Български магически свят

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

  Хитроумната карта

  Разказвачът
  Разказвачът
  Администратор на форума
  Администратор на форума


  Хитроумната карта

  Писане by Разказвачът Съб Фев 25, 2023 12:45 pm


  Ако не сте регистрирани, добре дошли! Това е форум за ролева игра (по-често наричана "роулплей", накратко "РП"). Роулплеят е тип игра, в която участниците, чрез своите герои, заедно създават истории. В случая ролевата игра се развива изцяло писмено: описват се героите и техните действия. Героите на всички са поставени в обща среда, в случая "българска" версия на света на Хари Потър. 
  По-долу е поместен неофициален превод на материал, написан от Дж. К. Роулинг. Оригиналът е публикуван на английски език тук. Преводът е изцяло с информативна цел.

  Хитроумната карта

  Хитроумната карта | Светът на Хари Потър 0273f63a-afe9-59e7-88a0-94847dd918bc_1200x1200

  Може би никой от учениците (дори и Хари Потър, Рон Уизли, Хърмаяни Грейнджър и Том Ридъл) не е изследвал замъка и територията на „Хогуортс“ толкова задълбочено, включително забранени места, колкото четиримата създатели на "Хитроумната карта": Джеймс Потър, Сириус Блек, Ремус Лупин и Питър Петигрю.
  Първоначално Джеймс, Сириус и Питър са подтикнати да изследват училищните територии през нощта не само от необузданост (макар че и тя изиграва своята роля), а от желанието си да помогнат на своя скъп приятел Ремус Лупин да се справи с ликантропията си. Преди изобретяването на отварата от вълче биле Лупин е принуден да се подлага на мъчителна трансформация при всяко пълнолуние. След като състоянието му е открито от тримата му най-добри приятели, те търсят начин да направят трансформациите му по-малко самотни и мъчителни, което ги подтиква да станат (нерегистрирани) зоомагове, за да могат да му правят компания, без да вредят на себе си. Способността на Сириус Блек, Питър Петигрю и Джеймс Потър да се превръщат съответно в куче, плъх и елен им позволява да изследват незабелязано територията на замъка през нощта. Вътрешността на замъка пък са картографирана с течение на времето с помощта на мантията невидимка на Джеймс Потър.
  Хитроумната карта е трайно свидетелство за напредналите магически способности на четиримата приятели, сред които са бащата, кръстникът и любимият учител на Хари Потър. Картата, която те създават по време на обучението си в „Хогуортс“, изглежда като празно парче пергамент, освен ако не се активира с фразата: "Тържествено се заклевам, че ще върша пакости" - фраза, която в случая на трима от четиримата създатели трябва да се разбира като шега. Под "пакостите", за които пишат, нямат предвид тъмна магия, а само нарушаване на училищните правила; подобен дух се проявява и в използването на собствените им прякори върху картата ("господата Лун, Опаш, Лап и Рог").
  Магията, използвана при създаването на картата, е сложна и впечатляваща. Тя включва хомонкулусно заклинание, което позволява на притежателя на картата да проследява движението на всеки човек в замъка, а освен това картата е омагьосана така, че да отблъсква завинаги (по възможно най-обиден начин) любопитството на техния заклет враг Сивиръс Снейп.
  Макар че в романите за Хари Потър не са описани точните обстоятелства около загубата на картата от създателите ѝ, лесно може да се заключи, че в крайна сметка те са прекалили и са били притиснати в ъгъла от Аргус Филч, вероятно по сигнал на Снейп, чиято мания е била да изобличи своя съперник Джеймс Потър в злосторничество. Картата шедьовър е конфискувана в последната година на Сириус, Джеймс, Ремус и Питър и никой от тях не успява да я открадне обратно от добре подготвения и подозрителен Филч. Във всеки случай през последните месеци в училище приоритетите им се променят, като стават много по-сериозни и съсредоточени върху света извън „Хогуортс“, където лорд Волдемор успешно се издига на власт. И четиримата създатели на картата скоро ще да бъдат включени в ренегатската организация, оглавявана „Ордена на Феникса“ от Албус Дъмбълдор, и картата на старото им училище, колкото и да е гениална, вече няма да им бъде от полза, освен поради носталгични чувства.
  Хитроумната карта обаче е от огромна полза за младите близнаци Уизли. Историята на придобиването на картата от Фред и Джордж е разказана в "Хари Потър и затворникът от Азкабан". Знак за голямото им уважение към Хари Потър и за убеждението им, че той има нужда от помощ в съдбата, която никой от тях все още не разбира напълно, е фактът, че по-късно те му подаряват картата, като неволно я предават на детето на един от създателите й.
  Впоследствие картата е конфискувана от Хари Потър от маскиран смъртожаден в училището, който вижда в нея вероятно средство за разкриването му.

  Мислите на Дж. К. Роулинг
  Впоследствие "Хитроумната карта" се превърна в нещо като проклятие за истинския си създател (мен), защото позволяваше на Хари твърде голяма свобода на информацията. Никога не показах как Хари взема картата обратно от празния кабинет на (предполагаемия) Лудоок Муди и понякога съжалявах, че не се възползвах от тази грешка и не я оставих там. Въпреки това ми харесва моментът, в който Хари наблюдава как точката на Джини се движи из училището в "Даровете на смъртта", така че като цяло съм доволна, че оставих Хари да си върне това, което му принадлежи по право.

  Ела Благоева and Верена Ерми харесват този пост.


   В момента е: Нед Юли 21, 2024 7:56 am

   Присъедини се към нашия Дискорд сървър!