малко, а предизвикателствата, пред които се изправят – толкова големи, поради което знаят, че може да се наложи да дадат живота си, когато приемат да вършат тази работа. Оттогава насам потомците на тези вещици и магьосници се радват на особено уважение в САЩ. Първоначалните дванадесет души са: Вилхелм Фишер, Теодор Фонтен, Гондулф Грейвс, Робърт Гримсдич, Мери Яунси, Карлос Лопес, Мънго Макдъф, Кормак О'Брайън, Абрахам Потър, Бертилд Рош, Хелмут Вайс, Чарити Уилкинсън.
  От тези дванадесет души само двама оцеляват до дълбока старост: Чарити Уилкинсън, която става третият президент на МАКУСА, и Теодард Фонтейн, чийто пряк потомък Агилберт е днешният директор на Училището за магия и вълшебство „Илвърморни“. Заслужават внимание и Гондълус Грейвс, чието семейство продължава да има влияние в американската магьосническа политика, и Ейбрахам Потър, чиято далечна връзка с известния Хари Потър ще бъде разкрита от страстни генеалози векове по-късно.
   
  Предизвикателства
  Америка остава една от най-враждебните среди за магическите хора, най-вече заради потомците на Преследващите, които изчезват трайно в общността на немаговете и които поддържат живи подозренията към магията. За разлика от повечето западни страни, между правителството на немаговете и МАКУСА не се осъществява сътрудничество.
  Първоначално за централа на МАКУСА е построена омагьосана сграда в Апалачите, но с течение на времето това място става прекалено неудобно поради отдалечеността си, особено след като магьосниците, подобно на немаговете, все повече започнали да се съсредоточават в градовете.
  През 1760 г. МАКУСА се премества в Уилямсбърг, Вирджиния, където живее пламенният президент Торнтън Харкауей. Наред с многото други интереси, президентът Харкауей има заслуга за развъждането на крупове – кучета, които много приличат на Джак Ръсели, с изключение на раздвоената опашка. Предаността на крупа към магьосниците се надминава само от агресията му към немагоьсници. За съжаление, глутницата на президента Харкауей изтребва няколко местни немагове, след което й се позволява да лае само още 48 часа. Това нарушение на Статута на секретността довежда до позорната оставка на Харкауей от поста. (Може би не е случайно, че Уилямсбърг е първият град в САЩ, в който има специална психиатрична болница. Наблюденията на странни случки около резиденцията на президента Харкауей може да обяснят приемането на немагове в болницата, които в действителност са напълно здрави.)
  МАКУСА се премества в Балтимор, където е домът на президента Ейбъл Флеминг, но избухването на Революционната война, последвано от пристигането на Конгреса на немаговете в града, разбираемо изнервя МАКУСА и те заминават за мястото, което сега е известно като Вашингтон.
  Именно там президентът Елизабет Макгилигуди председателства прословутия дебат „Държава или род?“ през 1777 г. Хиляди вещици и магьосници от цяла Америка се стичат в МАКУСА, за да присъстват на тази необикновена среща, за която се налага Голямата заседателна зала да бъде магически разширена. Въпросът, който трябва да се обсъди, е: дали магическата общност дължи най-голяма вярност на страната, в която е създала своя дом, или на световната тайна магьосническа общност? Дали са морално задължени да се присъединят към американските немагове в борбата им за освобождение от британските магьосници? Или това, най-просто казано, не е тяхната борба?
  Аргументите за и против намесата се проточват, а споровете стават ожесточени. Привържениците на намесата твърдят, че може би ще успеят да спасят човешки животи; противниците на намесата – че магьосниците рискуват собствената си сигурност, като се разкриват в битка. В Министерството на магията в Лондон са изпратени пратеници, които да ги попитат дали британските магьосници възнамеряват да се бият. Връща се съобщение с четири думи: „Този път ще стоим мирно“. Прочутият отговор на Макгилигуди е още по-кратък: "Постарайте се". Макар че официално американските вещици и магьосници не участват в сражения, неофициално има много случаи на намеса в защита на съседи немагове и магьосническата общност празнува Деня на независимостта заедно с останалата част от американското общество (макар и не непременно на едно място с тях).
  Един от най-значимите американски магически закони е създаден през 1790 г., когато МАКУСА приема указ за налагане на пълна сегрегация на магьосническите и немагьосническите общности. Законът на Рапапорт, наречен на името на тогавашния президент Емили Рапапорт, е създаден в резултат на едно от най-тежките нарушения на Международния статут за секреност някога – нарушение, при което дъщерята на Пазителя на съкровищата и драготите на Рапапорт и потомка на Преследващ едва не разкрива съществуването на магията по целия свят. С приемането на Закона на Рапапорт браковете и дори приятелството между магьосници и немагове стават незаконни в Съединените щати.
  Базата на МАКУСА остава във Вашингтон до 1892 г., когато непредвидено въстание на общността на саскуочите предизвиква нов пробив в сигурността. Историците смятат, че вината за бунта е на Айрин Кнедандър, ръководител на Органа за защита на магическите видове (хуманоиди), чиято интерпретация на длъжностната й характеристика се изразява в нападение над всеки саскуоч, който „излезе извън строя“. Пристигането на саскуочите във Вашингтон налага масови заличавания на паметта и мащабен ремонт на централата.
  МАКУСА се нуждае от ново убежище и в продължение на няколко години магьосниците успяват да се внедрят в строителния екип на нова сграда в Ню Йорк. По времето, когато сградата „Уулуърт“ е завършена, тя е способна да приюти немаговете, а ако се активира с подходящи заклинания – да се превърне в пространство за магьосници. Единственият външен белег за новото тайно място на МАКУСА е совата, издълбана над входа.
   
  МАКУСА през 20-те години на миналия век
  Както при повечето други магически управленски органи, Отделът за опазване на магическия ред е най-големият отдел в МАКУСА.
  През 20-те години на ХХ в. Законът на Рапапорт все още действа и няколко служби в МАКУСА нямат аналог в Министерството на магията: например подотдел, занимаващ се с убийство на немагове и служба за издаване и проверка на разрешителни за магически пръчки, които всеки гражданин и посетител е длъжен да носи в рамките на Щатите.
  Съществена разлика между магьосническите правителства на Съединените щати и Обединеното кралство по това време е наказанието за тежко престъпление. Докато британските вещици и магьосници са изпращани в Азкабан, в Америка най-тежките престъпници са екзекутирани.
  През 20-те години на ХХ век президент на МАКУСА е Серафина Пикери от Савана. Отделът за опазване на магическия ред се оглавява от Пърсивал Грейвс, уважаван потомък на един от първите дванадесет американски аврори.

   В момента е: Сря Май 22, 2024 6:32 pm

   Присъедини се към нашия Дискорд сървър!